RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо потерпаєте від алергії на пилок чи квітки, лікування потрібно розпочати вже зараз.
Організм навчають опиратися алергену
– Алергічні захворювання вилікувати засобами фармакотерапії поки що неможливо, – каже доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології медуніверситету Наталя КАСПРУК. – Єдиним методом, що реально впливає на всі ланки патогенезу алергії, дозволяє обірвати розвиток і перебіг захворювання, є специфічна імунотерапія алергенами. Принцип методу полягає у введенні хворому алергенів, які і викликають хворобу, починаючи з дуже розведених доз. Але після ін’єкції хворий повинен не менше, ніж півгодини бути під спостереженням лікаря-алерголога. Загалом на введення мікроскопічної дози алергену організм відповідає не загостренням хвороби, а захисними реакціями на тонкому імунологічному рівні. Оскільки доза маленька, імунітет може з нею впоратися без клінічних виявів, а спеціальні "клітини-інформатори" запам’ятовують, як потрібно давати опір цьому виду алергену. Поступово дозу підвищують і збільшують інтервал між введенням алергенів. Насамкінець хворому дають нерозведений алерген, і організм його нормально переносить.
Лікування тривале, але ефективне
– Специфічна імунотерапія здійснюється одним або кількома алергенами, – продовжує Наталя Михайлівна. – Вибір тактики проведення специфічної імунотерапії залежить від механізму перебігу алергічного захворювання. Якщо це алергія на побутовий пил, постільних кліщів, епідермальні алергени, перевагу надають цілорічній специфічній імунотерапії. Якщо хворий потерпає, наприклад, від пилкової алергії, лікування може застосовуватися у передсезоння. Саме тому воно розпочинається за три-чотири місяці до початку сезону пилкування рослин, вильоту комах.
При специфічній імунотерапії намагаються досягти максимально переносимої дози алергену до початку "алергічного" періоду. На період квітнення лікування припиняється і поновлюється після закінчення цього періоду.
Тривалість специфічної імунотерапії визначає лікар-алерголог. Але потрібно одразу налаштуватися, що лікування тривале. Максимальний ефект від специфічної імунотерапії виявляється через один-два роки після її початку. А оптимальний термін проведення специфічної імунотерапії – три-п’ять років. Хоча вже за один-три місяці період квітнення буде переноситися людиною, яка потерпає від алергії, на 50 відсотків легше. Якщо ж лікування не дає ефекту впродовж року – його припиняють.
Лікувати алергію за допомогою специфічної імунотерапії можна з п’яти і до 50 років. Але впродовж усього курсу пацієнт повинен максимально уникати контакту з причинами алергічного захворювання. Лікування протипоказане у період загострення хронічних інфекцій, при психічних захворюваннях тощо.
Назвати панацеєю специфічну імунотерапію теж не можна. Якщо у хворого запущена стадія хвороби, імунотерапія може бути неефективною. Загалом при різних алергічних захворюваннях ефективність специфічної імунотерапії різна. Наприклад, при алергії на пилок (поліноз) ефективність лікування становить 80-90 відсотків, при цілорічному риніті – 70-80 відсотків, при бронхіальній астмі – 70-75 відсотків.
Людмила ОСАДЧУК

ВАЖЛИВО ЗНАТИ
Спочатку алерготест,
а потім лікування
Перш ніж розпочати лікування, обов’язково потрібно пройти алергічний тест, щоби визначити підступний для вашого організму алерген. На передпліччя, попередньо трохи вколовши шкіру спеціальними ланцетами, наносять по краплині різні види розведених алергенів. За 15-20 хвилин спеціаліст оглядає цю зону і за розмірами пухирців на шкірі визначає, який саме алерген викликає неприємні симптоми: нежить, кашель тощо. Якщо алерген за допомогою алерготесту не визначено, лікування не проводитимуть, тому що воно буде неефективним.
5-03-2009, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 6 451

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.