RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новорічно-різдвяні свята – чимале навантаження для організму. Головний біль та біль у шлунку часто відчуваємо вже наступного дня після святкування. Як же боротися з неприємними симптомами?
БІЛЬ У ПРАВОМУ
ПІДРЕБЕР’Ї
Можливий діагноз. Холецистит. Це найчастіша новорічна хвороба. Виявляється вона різким болем, який віддає у поперек, праву половину грудної клітки, під праву лопатку. Супроводжується відчуттям гіркоти.
Причина. Загострення може виникнути після зловживання жирними гострими стравами.
Перша допомога. Приймають спазмолітик (препарат на основі папаверину) і будь-який препарат із травних ферменів.
БІЛЬ У ЖИВОТІ,
НУДОТА, ПРОНОС.
Можливий діагноз.
Харчове отруєння.
Причина. Споживання несвіжих чи неправильно приготованих продуктів. Симптоми можуть виявитися вже через годину після вживання.
Перша допомога. При харчових отруєннях найкраще вживати ліки швидкої дії, наприклад, сольові проносні (англійська сіль). Незамінне при розладах шлунка – активоване вугілля. Цей препарат адсорбує шкідливі речовини. Приймати можна по дві-три таблетки кілька разів на день. Якщо потерпаєте від проносу – допоможе лоперамід чи імодіум, якщо від закрепів – вживають проносні засоби (регулакс, бісакодил) чи ложку оливкової олії.
ВІДЧУТТЯ ПЕРЕПОВНЕНОГО
ШЛУНКА.
Можливий діагноз.
Переїдання.
Причина. Тривале та надмірне споживання їжі.
Перша допомога. Прийміть один із ферментних препаратів, наприклад, мезим форте, фестал тощо. Вживайте їх по одній-три таблетки на день перед їдою чи під час.
ГОЛОВНИЙ БІЛЬ.
Можливий діагноз. Похмілля.
Причина. Спирт, а також токсичні суміші, які містяться у алкогольних напоях, пошкоджують нервову систему. Окрім того, отруєння клітин головного мозку призводять до набряку й збільшення внутрішньочерепного тиску.
Перша допомога. Одразу після застілля випийте дві-три чашки міцного зеленого чаю і вранці почуватиметеся бадьоро. А ось, якщо похмілля уникнути не вдалося, для зменшення концентрації токсичних продуктів у крові рекомендують багато пити (до двох літрів і більше). Краще використовувати мінеральну воду, яка поповнює дефіцит мінеральних солей. Також огірковий розсіл, сік квашеної капусти за рахунок концентрації солей не лише поповнюють їхній дефіцит, а ще дозволяють утримувати воду в кровоносному руслі.
Для відновлення запасу вітамінів п’ють соки – апельсиновий, томатний, грейпфрутовий, в яких багато вітаміну С. Можна поїсти меду, тоді фруктоза пришвидшить нейтралізацію алкоголю. Випийте дві чашки кави – таким чином розширите судини головного мозку.
Щоби не боліла голова, приймають аспірин чи анальгін. Парацетамол пити не варто, тому що він створює додаткове навантаження на печінку.
БІЛЬ ПІД ГРУДЬМИ.
Можливий діагноз. Гастрит чи виразкова хвороба шлунка. Симптоми хвороби – тупий чи гострий біль, який розпирає або ниє. Біль віддає за грудину вздовж стравоходу, можлива нудота.
Причина. Хвороба може бути пов’язана із вживанням гострих, кислих продуктів, міцної кави.
Перша допомога. Щоби полегшити стан під час нападу, можна випити гарячий неміцний чай чи просто гарячу воду. Але обов’язково зверніться до гастроентеролога.
БІЛЬ НАВКОЛО ВСЬОГО ЖИВОТА
Можливий діагноз. Гострий панкреатит. Може супроводжуватися оперізуючим болем у верхніх відділеннях шлунка, який віддає у поперек. Додаткові симптоми – сухість і неприємний присмак у роті, блювання.
Причини. Вживання алкоголю, гострої чи жирної їжі.
Перша допомога. Негайно звернутися до лікаря, адже хвороба небезпечна для життя.
Людмила ОСАДЧУК

Поради лікаря
Валентина ВАСЮК,
ДОЦЕНТ КАФЕДРИ ПРОПЕДЕВТИКИ ВНУТРІШНІХ ХВОРОБ МЕДУНІВЕРСИТЕТУ:
Традиційно після 20 січня збільшується кількість хворих із діагнозами холецистит, панкреатит, загострюються виразкові хвороби, жовчо-кам’яна хвороба. Щоби уникнути цих хвороб, під час застілля не можна зловживати жирними, копченими та соленими стравами. Багато страв ми споживаємо з майонезом. Але у ньому велика кількість жирів низької щільності, які забивають судини і призводять до атеросклерозу.
Часто на святковий стіл кладуть копчені скумбрії. Добре, якщо ця скумбрія копчена, а не оброблена так званим "рідким димом", коли рибу замочують на дві доби у розсолі і виймають її звідти. Така риба канцерогенна і наповнена хімією.
Загалом повинно бути правильне раціональне харчування. Наприклад, якщо вживаєте 150-200 грамів м’яса, покладіть у тарілку 300-400 грамів овочів – квасолю, кукурудзу, зелений горошок, баклажани, салат з огірків і помідорів. Заборонено запивати жирні страви холодними газованими напоями – таке поєднання гарантовано призведе до панкреатиту.
Щоби спожиті страви добре перетравлювалися, фрукти потрібно їсти за годину до їди або через годину після їди. Фрукти доходять до шлунка із фруктозами та вуглеводами і призводять до розведення травних соків, через це їжа нормально не перетравлюється і більше застоюється у шлунку. Звідси – здуття, можлива нудота.
Вживаючи фрукти, зважте, що найбільш калорійним є виноград. Він протипоказаний при підвищеній кислотності, тому що стимулює її.
Найкраще подати до столу такі корисні десерти, як чорнослив, фарширований горіхами, яблука, запечені із сиром і родзинками, узвар, трав’яний чай. Легко сприймається організмом штрудель із листкового тіста з корицею та яблуками
25-12-2008, 11:51
Коментарів 0 Переглядів 6 043

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!