DataLife Engine > Здоров'я > Кава "з собою": лікар назвала головну небезпеку одноразових стаканчиків

Кава "з собою": лікар назвала головну небезпеку одноразових стаканчиків

Кава "з собою": лікар назвала головну небезпеку одноразових стаканчиків

Кава на винос - зручна звичка сучасного темпу життя. Але за кожною ароматною чашкою у пластиковому стаканчику ховається небезпека.

Лікар-ендокринолог, терапевт та фахівець клінічної лабораторної діагностики Олена Доманська розповіла, як пластикові стаканчики можуть впливати на здоров'я, пише РБК-Україна.



Вплив на організм

В холодну пору року особливо популярні гарячі напої на винос. Але чи зігріє напій, чи нашкодить організму, то це залежить від тари.

За словами лікаря, напої в пластику однозначно не варто брати, обережними варто бути також з кришечкою та соломинками. Для активного довголіття важливо розуміти, що частинка мікропластику, яка виділяється в напій, не руйнує тіло "в секунді", а відбувається накопичення.

Тому найкраще замінити їх на звичайний посуд, багаторазові металеві чашки-термоси або скляний посуд.

До того ж більшість паперових стаканчиків всередині покриті тонким шаром пластику (поліетилену), щоб не протікали. Мікропластик викликає запалення та окиснювальний стрес, а також стимулює утворення вільних радикалів та "шкодить фазам детоксу".

Крім того, кава з собою - це ідеальна можливість "набрати пусті калорії", в основному з вуглеводів.

"До прикладу "латешка" та капучино викличуть у вас такий інсуліновий скачок, який ви навіть не думали. Після чого через годину буде глікемічний "провал" і зайві сантиметри "прилетять" на ваше ідеальне тіло з шаленою швидкістю. А вісцеральний жир - це величезна кількість продуктів запалення, які поступово перетворюють ваше ще колись ідеальне тіло в неприємну статуру", - пояснила Олена Доманська.

В який посуд мають розливатись гарячі напої

За даними Держпродспоживслужби, в Україні продаж напоїв на розлив дозволяється лише у чистий посуд, у тому числі власний посуд покупця, якщо він придатний для використання.

Тому заклад не має права наповнювати брудний або пошкоджений посуд.

Посуд і матеріали, що контактують із харчовими продуктами, мають бути безпечними, не повинні виділяти шкідливих речовин і бути придатними для контакту з гарячими напоями.

Тобто заклад має використовувати лише сертифікований посуд із маркуванням "чашка і виделка", що підтверджує його контакт з гарячими рідинами.

Якщо посуд може впливати на безпечність, то споживач має про це бути проінформований. Це стосується і посуду: наприклад, маркування "не для гарячих напоїв" має бути видно й зрозуміле покупцю.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад