RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"У моїх бабусі і мами майже одночасно виявили злоякісні новоутворення грудей. Після встановлення діагнозу бабуся прожила ще півроку, а мами моєї не стало через півтора року. Мені 24 роки, нещодавно у мене народилася дитина. Як мені уникнути цієї хвороби?" Христина.

За словами Любові ВЛАСИК, завідувача відділення профілактики міської поліклініки №1, механізм збереження здоров’я необхідно віднайти в собі. І саме ним може стати здоровий спосіб життя як надійний та універсальний помічник у попередженні багатьох складних захворювань, зокрема онкологічних.

40% захворювань можна попередити

Нещодавно у міській поліклініці №1 відбулася наукова практична конференція за участю науковців БДМУ.

На думку лікаря-онколога Наталії ЛЮБКІВСЬКОЇ, пацієнти вважають рак смертельним вироком. Про хворобу потрібно більше говорити, роз’яснювати, щоби люди зрозуміли, що рак – це просто діагноз. І чим раніше його встановили, тим більше надій на успіх.

– Понад 40% онкологічних захворювань можна запобігти, – роз’яснює Любов Власик. – Більшість факторів ризику піддаються корекції. Ї хоча запобігти старінню і виправити генетичні особливості організму ми не можемо, та все-таки існує безліч рекомендацій, щоби не старіти передчасно. В їхній основі не харчові добавки, а відмова від шкідливих звичок, збалансоване харчування натуральними продуктами з обмеженням м’ясних страв, помірна фізична активність, боротьба з надлишковою вагою, гарний настрій. Недарма сповільнення зростання захворюваності злоякісними пухлинами у високо розвинених країнах пов’язують з успішною боротьбою проти паління та утворенням засад здорового способу життя.

Ультрафіолетове випромінювання – ще один фактор ризику. А це 50-90% причин раку шкіри. У зв’язку зі зростанням онкологічних захворювань цієї локалізації, населенню потрібно навчитися уникати ультрафіолетового опромінення.

Олександр ПЕРЕСУНЬКО, доцент кафедри онкології, променевої діагностики та променевої терапії БДМУ, висловив особливу стурбованість щодо значного зростання онкологічної гінекологічної патології серед жінок молодого віку (15-34 роки). Збільшення захворюваності відбувається на фоні погіршення інших показників здоров’я. Насамперед це стосується хвороб, які передаються статевим шляхом, доброякісних новоутворень грудної залози, ендокринних захворювань, у тому числі порушень менструального циклу. Основою профілактики та раннього виявлення онкологічної гінекологічної патології були і залишаються профілактичні огляди жінок з обов’язковим цитологічним дослідженням.

Діагноз це не вирок

Лариса СИДОРЧУК, професор кафедри сімейної медицини БДМУ, навела дані наукових досліджень щодо вивчення ролі окремих інфекційних чинників у розвитку онкологічних захворювань: у структурі етіологічних факторів злоякісних пухлин 18,6% припадають на інфекційні агенти (основні серед яких – вірус папіломи людини, віруси гепатиту В і С тощо). Щодо вірусу гепатиту С, актуальними є рання діагностика та лікування. Вірусом вражено приблизно 10% населення Землі, в Україні, за даними неофіційної статистики, приблизно один мільйон, у 85% гостра форма переходить у хронічну, у кожного п’ятого є ризик розвитку цирозу, у кожного 20-го – раку печінки. У країнах Західної Європи та США ефективність лікування сягає 80%. Є надія, що таких самих результатів досягнуть і українські медики.

Лікарі-онкологи зауважують, що рак це не вирок. 1/3 випадків можна вилікувати за умови ранньої діагностики та лікування. Про це повинен знати кожен і прийти на профілактичний огляд до місцевої поліклініки. Можливо, саме цей візит допоможе зберегти здоров’я та довголіття. 
Леся Токарюк

Шляхи вирішення проблем онкології закладено у Загальнодержавній програмі, над якою працюють медики.
Крім впровадження сучасних методів діагностики та лікування, актуальними залишаються
диспансерне спостереження за хворими з передпухлинною патологією та відновлення
онкологічних профілактичних оглядів населення. 

Статистика

Щороку в Україні реєструють 180 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, помирає 90 тисяч осіб, 35% з них – особи працездатного віку. На кожних 50 жителів України припадає один онкологічний хворий, у розвинутих країнах – один на 270 тисяч осіб. Нині в Україні проживає 860 тисяч осіб, які перенесли онкологічне захворювання. Щогодини реєструють більше 20 нових випадків раку та десятеро хворих помирають. 

Як уникнути хвороби

 Проходьте профілактичні огляди.
 Вчасно звертайтеся до лікаря.
 Виконуйте його рекомендації щодо обстеження та лікування.
 Будьте якомога стрункішими, уникаючи зайвої ваги.
 Займайтеся фізичними вправами (30 хвилин щодня).
 Не вживайте напоїв, які містять цукор, а також надмірно калорійну їжу. Особливо це стосується продуктів, багатих на цукор та жири, які містять малу кількість клітковини.
 Вживайте їжу рослинного походження: овочі, фрукти, зернові та крупи.
 Обмежте споживання червоного м’яса. Краще відмовитися від м’яса копченого та смаженого.
 Обмежте вживання алкоголю. Алкоголь особливо сприяє розвитку раку грудей і кишечнику.
 Обмежте споживання солінь та солоної їжі. Замість солі краще використовувати трави та приправи.
 Не використовуйте харчові добавки, які рекламують як захист від раку. Великі дози, навпаки, є чинником ризику для захворювання на рак, тому краще вдатися до збалансованої дієти.
 Кидайте палити! Вживання тютюну у будь-якому вигляді збільшує ризик захворювання на рак.
 Матерям варто вигодовувати дітей грудьми до шести місяців, це оберігає від раку молочних залоз. n

Ранні ознаки онкозахворювання:

 наявність новоутворення;
 патологічні виділення;
 втрата апетиту, ваги, нудота, слабкість та інші ознаки інтоксикації;
 порушення функції органу.
Відсутність цих ознак не свідчить про те, що раку немає. Тому проходьте серйозне обстеження у фахівця
раз на рік. 

Чого не варто робити

 Позбудьтеся шкідливих звичок. Не паліть!
 Не хвилюйтеся з приводу можливого захворювання на рак, якщо ведете здоровий спосіб життя. n

Найпоширеніші злоякісні новоутворення:

 у чоловіків: легені, шлунок, пряма кишка, простата;
 у жінок: молочна залоза, шийка матки, яєчники, шлунок, ободова кишка. 
31-03-2011, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 5 325

Теги -
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!