Полюбляєте курятину? Вчені з’ясували, що цей різновид мʼяса може бути небезпечним для шлунка

Вчені протягом 20 років спостерігали за станом здоров’я 4 869 дорослих жителів Італії. Особливу увагу вони приділяли споживанню м’яса, зокрема курятини, та його зв’язку з розвитком раку травної системи.
Курятину заведено вважати більш здоровою альтернативою червоному м’ясу, однак нові дані вчених змушують переосмислити це твердження.
Команда науковців з Національного інституту гастроентерології в Італії виявила зв’язок між регулярним вживанням курятини та підвищеним ризиком ранньої смерті від онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Результати їхнього дослідження опубліковані в журналі Nutrients, пише "УП.Життя" з посиланням на Medical Xpress
{reklama}
Вчені протягом 20 років спостерігали за станом здоров’я 4 869 дорослих жителів Італії. Особливу увагу вони приділяли споживанню м’яса, зокрема курятини, та його зв’язку з розвитком раку травної системи.
"Хоча курятина й справді вважається більш безпечною для серця та судин, наші результати свідчать, що надмірне її споживання може нести інші ризики", – зауважив один з авторів дослідження професор Джанкарло Парміджано.
Вчені протягом 20 років спостерігали за станом здоров’я 4 869 дорослих жителів Італії. Особливу увагу вони приділяли споживанню м’яса, зокрема курятини, та його зв’язку з розвитком раку травної системи.
Науковці виявили, що в людей, які регулярно споживали понад 300 грамів курятини на тиждень, ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту та ранньої смерті через цю хворобу був на 27% вищим у порівнянні з тими, хто їв 100 грамів курятини або менше.
Це дослідження не стверджує, що курятина сама по собі є причиною раку.
Автори підкреслюють: потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми впливу. Наприклад, значення можуть мати:
спосіб приготування (смаження, панірування тощо);
приправи та добавки, які використовуються під час готування;
супутні фактори – вік, вага, шкідливі звички, дієта загалом.
Також не враховувався рівень фізичної активності, що може суттєво впливати на загальне здоров’я.
"Ми не закликаємо повністю відмовитися від курятини, але вказуємо на необхідність збалансованого харчування і помірності", – додає дієтологиня Франческа Рінальді.
Вона також порадила робити харчування якомога більш різноманітним – з бобовими, рибою, овочами та цільнозерновими продуктами.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад