DataLife Engine > Здоров'я / Їжа > Три продукти, через які найчастіше відбувається стрибок цукру в крові

Три продукти, через які найчастіше відбувається стрибок цукру в крові

Три продукти, через які найчастіше відбувається стрибок цукру в крові

Навіть якщо певні продукти здаються корисними, вони можуть провокувати різкий підйом рівня цукру в крові.

Усе через те, з якою швидкістю організм перетворює вуглеводи, що містяться в них, на цукор. Це особливо стосується звичних і широко поширених продуктів — картоплі, хліба та рису, пише NV з посиланням на Surrey Live.

{reklama}

Усі вони багаті крохмалистими вуглеводами — речовинами, які організм швидко розщеплює до глюкози. Це призводить до різких стрибків цукру в крові, а за регулярного споживання може вплинути на здоров’я серця, нирок, зір і спричинити ушкодження нервів, включно з невропатією — втратою чутливості в кінцівках.

Однак це не означає, що картоплю і хліб потрібно повністю виключати. Найкраще вживати їх у поєднанні з продуктами, багатими на клітковину та корисні жири — вони сповільнюють засвоєння цукру і знижують різкість його підйому. Крім того, реакція організму на такі вуглеводи багато в чому індивідуальна і може залежати від генетики.

Про це розповів професор Тім Спектор у подкасті Zoe. Він зазначив, що окрім фастфуду на кшталт чіпсів і снеків, крохмалисті вуглеводи містяться і в основних продуктах харчування — картоплі, рисі, хлібі та макаронах. За його словами, саме з цих продуктів часто складається раціон пацієнтів із діабетом або предіабетом — хоча їх і вважають корисними через низький вміст жиру.

"Якщо ви їсте білий рис, макарони або картоплю, — каже професор, — усі вони швидко перетворюються на цукор. Ми переоцінюємо їхню користь і часто занадто на них покладаємося".

Спектор радить сприймати такі продукти радше як частування, а не основу раціону, особливо якщо у вас є схильність до коливань рівня глюкози. Він пояснює: різкі стрибки цукру роблять людину більш голодною і схильною до переїдання.

Що ж обирати замість цього? Професор рекомендує вуглеводи з високим вмістом клітковини, які засвоюються повільніше. Серед них: вівсянка, цільнозернові крупи, булгур, інжир, бобові, ягоди та солодка картопля. Такі продукти живлять корисні кишкові бактерії, сприяють насиченню і підтримують здоров’я травної системи. Згідно з даними NHS, щоденне споживання всього 5 грамів додаткової клітковини може знизити ризик серцево-судинних захворювань і передчасної смерті на 14%.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад