Правильне харчування бореться з поширеним дефіцитом в організмі, який викликає головний біль
У організмі є дуже важливий білок, який відповідає за кількість заліза. Мова про феритин. Він суттєво впливає на самопочуття, імунітет, стан здоров'я та навіть зовнішній вигляд.
Про це йдеться на сайті Daily Express.
{reklama}
Що таке феритин
Феритин - білковий комплекс, який є найбільш поширеним місцем зберігання заліза в організмі, по суті він працює як депо.
Хоча тест на феритин використовується для вимірювання рівня запасів заліза в організмі, феритин - це не те саме, що залізо. Якщо пояснити дуже спрощено, молекула феритину виглядає як багато спіралей, між завитками яких скупчуються атоми заліза :
Залізо є важливим для транспортування кисню в крові, створення гемоглобіну та регулювання роботи імунної системи. Коротко кажучи, залізо є важливим мікроелементом в еритроцитах, який переносить кисень до клітин організму, тоді як феритин зберігає залізо та вивільняє його, коли воно потрібно організму.
Норма феритину для жінок - від 30 до 120 мкг/л. Знижений рівень у жінок з часом провокує ламкість волосся та нігтів, блідість шкіри. У чоловіків показник дещо вищий, ніж у жінок та складає від 30 до 250 мкг/л.
Жінки дітородного віку мають вищий ризик дефіциту заліза порівняно з жінками після менопаузи, оскільки вони втрачають у середньому 30-40 мл багатої залізом крові протягом кожного менструального циклу.
Ознак низького рівня феритину
До основних ознак низького феритину відносять:
– блідий колір обличчя
– часта втома
– постійні головні болі
– сухість шкіри та волосся
– апатія та дратівливість
Найчастіше причинами розвитку анемії є незбалансоване харчування, порушення засвоєння заліза та кровотечі. Серед останніх найбільш поширені рясні менструації у жінок, а також шлунково-кишкові кровотечі, викликані виразковою хворобою або варикозним розширенням вен стравоходу.
Як харчуватись
Найліпше залізо засвоюється з продуктів тваринного походження: червоного м'яса, печінки, морепродуктів.
Рекордсмени з його вмісту серед рослинної їжі - горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага, листова капуста, морська капуста, кунжут, шпинат, яблука, гранат. Аби залізо якнайкраще засвоювалося, слід доповнювати його вітаміном С, котрий міститься у капусті, цитрусових, кислих ягодах.
Вегетаріанці можуть підтримувати здоровий рівень заліза, наприклад, поєднуючи багату залізом рослинну їжу з вітаміном С.
Важливо, що не слід приймати препарати заліза без призначення лікаря або вдаватися до неперевірених засобів народної медицини.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад