RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковинці-довгожителі запевняють, що найкращий еліксир здоров’я – праця та любов до життя. Кореспонденти "МБ" зустрілися з людьми, які живуть другу сотню років.

Прокидається о 07.00, а засинає о 21.00

Днями чернівчанці Анастасії Гризі виповнився 101 рік. Жінка живе з донькою Людмилою, має онука і двох дорослих правнучок. Пані Анастасія пишається, що вся її родина дуже спортивна. "І онук, і правнучки займаються волейболом", – каже.
Кімнату Анастасія Гриза ділить з улюбленою кішкою Муською. Її, як розповідає жінка, торік внук знайшов у під’їзді. Відтоді Муська і бабця Анастасія сплять на одному ліжку.

– Коли знайшли Муську в під’їзді, вона була немічною, – каже Анастасія Гриза. – Ну як же її не прийняти?
Незважаючи на солідний вік, пані Анастасія має хорошу пам’ять.

– Секрет мого довголіття – в любові до життя та працелюбності, – розповідає Анастасія Гриза. – Бог дав життя, він має його і забрати. Я у своєму житті багато працювала. Роботу мала важку, працювала ткалею. Але ніколи не скаржилася. Хочу, щоб усі були щасливі та панувала у світі любов. А ще треба цінувати життя.

Щодня жінка прокидається о 07.00. Вмивається, снідає та п’є чай. Спати довгожителька лягає о 21.00. Каже, що так вже давно звикла. Як зауважила донька пані Анастасії, її мама має міцний сон, як у дитини, а вночі майже не прокидається.

"За все життя в лікарні була двічі"

Довгожителька із села Розтоки, що на Путильщині, Марія Микитюк відзначила вже 102 день народження. Пам’ять у Марії Данилівни, попри поважний вік, – чудова.

Велика родина Микитюків працює на землі. До речі, як і бабця Марія, яка все життя працювала в колгоспі – вирощувала овочі.

– За всі свої довгі роки я жодного дня не ледарювала і впевнена, щоби жити в добробуті, треба багато працювати, – усміхається бабуся Марія.

Марія Микитюк – прабабуся п’ятьох правнуків, а ще має щастя тримати на руках маленьких праправнуків-близняток. Вона повчає онуків: "Якщо сам не подбаєш про себе, ніхто не допоможе. Треба самому берегти здоров’я, піклуватися про себе".

Довгожителька в лікарні була лише двічі за життя. Та й то не з власної волі. Одного разу тоді, коли зламала руку. Іншого разу діти повезли до офтальмолога, коли зір почав згасати.

– Ми думаємо, що секрет довголіття нашої бабусі – в її раціоні. Вона завжди намагалася їсти свіжозварену їжу. Вживає м’ясо, полюбляє молочні продукти. А ще протягом всього життя бабуся не цуралася важкої праці, – кажуть онуки.

Щодня їсть сало з часником

Найстаріший чернівчанин Іван Паламарчук, якому в березні виповнилося 103 роки, й досі щодня їсть сало з часником та цибулею. Любить просту їжу – квасолю й картоплю, не вживає спиртне і не палить. Ще донедавна довгожитель порався на дачі. Особливо любив вирощувати квіти – ромашки та лілії, які роздавав безкоштовно знайомим.

– Батько дотепер добре бачить, майже щодня читає Біблію. А телевізор принципово ніколи не дивиться, каже, що там немає нічого доброго, – розповіла донька Лідія, із якою мешкає довгожитель. – Батько завжди був великим оптимістом, мав чудове почуття гумору, любив жартувати. Як би важко не було, ніколи не скаржився на життя, хоча пережив і війну, і голод. Був дуже запеклий до роботи. Має 45 років трудового стажу. Вийшовши на пенсію, продовжував працювати до 80 років у вагонному депо. Все вмів зробити та відремонтувати. Жодних ліків не визнає. Однолюб – усе життя прожив із нашою мамою, за якою дуже сумував після її смерті. Вони жили дуже дружно – майже ніколи не сварилися.

"Ніколи нікому не робила зла"

Найстаріша чернівчанка 105-літня Олена Панаща вважає, що прожила так довго тому, що нікому не робила нічого поганого, навіть у думках не бажала людям зла. "Завжди всім допомагала. Сама, бувало, не з’їм, а віддам іншим", – сказала довгожителька, у якої п’ятеро дітей, семеро внуків і троє правнуків.

– Мама завжди була дуже життєрадісною й доброю, ніколи ні з ким не сварилася, – запевнила донька Надія. – Увесь вік пропрацювала в колгоспі. Пережила голодомор і Другу світову війну, але ніколи не втрачала опримізму та віри. Дуже любила й любить співати. Досі пам’ятає пісні своєї молодості. Чепуруха – вранці миється по півгодини. Після сніданку читає чи дивиться телевізор, особливо серіали про кохання. У сто років вставила собі зуби, щоби гарно виглядати. Мамі подобається приймати гостей, спілкуватися з людьми. Ніколи не сердиться, завжди має гарний настрій.
Надія БУДНА,
Марина КОРПАН

Цифри
 21 довгожитель мешкає у Чернівцях (10 чоловіків і 11 жінок).
 68 осіб, яким понад сто років, живуть на Буковині (11 чоловіків і 57 жінок).
 1700 довгожителів мешкають в Україні, більшість із них – жінки.
 28000 осіб, яким понад сто років, є в Японії – це світовий рекорд.
 200000 довгожителів нараховується на Землі.
(За даними Головного управління статистики в області та ЗМІ)

Коментар

Олег КОРКУШКО, академік, завідувач відділення Інституту геронтології Академії медичних наук України:
– Природа відвела людині 100-110 років. Але вона сама скорочує цей термін. Якщо людина хоче якомога довше прожити й бути здоровою, потрібно відмовитися від паління та алкоголю, вести активний спосіб життя. І при цьому прислухатися до свого організму, вчасно проходити медичне обстеження, консультуватися з лікарями. Здоров’я на 50-60 відсотків залежить від способу життя. Велику роль відіграє спадковість. Ще 10 відсотків – це ефективне лікування.
Важливе значення має правильне харчування. Треба щодня вживати зелень, овочі, фрукти, бобові, кукурудзу, молочнокислі продукти, раз або двічі на тиждень – м’ясо.
Старість починає прогресувати після 45-50 років. Тому після 40 років треба регулярно обстежувати серце. Чоловіки живуть менше. Вони мають більше факторів ризику, ніж жінки. Надмірна вага теж спричинює безліч проблем зі здоров’ям. Жоден товстун ще не дожив до глибокої старості.

Поради довгожителів:
 багато працювати;
 бути оптимістом, не нарікати на життя;
 вміти веселитися, мати захоплення;
 не вживати спиртного і не палити;
 робити добро, не тримати в душі зла;
 вірити в Бога, молитися, читати Біблію;
 бути відданим родині.
Кількість буковинців, яким 2011 року виповниться 100 років

Глибоцький 1
Сторожинецький 3
Кельменецький 4
Вижницький 1
Заставнівський 4
Кіцманський 3
Хотинський 1
Чернівці 5
Область 22

(За даними Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА)
5-08-2011, 15:27
Коментарів 0 Переглядів 4 101

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!