RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Кропива допомагає при багатьох захворюваннях, тому додаю її до борщу, а також готую як окрему страву. А на зиму засушую рослину і варю з неї чай. Після споживання страв із кропиви відчуваю легкість і прилив сил, – розповідає 52-річна Олена ВАСИЛИШИН.

Кропива – справжній лікар. Вона покращує якісний склад крові, а завдяки цьому можна вилікувати дуже багато хвороб. У листі кропиви багато хлорофілу. Це гемоглобін рослини, який збільшує кількість еритроцитів у людському організмі. Клінічно доведено, що як засіб лікування недокрів’я ця рослина не поступається препаратам заліза. У кропиві багато вітаміну С, а провітаміну А у ній більше, ніж у моркві.

Рятує від кровотеч

– Кропива допомагає боротися із запальними та застудними недугами, загоює рани, пролежні, опіки, варикозні виразки, екзему та вугрові висипання, підсилює виділення травних соків, регулює склад і кількість корисної мікрофлори у шлунку. Препарати кропиви запобігають подагрі, суглобовому ревматизму, повноті, утворенню каміння у внутрішніх органах, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, терапевт міської поліклініки №2. – У кропиві міститься унікальний вітамін К, без якого кров не згортається. Тож кропива – рятувальник людей, які потерпають від носових, кишкових, маткових, легеневих, гемороїдальних кровотеч. Окрім того, вона нормалізує менструальний цикл, ліквідовує запальні процеси, сприяє скорочуванню матки після пологів і збільшує кількість молока у годувальниць. Під час сушіння вітамін К руйнується, тому сушену рослину можна вживати людям, які схильні до тромбоутворення. У рослини містяться речовини, які пригнічують ріст ракових клітин, гальмують розвиток атеросклерозу. Завдяки кремнію та марганцю, які містяться у кропиві, активізується діяльність підшлункової залози, а також знижується рівень цукру в сечі та крові.

Знижує артеріальний тиск


Знавці стверджують, що кропива корисніша, ніж петрушка й селера. За харчовою цінністю її прирівнюють до бобових. Кропива містить 9-10% крохмалю, 7% жирів. А гемоглобін (хлорофіл) під час кип’ятіння не руйнується.

Найкраще пити свіжий сік кропиви, приготований з листя та молодих соковитих пагонів. Протягом 3-4 тижнів вживайте щоденно по 3-4 ст. л. соку, розвівши водою (1:3).

Народна медицина радить свіжий сік або настій листя кропиви (15 г на склянку води) вживати з медом. Стверджують, що такий "кропив’яний мед" знижує артеріальний тиск, усуває головний біль, покращує функції печінки, шлунку, серця, легень, нирок.
Потовчене листя кропиви прикладають до ураженої шкіри та ран. (Л. Токарюк)

Протипокази
Дуже обережно слід ставитися до лікування кропивою у разі хвороб нирок. Лікувати гінекологічні кровотечі, пов’язані з поліпами, кістами, пухлинами матки та її придатків, за допомогою кропиви взагалі протипоказано.

Корисні рецепти

Із кропиви готують безліч салатів, комбінуючи її з листям кульбаби, щавлю, деревію, подорожника, огіркової трави, салату, додаючи волоські горіхи, варені яйця, кріп, зелену цибулю.
- 200 г кропиви опустити на 30 сек. в окріп, вийняти друшляком. Подрібнити, додати солі та оцту за смаком, ложку сметани, подрібнене варене яйце.
- 500 г кропиви подрібнити, додати 5-6 зубчиків часнику, 2-3 його зелені стеблини, потовкти, додати ядра 10 горіхів, товкти до однорідної маси. Додати 2 ст. л. олії, 1 ст. л. лимонного соку чи яблучного оцту. Викласти в мілку тарілку, прикрасити редискою, яйцем, маслинами.
- 200 г вершечків кропиви ошпарити, посікти. 200 г сиру розтерти з 3-4 зубчиками часнику, змішати з кропивою, заправити олією (3-4 ст. л.).
- підготувати 100 г листя кропиви, 100 г листя кульбаби, додати по 50 г нарізаної петрушки та щавлю, 2 дрібно порізані яйця, 2 яблука, 2-3 розтерті у ступці горіхи, сіль та чорний перець, 3 ст. л. олії чи майонезу (цей рецепт особливо рекомендовано чоловікам).
- Омлет: 2 яйця збити, додати 50 г порізаної шинки, 30 г твердого сиру, 3 ст. л. кропиви, 1 ст. л. ріпчастої цибулі, сіль, перець, добре перемішати, смажити з обох боків.
- Паста: 100 г сиру та 100 г бринзи протерти через сито, додати 2 ст. л. майонезу, по 3 ст. л. посіченої кропиви та зеленої цибулі, збити. Мастити на хліб.
11-05-2011, 16:53
Коментарів 0 Переглядів 46 373

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.