RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Яку вам пломбу покласти?" – це запитання завжди викликає розгубленість. Лікар стоматолог, терапевт міської стоматологічної поліклініки, що на вулиці Університетській, Мар’яна КОСТРИБА усім своїм пацієнтам радить ноу-хау у світі стоматології – пломби з фотополімерного матеріалу Filtek Ultimate. Властивості нового матеріалу близькі до властивостей природної емалі людини.

За бажанням пацієнта, можна змінювати форму зубів

– Що нового з’явилося у реставрації зубів останніми роками?

– Ще донедавна основним із напрямків стоматології була терапія. Зараз вимоги до лікування дуже високі. Тому реставрація зубів вимагає креативності та професійного бачення лікаря.

Нині "воскресити" зуб можна навіть у тому разі, якщо від нього залишився лише корінь. Також, за бажанням пацієнта, можна змінити форму зубів (наприклад, зробити їх ширшими чи вужчими, зменшити або подовжити їх). Відомо, що з віком зуби стираються, тому подовження різців на 1-2 мм допоможе зробити їх візуально молодшими. Також можна змінити колір зуба, якщо інші методи відбілювання протипоказані. Це необхідно, якщо один із зубів (або ж кілька) відрізняється від сусідніх, що нерідко буває після неякісного пломбування, прийому ліків або гормональних змін.

– Від чого залежить якість пломби?

– Насамперед від вибраного пломбувального матеріалу і від правильної якісної постановки пломби.

Існують спеціальні вимоги до пломбувальних матеріалів:
- Біологічні – пломбувальний матеріал повинен мати антисептичні та бактерицидні властивості і не конфліктувати з навколишніми тканинами.
- Фізико-хімічні – матеріал не повинен змінювати забарвлення зуба, не розчинятись, не викликати хімічні реакції під час контактування зі слиною, не повинно виникати усадки.
- Технологічні – матеріал повинен бути пластичний.

Пломби служать від двох до 10 років

– Які пломби використовують нині?


– На сьогодні в стоматологічній практиці широко застосовують такі типи пломбувальних матеріалів:

1. Фосфатні цементи – це порошок, який складається з оксиду цинку з домішками оксиду кременю, оксиду магнію й оксиду алюмінію. Перевага такої пломби – низька її вартість. Недоліком такої пломби є її недостатня механічна міцність, деяка токсичність, погане крайове прилягання, високе стирання, короткий термін служби (до двох років).

2. Склоіномерні цементи – складаються з кислотно-розчинного скла і водно-розчинної кислоти. Тверднуть у процесі кислотно-основної реакції за наявності води. Ці цементи практично універсальні у використанні, але поступаються в естетиці композитам.

3. Композити – це сучасний пломбувальний матеріал, який виготовляють на основі полімерної смоли. Композити хімічного затвердіння міцні, стійкі до стирання. Основний їхній недолік – велика усадка, зміна кольору через певний час. Вони змішуються безпосередньо перед пломбуванням зуба. Час затвердіння – приблизно три хвилини. За такий короткий проміжок часу необхідно покласти пломбувальний матеріал у порожнину зуба і сформувати пломбу. Естетичному аспекту при пломбуванні в цьому випадку приділяють мінімум уваги.
Термін служби пломби композитного матеріалу хімічного затвердіння нетривалий, становить три-чотири роки.

4. Фотополімерні матеріали – це сучасний пломбувальний матеріал. Його виготовляють на основі світлотвердіючих цементів, композитів чи композитних полімерів.
Головна особливість цих пломбувальних матеріалів – наявність у них клейкої основи, з допомогою якої пломба міцно кріпиться до зуба. Затвердіння відбувається винятково під дією світла спеціальної лампи, що дає можливість лікарю, не поспішаючи, сформувати пломбу потрібної форми і дозволяє без обмежень встановлювати пломби на всі групи зубів, а також підбирати необхідний колір при накладанні пломби.

– А що ви радите пацієнтам?

– Хотіла би зупинитися детальніше на новому універсальному фотополімерному матеріалі Filtek Ultimate. Це – нанокомпозит, ноу-хау у світі стоматології. Він високо естетичний, міцний, прекрасно утримує блиск, універсальний для всіх груп зубів, як для жувальних, де потрібна міцність, так і для фронтальних, де потрібні висока естетичність і блиск. Його властивості близькі до властивостей природної емалі людини. Він не дає шкідливих і токсичних ефектів для слизової оболонки порожнини рота.
Юлія БОДНАРЮК
5-08-2011, 14:39
Коментарів 0 Переглядів 5 608

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!