RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Цукровий діабет нині вважають епідемічним захворюванням. З кожним роком кількість хворих на цю недугу невпинно зростає.

Про хворобу та заходи, які допоможуть її уникнути, ми розмовляли з Вікторією ПОЛЯКОВОЮ, лікарем-ендокри­но­логом міської поліклініки №1.

– Цукровий діабет – хронічне захворювання, яке супроводжується підвищеним рівнем глюкози в крові. Нині ця хвороба дуже розповсюджена, – говорить Вікторія Геннадіївна. – Причини цього захворювання й збільшення кількості хворих – неправильний спосіб життя, урбанізація. Люди дедалі менше звертають увагу на своє здоров’я, порушуючи режим праці, відпочинку й харчування. До того ж, хронічні стреси також сприяють розвитку цукрового діабету.

За словами лікаря, за появи перших симптомів люди не звертають увагу на своє здоров’я, не звертаються до лікарів навіть тоді, коли вони належать до групи ризику.

– Якщо людина належить до групи ризику, обов’язково потрібно двічі на рік вимірювати рівень цукру в крові. Бувають пограничні значення. Наприклад, якщо натще рівень глікемії перевищує верхню межу, обов’язково потрібно зробити тест-навантаження, тобто перевірити рівень глікемії через дві години, – радить лікар Вікторія Геннадіївна. – Завдяки цьому можна попередити розвиток захворювання. Адже спочатку розвивається стан порушення толерантності до глюкози (так званий переддіабет), але якщо "зловити" цей момент, цукрового діабету можна уникнути.

Не зловживайте солодощами

– Людям, які належать до групи ризику, насамперед раджу змінити спосіб життя, нормалізувати вагу тіла, обмежити споживання кілокалорій за допомогою дієти, переглянути харчування. Щоби схуднути, потрібно їсти часто і маленькими порціями.

Як зауважує лікар, нормалізація режиму відпочинку й праці – обов’язкова. Для повноцінного здоров’я повинні бути сніданок, обід і вечеря, хоча пізно бажано не їсти, не наїдатися перед сном.
– Рекомендую обмежити вживання швидкозасвоюваних вуглеводів, тобто білого хліба, здоби, макаронних виробів, солодощів, рафінованого цукру, – говорить Вікторія Полякова. – Необхідно звертати більше уваги на продукти з вуглеводами, які повільно засвоюються: чорний хліб, висівки, борошно грубого помелу, макаронні вироби із твердих сортів пшениці. Також бажано обмежувати вживання продуктів із значним вмістом тваринних жирів, за можливості максимально замінити їх рослинними.

Не варто також захоплюватися продуктами, які стимулюють апетит і негативно впливають на фігуру, тобто містять багато спецій, консервантів, копченості.

Щодо алкоголю, то він взагалі висококалорійний. Для профілактики здорового способу життя, звичайно, він не підходить. Краще відмовитися від вживання алкогольних напоїв, так само, як і від тютюнопаління.

Заняття спортом, ранкова гімнастика, ходьба пішки також допоможуть уникнути цукрового діабету. За словами Вікторії Геннадіївни, фізичне навантаження повинно тривати не менше 40 хвилин щодня.

– Особливу увагу потрібно приділяти дітям та молоді, адже ця категорія населення також хворіє на цукровий діабет, – наголошує пані Вікторія. – Якщо за другого типу діабету, який, як правило, розвивається у людей з ожирінням, гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, інсулін в організмі є, але він блокується надлишковим вмістом жирової тканини в організмі (біологічно неактивний), то за першого типу, який розвивається у дітей та у молоді, руйнуються клітини, які виробляють інсулін, й інсуліну в організмі просто немає.

Як правило, діабет першого типу може виникнути після гострого стресу, гострої респіраторної вірусної інфекції, грипу, краснухи, вітряної віспи тощо. Тому потрібно берегти дітей від гострих стресових ситуацій та не займатися самолікуванням при респіраторних вірусних захворюваннях, особливо тих, які супроводжуються високою температурою тіла та мають важкий перебіг.

Харчування та фізичне навантаження для дітей також дуже важливі. Другий тип діабету раніше з’являвся у людей після 40 років, нині ж він значно "помолодшав". Адже ожиріння, яке спричинюють неправильний спосіб життя та фаст-фуд, нині одна з найголовніших проблем у світі. І ця проблема стосується і нас зокрема – навіть у Чернівцях є випадки, коли діти хворіють на другий тип цукрового діабету.

Штучне вигодовування сприяє ожирінню

– Якщо у родичів вагітної є цукровий діабет, жінку обов’яз­ково скеровують на визначення рівня цукру у крові натще і з навантаженням, – пояснює лікар. – Якщо ж у мами цукровий діабет, хвороба не обов’язково передається дитині. Дуже багато залежить від самої мами. Якщо жінка дотримуватися дієтичних рекомендацій лікаря, у принципі, все повинно бути нормально.

У перші дні після народження дитині, мама якої хвора на цукровий діабет, крапають глюкозу, адже малюк звик до підвищеного рівня цукру в крові. Після цього все повинно нормалізуватися, а далі все залежатиме від батьків, від харчування дитини.

Зауважу, що штучне вигодовування сприяє розвитку ожиріння, таким чином зростає ризик виникнення цукрового діабету у таких діток. Якщо у сім’ї є хворий на цукровий діабет, дітей від самого народження потрібно берегти, зайвий раз не провокувати підшлункову залозу – зокрема не зловживати солодощами.

– У всьому світі цукровий діабет – не захворювання, а спосіб життя. У нашій країні соціальне забезпечення та програми поки що не на такому високому рівні, як у розвинених країнах. Однак медицина розвивається, постійно з’являються нові препарати, розробляють інсулін надтривалої дії, – розповідає лікар. – Скажімо, якщо при звичайній інсулінотерапії пацієнт повинен робити ін’єкції два-шість разів на день, то нові різновиди інсулінів дозволяють вводити його лише двічі на тиждень, а це суттєво полегшує життя хворому на цукровий діабет.

Найголовніше – пацієнт повинен "товаришувати" зі своїм діабетом: як ви будете ставитися до свого цукрового діабету, так і діабет ставитиметься до вас. 
Леся ТОКАРЮК

Симптоми, які свідчать
про підвищення рівня цукру у крові:
 спрага;
 сухість у роті;
 часте сечовипускання (до 8, 10, навіть 12 разів на добу);
 гнійні інфекції на шкірі,часте висипання;
 рана, яка довго не загоюється;
 у жінок – свербіння у статевих органах;
 погіршення загального стану (швидка втомлюваність, в’ялість, розбитість, зниження працездатності, поганий сон);
 різке схуднення або швидке набирання ваги.

До групи ризику належать особи:
 з надлишковою вагою, ожирінням;
 які мають обтяжливу спадковість (якщо хтось із рідних хворів на цукровий діабет);
 які ведуть малорухливий спосіб життя;
 з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту (панкреатит, холецистит, жовчнокам’яна хвороба тощо);
 які потерпають від дерматологічних захворювань, стафілококів;
 які мають підвищений артеріальний тиск (хворі на гіпертонію, ішемічну хворобу серця тощо). 

Статистика

У світі налічують приблизно 285 млн осіб, як страждають від цукрового діабету, переважно другого типу. Як мінімум така сама кількість жителів планети має недіагностований цукровий діабет. За прогнозами експертів, через 20 років кількість хворих на цукровий діабет перевищить 435 млн. В Україні налічується більше мільйона хворих на цукровий діабет. Щороку від захворювання помирають 4 млн людей. За останні 13 років показник захворюваності на цукровий діабет збільшився удвічі – з 115,6 до 239,4 на 100 тис. населення. 
25-01-2011, 10:27
Коментарів 0 Переглядів 12 314

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.