RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Наприкінці літа спостерігається збільшення венеричних хвороб, стверджують лікарі. Завдяки вчасному і правильному діагностування лікування буде ефективнішим. Тож які аналізи потрібні для виявлення венеричної хвороби, ми поцікавилися у професора медичного університету, уролога Валерія Зайцева.
На перший план виходять хламідії
– Наразі змінився перелік збудників, які призводять до венеричних хвороб, - стверджує Валерій Іванович. – Якщо раніше “класичною” венеричною хворобою була гонорея, яку можна було виявити досить легко, то зараз на перший план виходять інші збудники, такі як хламідії, трихомонада, уреплазма, які в абсолютній більшості випадків потрапляють в організм статевим шляхом. Цих бактерій не повинно бути в організмі, адже вони є патогенними. Їхня особливість полягає у тому, що більшість пацієнтів не відчуває, коли цей збудник потрапляє в організм. При гонореї бактерії активні і швидко викликають сильний запальний процес, тобто вже за кілька днів і за певними симптомами (сильні виділення, біль) можна визначити наявність хвороби.
Натомість хламідії, трихомонади, уреплазми дуже повільно розвиваються, тому й процес хвороби слабо виявляється, немає виділень, болю. Про наявність цих бактерій найчастіше стає відомо тільки тоді, коли починають з’являтися ускладнення.
У чоловіків бактерія спочатку потрапляє в уретру, а якщо вона вчасно не діагностована або погано пролікована, то просувається далі в організм. Наступний орган, який уражають бактерії у чоловіків – це простата. Звідси можливе й запалення простати, порушення сечовиділення та статевої сфери, біль. Дуже часто ці відчуття посилюються при переохолодженні.
Небезпечний наслідок хвороби - безплідність
- Для діагностування класичної гонореї достатньо звичайної мікроскопії мазка, але найбільш вирогідний метод – засів на живильне середовище, який навіть допомагає визначити чутливість до тих чи інших антибіотиків, – пояснює Валерій Іванович. – Мікроскопія дозволяє впродовж дня дати відповідь, чи є в організмі гонокок, який викликає гонорею. Вартість її мінімальна – від 10 до 20 грн.
А ось щодо сучасних мікробів, то вони при світловій мікроскопії практично не виявляються. Тому раніше хламідії не виявляли, це почали робити лише після того, як з’явилися спеціальні методи обстеження. Нині для їхнього діагностування лікар повинен призначити додаткові аналізи – за допомогою методу імунофлюоресценції або полімеразної ланцюгової реакції. Як правило, у чоловіків слід окремо обстежувати уретру та простату. Комплексний аналіз одного мазка коштує від 100 до 150 гривень. Ці аналізи у Чернівцях виконують у декількох установах, переважно у приватних. Для уточнення діагнозу бажано провести також ультразвукову діагностику органів сечової та статевої системи (50-70 гривень), яка чітко показує зміни враженого органу.
Додатково можуть призначити імуноферментний аналіз крові на антитіла. Антитіла – це реакція організму на бактерії, за допомогою чого ми здатні боротися з різними інфекціями. Такий аналіз коштує приблизно 25-30 грн. Але лише третина людей виділяє антитіла проти хламідій, тому тільки на це дослідження покладатись не слід.
Відповідно повноцінне обстеження коштуватиме 200-300 гривень. Економити кошти і обмежуватись тільки загальним мазком однозначно не рекомендую (він не виявляє більшість бактерій) – у мене до третини пацієнтів, яких раніше лікували за цими результатами, але, як правило, це закінчується подальшими ускладеннями і виходить значно дорожче як для кишені, так і для здоров’я.
На жаль, ці бактерії самі по собі не зникають. Окрім того, якщо такі проблеми виявляються у чоловіка, лікування потребує також жінка (та інші партнерки), і навпаки, адже відсутність скарг не означає, що в людини немає цієї проблеми.
Нині хламідії, трихомонади, уреплазми за розповсюдженістю вийшли на перше місце саме тому, що погано виявляються і так само важко лікуються. Наприклад, якщо гостру гонорею можна пролікувати за день, то лікування хламідій триватиме не менше місця. Найнебезпечнішими ускладненнями при неправильному лікування цих бактерій є неплідність та порушення ерекції.
Людмила ОСАДЧУК
До теми
- Є ряд ознак, за якими навіть без аналізів можна запідозрити, що в сечостатевих органах відбувається запальний процес, - каже уролог Валерій Зайцев. - У чоловіків найчастіше це дискомфорт чи біль в сечовипускному каналі, яєчках, промежині, почащене чи болюче сечовипускання, порушення статевої функції.
Якщо виникають такі симптоми, навіть невиражені, варто відвідати лікаря. Крім того, при запаленні простати часто виникають загальні прояви – збудженість, неврівноваженість, поганий сон тощо.
У жінок на перший план виступають виділення, больові відчуття, порушення циклу. Іноді бактерії проявляються явищами циститу (часте та болюче сечовипускання).
4-09-2008, 11:35
Коментарів 0 Переглядів 10 000

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.