RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Четвертого лютого відзначали всесвітній день боротьби з онкохворобами. Рак простати – одна з найпоширеніших пухлин чоловіків. Захворювання посідає друге місце серед причин смерті від злоякісних новоутворень (після раку легень), а у деяких країнах воно на першому місці. У розвинених країнах серед причин смерті від онко­хвороб у чоловіків рак передміхурової залози становить приблизно 15%.

Про хворобу, можливості її виявлення та лікування ми розмовляли з Валерієм ЗАЙЦЕВИМ, професором БДМУ, урологом медичного центру "Мавекс-медицина".

Боротьба з недугою значно полегшилася

– В усьому світі здійснюють вагомі кроки для покращення діагностики та лікування хворих на рак простати. Завдяки впровадженню аналізу крові на специфічну речовину – простатспецифічний антиген (ПСА) – боротьба з цією недугою значно полегшилася, – розповідає Валерій Іванович. – За допомогою цього аналізу можна визначити вірогідність виникнення раку простати ще за п’ять-сім років до появи симптомів захворювання, таким чином можна попередити хворобу.

За словами професора Зайцева, сучасна медицина дозволяє значно покращити результати лікування раку простати за умови виявлення його на першій-другій стадіях. Аналіз на ПСА – найчутливіший серед усіх методів, спрямованих на раннє виявлення раку. Під час цього аналізу беруть кров із вени, і за два-три дні людина отримує результат.

– Цей метод не потребує спеціальної підготовки, чоловік може самостійно прийти й здати аналіз. Таке обстеження – дуже ефективне, до того ж, недороге, – пояснює професор Зайцев. – У розвинених країнах це стандарт: чоловік, якому понад 50 років, раз на рік здає аналіз крові на ПСА. До того ж, при зверненні до лікаря з приводу будь-яких урологічних проблем пацієнтові стандартно призначають обстеження на ПСА. На жаль, у нас поки що такого немає.

Якщо все-таки виявили пухлину простати, не варто впадати у відчай. Рак передміхурової залози – це не вирок, а керівництво до дії.

– У більшості випадків ми можемо допомогти пацієнтові. Зрозуміло, якщо це 1-2 стадії, можна повністю усунути пухлину. За умови вчасного здійснення операції з видалення пухлини пацієнт не потребує подальшого лікування, за ним просто спостерігають, – говорить Валерій Іванович. – Операція з видалення пухлини можлива, якщо людина у нормальному фізичному стані та відносно молодого віку (до 70 років). Хоча був у мене пацієнт, якому зробили операцію у 72 роки, фізичний стан у нього був добрий. Нині він здоровий.

Рак простати
не має симптомів


Якщо операція неможлива, існують інші методи лікування, зокрема гормонотерапія, опромінення тощо. Пухлину можна усунути повністю, головне – її вчасно виявити. Саме для цього й існує аналіз на ПСА, який можна зробити у багатьох лабораторіях міста, зокрема в онкодиспансері, у медичному центрі "Мавекс-медицина" тощо.

Серед методів, завдяки яким можна підтвердити або спростувати діагноз раку простати, – гістологія, трансректальне УЗД тощо.

– Дуже важливо, що рак простати не має симптомів. Часто чоловіки звертаються до лікаря із проблемами сечовипускання, а вже під час обстеження виявляють новоутворення, – говорить Валерій Іванович. – Крім того, досить часто трапляється, що діагноз раку встановлюють вже після оперування гіперплазії (збільшення, розростання) простати. Через те, що рак простати не має симптомів, його важко виявити. Однак аналіз ПСА дозволяє вчасно виявити пухлину та вилікуватися.
Рак простати – широко розповсюджена пухлина, для виявлення якої існують ефективні методи діагностики, а для лікування – сучасні варіанти оперативного та неоперативного лікування. Загальні підходи до діагностики та лікування цієї хвороби значно змінилися у кращий бік за останні десятиліття. Регулярне (раз на рік) обстеження в уролога чоловіків, яким більше 50-ти років, дозволяє виявляти пухлини на ранніх стадіях та у більшості пацієнтів або повністю видалити пухлину, або значно загальмувати її ріст. Таким чином це значно покращить якість та тривалість життя конкретної людини. 

Що таке простата?

Простата (передміхурова залоза) розташована в малому тазі чоловіків під сечовим міхуром. Простата належить до внутрішніх статевих органів чоловіка. Основні функції простати – вироблення частини насінної рідини (до 30% від загального обсягу) і участь у викиді сперми під час статевого акту. Простата також впливає на здатність чоловіка утримувати сечу.

Що таке рак простати?

Рак простати – злоякісна пухлина, яка розвивається з тканини залоз простати. Вона, як й інші злоякісні пухлини, може поширюватися організмом.

Фактори, які впливають на розвиток хвороби
 Вік: середній вік при діагнозі раку простати – 69 років. Після цього віку шанси виникнення раку простати значно зростають.
 Спадковість: чоловік, батько або брат якого мали рак простати, має у 2-4 рази збільшений ризик захворіти. Цей ризик збільшується, якщо рак простати діагностували у родичів молодого віку (до 55 років) або від нього потерпали троє або більше членів сімейства.

Як запобігти недузі?

 Споживати менше калорій.
 Стежити за споживанням кальцію (не більше 1500 мг кальцію на день).
 Їсти більше риби.
 Намагатися вживати помідори, броколі, цвітну капусту.
 Відмовитися від паління та алкоголю.
 Вчасно лікувати стрес, високий кров’яний тиск, підвищений холестерин і депресію.
 Уникати супердобавок із мегавітамінами.
 Вміти розслаблюватися та насолоджуватися життям.
8-02-2011, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 19 401

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!