Не все борошно корисне: названо види, яких потрібно завжди уникати

Деякі види борошна, які здаються корисними або універсальними, насправді можуть нашкодити здоров’ю чи зіпсувати страву. Тому варто їх якомога швидше прибрати з кухні.
РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє про види борошна, яких краще уникати, особливо тим, хто дбає про харчування та якість продуктів.
{reklama}
Харчова цінність борошна
Нутриціолог Олена Костюк розповіла, що деякі види борошна можуть навіть погіршувати стан організму.
У 100 г борошна така кількість мікроелементів:
цільнозернове - 340 ккал і 13 г білка
рисове - 366 ккал, 1 г білка та 2 г клітковини
лляне - 462 ккал, 18 г білка та має великий вміст омега 3
звичайне пшеничне - вміст білка від 10 до 13 г
"Коли ви щось готуєте, то для того, щоб забуферити або зніфелювати якесь некорисне борошно, яке у вас є, варто просто міксувати. Цілозернове борошно не дасть вам того підйому тіста, але воно дасть користь і неочищені харчові волокна, які дають насичення вітамінами групи B", - додала експерт.
Яке борошно найкорисніше
Експерт виділила топ-3 види борошна, які мають бути у кожній шафці:
лляне - рекордсмен з омега-3, клітковини та корисних жирів
вівсяна - корисне для серця та допомагає травленню
гречана - мітить багато мікроелементів і мінімум глютену
Чого уникати
Найшкідливішим для організму, за словами Костюк, є рисове та кукурудзяне, адже воно містить багато вуглеводів, але мінімум користі.
Рисове має високий глікемічний індекс, що може викликати різкий підйом рівня цукру в крові. Воно також бідне на клітковину порівняно з цільнозерновим борошном.
До того ж шкідливим ще є всім відоме біле (вищого ґатунку) пшеничне борошно. Воно максимально очищене - видалені оболонка зерна та зародок, де містяться більшість вітамінів, мінералів і клітковини. Крім того, спричиняє різкі стрибки рівня цукру в крові.
Глютенове борошно (Vital wheat gluten) теж може завдавати шкоди. Сам по собі глютен не шкідливий для більшості людей, але у випадку непереносимості глютену (целіакії) чи нецеліакійної глютенової чутливості - це може викликати запалення, порушення травлення, висипи тощо.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад