RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Спека – це ризик для здоров’я. Особливо обережними слід бути людям, які мають патологію серцево-судинної системи.

За словами лікарів, існує прямий зв’язок між спекою та серцево-судинними захворюваннями. У період спеки найчастіше виникають інфаркти, інсульти, відбувається загострення ішемічної хвороби серця, гіпертонії. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини та мінеральних солей – калію, магнію тощо. Відбувається згущення крові, виникає додаткове навантаження на серце.

За словами Васпуракана ГРИШЯНА, старшого лікаря кардіологічної бригади станції швидкої медичної допомоги, під час спеки кількість викликів до людей із хворим серцем зростає. Крім того, у спекотну погоду часто стає зле й молодим людям: перепади температур, тиску негативно впливають на організм.

– Тим, хто хворіє на серцеві недуги, у спеку раджу перебувати у тіні, не обов’язково вдома, – говорить кардіолог. – Кожен із хворих знає, яка у нього недуга і чого варто очікувати. Тому потрібно у цей період, порадившись із лікарем, приймати необхідні препарати, а за необхідності збільшити дозу. Щоби полегшити стан, можна приймати прохолодний душ, обливатися, обтиратися рушником, змоченим у холодній воді.
При інфаркті міокарда найнебезпечніші для життя перші хвилини. Тому, відчувши незвичний біль у серці, не варто приймати розрекламовані препарати. Необхідно прийняти "Нітрогліцерин" і негайно викликати "швидку".

Правила поведінки у спеку
Уникайте прямих сонячних променів.
Обмежте час перебування на вулиці.
Носіть головний убір, особливо це стосується осіб, які старші 55 років. Не соромтеся ходити з парасолькою – вона чудово захищає від сонячних променів.
Не збільшуйте фізичне навантаження. Спека – це вже навантаження на серце.
Менше проводьте часу за кермом. Через спеку значно знижується пильність і зібраність водіїв, порушуються реакції, і, як наслідок, зростає кількість ДТП.
Пийте більше рідини і вживайте фрукти – це основний постачальник мінеральних солей і вітамінів. Фрукти можна вживати в необмеженій кількості. Воду краще пити кип’ячену, охолоджену до кімнатної температури або негазовану мінеральну.
Носіть світлий просторий одяг із натуральних тканин.
Купання – це хороший спосіб охолодити організм. Слід дотримуватися правил купання і в жодному разі не вживати алкоголь.
Обмежте паління, а краще взагалі відмовтеся від цигарок.

Що пити під час спеки?
Якщо зазвичай організм людини випаровує 2-2,5 л вологи на добу, то в спеку – до 4 л. Тож чим найкраще втамовувати спрагу під час спеки?

ЧАЙ. На думку вчених, це найкращий засіб для втамування спраги – його потрібно на третину менше, ніж води. Не має значення: холодний він, гарячий чи ледь теплий. У зеленому чаї міститься багато вітаміну Р, який позитивно впливає на судини, а чорний чай завдяки кофеїну краще тонізує. В одній склянці чаю – 12-15 мг флавоноїдів. Вони чудовий засіб профілактики раку і серцево-судинних захворювань.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Пити більше, ніж вісім чашок на день.

ВОДА – за здатністю втамовувати спрагу посідає друге місце після чаю. Вона чудово освіжає, стимулює апетит і навіть усуває втому. Чудово підійдуть столові води зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столові – із мінералізацією
4-5 г/л (наприклад, "Боржомі"). Більше 10 г/л – це вже ліки, які варто застосовувати лише за призначенням лікаря.
Якщо у вас немає гастриту або виразки шлунку, надавайте перевагу газованій воді – вона швидше перемагає спрагу.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Пити воду з крана, а також крижану й дистильовану.

СОКИ І НЕКТАРИ. Добре допомагають томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, кизиловий соки. Кислота подразнює смакові рецептори, починається рясне виділення слини – і нам здається, що не так вже й спекотно. Соки з м’якоттю, а також змішані втамовують спрагу гірше.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Пити сік, виготовлений із сухого концентрату.

КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ. Кефір, ряжанка, йогурт, кисле молоко чудово втамовують спрагу. Вони швидко засвоюються. Кисле молоко усіх видів можна вживати із солодкими фруктами, ягодами, овочами.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Поєднувати з молоком.

КВАС чудово втамовує спрагу. Він ситний. До того ж, належить до групи так званих ферментованих напоїв, а тому сприяє швидкому засвоюванню їжі.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Пити газований квас, який продають у пляшках. Додавання харчових барвників, підсолоджувачів перетворюють його на лимонад.

КОМПОТ. Здатність втамовувати спрагу досить низька – за рахунок того, що цукру в ньому більше, ніж органічних кислот і мінеральних солей.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬ. Пити крижаний компот.
9-06-2011, 16:52
Коментарів 0 Переглядів 3 377

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!