RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Переймаючись через захмарний курс долара, зростання цін чи низьку зарплату, можна втратити найцінніше – здоров’я. Тому в час економічної кризи слід зберігати оптимізм і пам’ятати, що щастя, любов та інші найважливіші життєві цінності насправді важливіші за будь-які гроші. Лікар-психотерапевт вищої категорії диспансерного відділення Чернівецької психіатричної лікарні Віра САНДУЛЯК розповіла, як пережити фінансові негаразди в хорошому настрої.
– Як не втратити розсудливість і душевний спокій під час фінансової кризи?
– Важливо перебувати в реальності, тобто відрізняти настирливу негативну інформацію від того, що насправді відбувається саме з вами. Насамперед відповісти собі на запитання, що особисто для мене означає фінансова криза, що я можу зробити в цій ситуації, в чому полягає моя відповідальність, і що від мене не залежить. Усвідомити, що криза – це не однозначно негативне явище, і використати цей період для особистого росту. Згадати про вічні цінності, про своє місце й призначення в цьому світі; згадати, з чим ми прийшли в цей світ і з чим підемо. Оглянутися довкола і, крім власних проблем, побачити проблеми інших людей. Відчуття "я не один у такій ситуації" допомагає зберегти здорову життєву позицію: у мене все добре, добре, незважаючи на обставини, які склалися. Варто пригадати також стійкість, мужність і розсудливість інших, наприклад, наших земляків, які постраждали від повені. Мені в складі бригади з надання психологічної допомоги постраждалим від повені довелося зустрічатися з людьми, які пережили стихійне лихо і при цьому зовсім не втратили розсудливості, бо духовні цінності для них були важливішими за матеріальні.
– Чим можуть загрожувати надмірні хвилювання через знецінення заощаджень, зменшення зарплати тощо?
– Важливо замислитися, чи допоможе вам надмірне хвилювання вирішити проблему? Тривога, гнів, заздрість, страх, розпач можуть загрожувати ще й збільшенням витрат на ліки, оскільки людина під впливом негативних емоцій більш схильна до розвитку психосоматичних хвороб, тобто тілесних хвороб, зумовлених стресами.
– Як не потрапити в залежність від алкоголю і заспокійливих ліків? Які є безпечні способи заспокоїтися й покращити настрій?
– Людині, яка надто залежить від матеріальних цінностей, неважко вдатися до будь-яких інших залежностей, тому не втрачайте відчуття власної гідності, любіть себе і довіряйте своїй здатності пережити тимчасові труднощі. Уявіть, що вас хтось любить тільки за те, що ви багаті, маєте престижну роботу, гарний будинок, дороге розкішне авто... Що б ви сказали про цю людину? А якщо ви себе любите за умови наявності матеріальних статків, як ви себе назвете? Навчіться любити себе просто за факт свого існування, за те, що ви є на цьому світі. Цьому посприяє така вправа: візьміть великий аркуш паперу, напишіть на ньому все позитивне, що знаєте про себе. Тримайте цей листок на видному місці і постійно його поповнюйте. Вигадайте п’ять варіантів, як себе потішити. Можливо, вам захочеться розслабитися в теплій ванній під приємну музику. А можливо, ви покращите свій настрій якоюсь улюбленою стравою. Робіть це заради власного задоволення, а не як нагороду за щось. Пам’ятайте, що ці задоволення повинні бути безпечними для життя й здоров’я.
Не забувайте про існування гарних, оптимістичних кінофільмів, класичної літератури, спілкування з друзями, милування природою.
– Як пережити втрату роботи?
– Якщо ви втратили роботу – вірте, що на вас очікує краща інша робота. Шукайте й знайдете її обов’язково. У жодному разі не піддавайтеся поганому настрою, зберігайте гідну самооцінку. Ймовірно, ви втратили роботу не тому, що ви поганий працівник, а тому, що на такого працівника, як ви, у роботодавця не вистачає грошей. Можливо саме зараз варто кардинально змінити напрямок своєї діяльності, знайти в собі нерозкриті таланти. Пам’ятайте, що нашим працевлаштуванням переймаються відповідні державні службовці. Звертайтеся до них по допомогу.
– З’являються повідомлення про те, що люди, які не змогли розрахуватися за банківським кредитом, вдаються до самогубства. Як можна запобігти подібним випадкам?
– Причини самогубства можуть бути різними і найбільш серйозна причина – це депресія. Правильна оцінка ризику самогубства надзвичайно важлива, вона дозволяє вчасно надати людині психологічну й психіатричну допомогу. Слід звертати увагу на такі ознаки, як соціальна ізоляція, а саме втрата зв’язку з близькими, почуття провини, сорому, самоприниження, відчаю, самотності, іноді висловлювання про небажання жити. Якщо потрібно, побудьте поруч із цією людиною до надання спеціалізованої допомоги.
Пам’ятаймо, що життя кожного з нас – це неповторне унікальне диво, і з будь-якої ситуації вихід є. Обов’язково ЗАВЖДИ Є ВИХІД!!! І пам’ятайте, що саме ви вирішуєте, як вам жити, будете ви щасливі чи нещасні.
– Як підготуватися до життя з меншими витратами – на чому ви радите економити, а на чому економити не варто?
– Спеціалісти-фінансисти радять економити на предметах розкоші: прикрасах, дорогих авто, тощо. А ось на чому економити не варто, так це на якісному харчуванні й ліках.
– Чи звертаються до обласної психіатричної лікарні люди з подібними проблемами, викликаними фінансовою кризою? Хто зазвичай найболючіше сприймає фінансові проблеми: пенсіонери, підприємці, жителі міста чи селяни?
– Так, звертаються. Ці питання хвилюють однаково і тих, і інших , та як правило, не залежать від обсягу втраченого.
Надія МАКУШИНСЬКА
25-12-2008, 11:39
Коментарів 0 Переглядів 4 463

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.