RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Часто доводиться чути історії про людей, які після купання на Водохрестя не хворіють весь рік. А якщо купатися щодня і не лише взимку?

За словами мешканця Сторожинця Віктора КУЧИНА, моржа з 12-річним стажем, завдяки купанню його організм наповнюється здоров’ям, енергією та бадьорістю.

Головне – не "переборщити"

– Купаюся у річці, як правило, щодня з 1998 року, незважаючи на погоду та пору року. Мій день розпочинається ще вдосвіта з пробіжки до річки. Приємно перемагати себе, завдяки цьому почуваюся дуже добре, – розповідає 50-річний Віктор. – Нині хворію значно рідше, ніж раніше. Крім того, мені дошкуляв радикуліт. Пригадую, одного разу так мене "схопив", що місяць пролежав, жодні препарати не допомагали. А відколи купаюся, почуваюся значно краще.

На переконання "моржа", загартовування – дуже корисне, головне – не "переборщити".

– Ніколи не сиджу у воді довго, адже переохолодження небезпечне для організму, – каже Віктор Кучин. – Початківцям раджу розпочинати загартовування ще влітку.

За словами терапевта Євгена ГОРОБЧЕНКА, є безліч прикладів, коли люди вилікувалися від серйозних захворювань за допомогою холодної води. Загартовування підвищує опірність організму. Однак перед початком "сеансів моржування" варто обов’язково проконсультуватися з лікарем.

– Найкраще розпочинати загартовуватися вдома за кімнатної температури, – радить лікар. – Спочатку обтирайте тіло мокрим рушником одразу ж після ранкової гімнастики (температуру води поступово знижувати від 30 до 18 градусів). Процедуру розпочинайте з рук. Потім обтирайте плечі, шию, тулуб. Після водних процедур варто розтертися рушником до почервоніння шкіри і приємного відчуття тепла.

Після того, як організм звикне до низьких температур під час обтирань, переходьте до обливання або душу (зниження температури води на кожен градус розтягуйте на 2-3 дні). Тривалість прохолодного душу – від 20-30 секунд до 2-3 хвилин. Якщо вважаєте, що вже досить добре загартовані, можете переходити до так званого "моржування".

За словами лікаря, купання взимку в ополонці – вершина загартованості. Але "моржувати" варто лише цілком здоровим людям. Якщо ви рішуче налаштовані купатися в ополонці, готуватися до цього потрібно не менше року.

Не занурюйтеся більше, ніж на 40 секунд

– Найкраще починати загартовуватися влітку, але можна й восени, – розповідає Євген Горобченко. – Купання в ополонці варто розпочинати з невеликої розминки (гімнастичних вправ і легкого бігу). У жодному разі не занурюйтеся в ополонку не розігрівшись чи під дією алкоголю – наслідки можуть бути непередбачувані.

Не варто занурюватися більше, ніж на 30-40 секунд. При цьому найкраще не просто сидіти у воді, а активно рухатися. Спробуйте трохи поплавати. Після виходу з води робіть енергійні рухи, тіло витріть рушником насухо і, за можливості, зробіть самомасаж.

За спостереженнями лікарів, у "моржів" помітно покращується робота легень, серця, удосконалюється система терморегуляції, яка позитивно діє на капіляри та судини. Під час купання у відкритій водоймі відбувається комплексний позитивний вплив на організм.

Якщо вважаєте загартовування чимось недосяжним або вам не дозволяє цим займатися ваш діагноз – намагайтеся частіше ходити босоніж. Знімайте взуття за будь-якої можливості: на пляжі, дачі, під час прогулянок у лісі тощо, щоби організм поступово звикав до навантаження. Навіть кілька секунд на снігу босоніж додадуть вам бадьорості. 
Леся Токарюк
10-02-2011, 11:21
Коментарів 0 Переглядів 5 244

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.