RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До травмпунктів останнім часом звертається багато пацієнтів із переломами та вивихами. Хтось послизнувся на дорозі, хтось невдало вийшов із маршрутки. Причина більшості падінь – ожеледиця.

Ходіть у взутті
з негладкою підошвою


– Щоб уникнути травмувань під час ожеледиці, необхідно підбирати взуття з негладкою підошвою і не виходити зайвий раз на вулицю. Особливо обережними варто бути на сходах, – радить Андрій МАРТИНОВ, травматолог-ортопед лікарні швидкої медичної допомоги. – Однак, щоби врятуватися від переломів та вивихів, варто подбати і про зміцнення кісток. Тому раджу для профілактики приймати препарати кальцію. Крім того, непогано мати певну фізичну підготовку, це допоможе згрупуватися під час падіння.

Потрібно більше кальцію

Кальцій для кісток – те саме, що й повітря для легень. Він необхідний, щоби кістки були здорові. 99 відсотків кальцію, який міститься у щоденному раціоні, потрапляє у кістки. Якщо не отримувати його достатньо, не буде необхідної кісткової тканини. Жінкам рекомендують вживати 800 мг кальцію щодня. У підлітковому віці і після настання менопаузи його потрібно ще більше. Жінкам необхідно 1000 мг кальцію до настання менопаузи і 1500 мг – після. Найкраще кальцій отримувати з їжі. Якщо ж частина кальцію потрапляє з їжі, а частина з біологічними добавками – теж добре. Найкраще джерело кальцію – молоко і молочні продукти. Порція нежирного йогурту містить приблизно 450 мг кальцію, а склянка молока – більше 300 мг.

Не забувайте про вітамін D

Кістки не можуть засвоїти кальцій, якщо не отримують достатньо вітаміну D. Без нього організм засвоює лише 10 відсотків кальцію, який надходить. А завдяки вітаміну D засвоюється 80-90 відсотків. Добова доза вітаміну D – 5 мг. Її легко забезпечити, вживаючи збагачені вітаміном хліб, молоко й каші.

Не зловживайте алкоголем

Алкоголь фактично отруює клітини, які формують кістки. Кухоль пива або келих вина не зашкодять, однак не зловживайте ними і не пийте їх щодня.

Не паліть

Паління знижує концентрацію естрогену. А чим менше естрогену, тим менше ви захищені від травм кісток.

Регулярно займайтеся фізкультурою

Щоби зміцнити кістки, необхідно обрати такі фізичні заняття, при яких вага тіла навантажуватиме кістки. Допоможуть швидка ходьба, біг підтюпцем і танці, які стимулюють ріст кісткової тканини, особливо спини й стегон. Також до вправ для зміцнення опорно-рухового апарату можна додати вправи на підняття ваги.

Для спини і кульшових суглобів особливо корисно підіймати вагу у положенні стоячи. Якщо раніше не доводилося виконувати подібні вправи, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і попросіть тренера підібрати для вас безпечні вправи.

Як правильно ходити

Ходити потрібно обережно, ніби несете кришталь. Не варто відволікатися і "ловити гав", дивитися потрібно під ноги.
Під час ходьби необхідно ставати на всю стопу, при цьому ноги в колінах повинні бути розслаблені.

Як правильно падати

Якщо падіння не уникнути, падаючи, необхідно напружити всі м’язи і згрупуватися.
Якщо падаєте на рівному місці, плечі необхідно підняти, руки зігнути у ліктях і притиснути до боків, ноги повинні бути напівзігнуті.
Якщо падаєте вперед на сходах, прикрийте руками обличчя й голову, не потрібно гальмувати падіння, оскільки кількість переломів у цьому разі лише збільшиться.
Вагітним під час ожеледиці падати бажано на спину, у жодному разі не на живіт. Це потрібно враховувати при ходьбі. Під час падіння на спину вагітній необхідно притиснути підборіддя до грудей, підтримуючи руками живіт.
Будь-яке падіння, яке може статися під час ожеледиці, краще попередньо змоделювати вдома і потренуватися, здійснюючи це обережно й повільно. Як правило, відпрацьовані "падіння" допомагають згрупуватися під час ожеледиці.

Холодний компрес зменшить біль

За словами ортопеда-травматолога Андрія Мартинова, літні люди найбільш уразливі під час падінь, оскільки з віком кісткова система послаблюється.
Лікар не потрібен, якщо немає травми або є лише легкий удар. До синця можна прикласти холодний предмет або обробити його маззю або гелем для ударів.

Струс мозку.
Ознаки: втрата свідомості, слабкість, запаморочення, головний біль, зіниці різного розміру, боязкість світла, нудота, судоми, порушення координації рухів, амнезія.

За таких ознак слід негайно викликати лікаря і надати допомогу: покласти потерпілого на бік, прикласти до голови холод для зменшення набряку, розстібнути одяг, який заважає дихати, можливо, доведеться робити штучне дихання і зовнішній масаж серця.

Перелом або вивих. Ознаки: біль, припухлість, крововилив, деформація й обмеження рухів у місці перелому, біль при навантаженні.

Завжди фіксуйте травмовану кінцівку в тому положенні, в якому вона перебуває.
При переломі або вивиху викличте лікаря. Не варто переміщувати без особливої необхідності потерпілого.
Якщо є кровотеча, зупиніть її за допомогою шматка чистої сухої тканини.
Якщо травмували плече, зафіксуйте руку за допомогою підтримуючої пов’язки і прив’яжіть пов’язку до тулуба.
Якщо травмували кисть або палець, зафіксуйте їх у тому положенні, в якому вони знаходяться, за допомогою шини.
Якщо травмували стегно або таз і ви очікуєте прибуття лікаря, зафіксуйте травмовану ділянку, розмістіть між ногами потерпілого згорнутий рушник, ковдру або одяг. Фіксуйте травмовану ділянку безпосередньо на ношах.
Щоби зменшити біль та набряк, прикладіть холодний компрес.
13-01-2011, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 3 022

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!