RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Плоскостопість у мене виявили ще в дитинстві. Раніше вона мене особливо не турбувала. А ось останнім часом, коли йду вранці на роботу, через кожні 100 метрів змушений зупинятися або навіть присідати – дуже болять ноги. Чи існують спеціальні вправи від плоскостопості, які можна виконувати вдома?" – запитує 22-річний Микола К.

Плоскостопість може бути причиною порушення постави. Через неї різко погіршується опорна функція ніг, змінюється положення таза, утруднюється хода. Люди, які потерпають від плоскостопості, не можуть довго стояти й ходити, швидко втомлюються, скаржаться на біль у ногах, спині.

– Плоскостопість у 22-річ­ному віці дуже рідко так виявляється, як описує читач. Тому раджу йому звернутися до травматолога. Спочатку потрібен точний діагноз, – пояснює Степан СПІЖАВКА, лікар-трав­матолог вищої категорії. – Плоскостопість пов’язана зі спадковою слабкістю, підвищеною еластичністю сполучної тканини. За успадкованої особливості сполучної тканини, не зміцнивши м’язи стоп, можна отримати різні ступені плоскостопості.

При плоскостопості страждає увесь опорно-руховий апарат. Особливо збільшується вірогідність розвитку артрозу колінних та гомілково-стопових суглобів тощо.

У дитинстві при виявленні ознак плоскостопості потрібно значну увагу приділити зміцненню м’язів підошви, виконуючи спеціальні вправи. Корисно прогулюватися босоніж нерівними поверхнями, масажувати стопи. Варто слідкувати, щоби стопа розміщувалася у правильному положенні. Навіть плоску стопу можна самокорегувати у певних межах.

Дорослим із плоскою стопою також варто займатися профілактикою (щоби не було прогресування артрозу). Крім того, необхідно користуватися спеціальними устілками та супінаторами. Однак усі ці заходи варто виконувати після консультації з лікарем. 
Леся ТОКАРЮК

Як виявити плоскостопість

Визначити форму стопи можна так: змастити стопи малюка олією й попросити його стати на білий аркуш, який добре всмоктує вологу. Через
1-1,5 хвилини зняти малюка з паперу й уважно розглянути відбитки стоп.
Якщо сліди мають форму бобу – стопа нормальна: склепіння підняте й під час руху виконує ресорну функцію. Якщо ж відбилася уся стопа – це ознака початку плоскостопості. 

Комплекс вправ для профілактики плоскостопості

 Ходьба на пальцях. Ходити на пальцях, не згинаючи ніг, руки на поясі, тулуб тримати рівно. Виконувати в середньому темпі 1-3 хвилини.
 Ходьба на зовнішніх краях стоп. Ходити кімнатою, руки – на поясі, спираючись на зовнішні краї стоп (як клишоногий ведмедик). Виконувати в середньому темпі 2-5 хвилин.
 Ходьба похилою площиною. Встановити широку дошку так, щоб один кінець її був під­нятий над підлогою на 25-30 см. Потрібно пройтися на пальцях угору й униз, опустивши руки. Виконувати в повільному темпі по 5-10 разів угору й униз.
 Ходьба по палиці. Ходити по гімнастичній палиці (розміщеній на підлозі), відводячи ступні назовні й розставивши руки вбоки. Повторювати в повільному темпі 5-15 разів.
 Перекочування м’яча ногою. Перекочувати стопою по підлозі гумовий м’яч. Вправу виконувати почергово кожною ногою впродовж 2-5 хвилин.
 Присідання на палиці. Тримаючись руками за спинку крісла, стати на палицю, яка лежить на підлозі біля крісла, присісти, спираючись то на одну, то на іншу ногу. Повторювати в повільному темпі 5-10 разів.
 Захоплення предметів. Сидячи на кріслі, захоплювати, піднімати й перекладати пальцями ніг різноманітні дрібні предмети, які лежать на підлозі (наприклад, палички, кубики тощо). Виконувати 1-3 хвилини.

Вправи
для плоскої стопи


 Стоячи на правій нозі, ліву взяти за стопу і, згинаючи її у коліні, підтягнути вгору. Аналогічно виконати вправу з правою ногою.
 Сидячи тримаючи олівець пальцями ноги, малювати кола, квадрати, писати літери тощо. Виконувати почергово правою та лівою ногами.
 Ходьба на пальцях.
 Ходьба зі стуленими пальцями ніг.
 Ходьба на п’ятах із піднятими пальцями ніг. Цю вправу виконувати не менше однієї хвилини. 
8-04-2011, 13:27
Коментарів 0 Переглядів 19 649

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!