RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Листопад – час перемагати рак простати

Замітки на Вусопа́д

У попередньому матеріалі ми вже розповідали про особливості раку простати. Але наша головна мета Вусопаду – не просто розповісти про цю хворобу, а й показати як її можна подолати.

– Перш за все, є певні проблеми у діагностиці та вчасному лікуванні раку простати, які існують на Україні, які слід вирішувати, – розповідає Валерій ЗАЙЦЕВ, професор урології.

1. Низька інформованість населення. Не секрет, що часто пацієнти звертаються за медичною допомогою у запущених стадіях захворювання. Так, тільки трохи менше половини (43%) вперше діагностованих хворих на РП в Україні мали розповсюджені стадії, коли радикальне лікування практично неможливе. У деяких областях ця цифра була значно вищою: у Миколаївській – 68%, Полтавській – 75%, Львівській - 62% тощо. Як вже було вказано, при звертанні на початкових стадіях та використанні сучасних методів лікування пятирічна виживаємість хворих наближається до 100%, а при наявності метастазів – не більше 30%. Враховуючи те, що рак простати практично не має симптомів, тільки активне його виявлення (перш за все шляхом регулярного аналізу рівня ПСА у чоловіків після 50 років) може покращити дану ситуацію. Однією з проблем є те, що частина чоловіків свідомо не іде до лікаря, вважаючи що якщо рак, то він не виліковний. Це абсолютно неправильно. Діагноз раку простати не вирок, а керівництво до дії, адже його можна повністю вилікувати. Навіть у високорозвинених країнах інформованість чоловіків щодо РП не перевищує 29% (у порівнянні із 54% осіб, які знали про рак легень та 46%, які мали інформацію щодо раку грудної залози). Водночас сучасна урологія має на озброєнні достатньо ефективні методи як оперативного, так і консервативного лікування цієї патології.

У деяких країнах (наприклад у Нідерландах) запроваджена експериментальна програма скринінгу раку простати за аналізом ПСА. До неї ставились скептично, але попередні дані вказують на те, що вона призвела до зменшення запущених випадків із 40% до введення скринінг-програми, до 22% на сьогодні. Водночас в Україні тільки 23% РП виявляють під час профілактичних оглядів, а в Чернівецькій обл. – тільки 8.5% (2016 р.).

Протягом листопаду різні організації проводять також різноманітні акції для заохочення чоловіків проходити профілактичні огляди. Приміром, цього року в центрі "Мавекс-медицина" вирішили протягом листопаду зробити знижку для всіх чоловіків на тест ПСА. Для цього треба пройти туди та сказати слово-пароль "Вусопад" - і ви отримаєте знижку 50% на аналіз ПСА.

Ще один важливий напрямок на даному шляху – створення громадських організацій, діяльність яких направлена саме на інформованість широких верств населення щодо ракових захворювань. Як правило, до найбільш активними членами таких організацій стають люди, які самі успішно перенесли дане захворювання. Приміром, існує Фундація раку простати (http://www.pcf.org/site/c.leJRIROrEpH/b.5699537/k.BEF4/Home.htm), на сайті якої будь-хто може отримати відповідь на багато запитань щодо РП, в тому числі і щодо самих сучасних методик його діагностики та лікування, поспілкуватись з людьми, які вже проліковані від цієї недуги, а також отримати психологічну підтримку. Створення таких організацій є питанням часу, але чим швидше вони будуть створені, тим більше життів можуть спасти.

Крім інформації щодо самого захворювання, важливим моментом для населення є знання тих чинників, які сприяють появі РП або поможуть зменшити ризик його виникнення. Дослідження у даній галузі дозволили їх чітко ідентифікувати. Натепер відомі головних фактори, які впливають на ризик розвитку рака простати, які на жаль, не можуть бути змінені.

Вік: середній вік при діагнозі раку простати в Сполучених Штатах - 69 років і після цього віку шанси виникнення рака простати стають вищими, ніж будь-якого іншого раку як у чоловіків, так й у жінок.

Раса: афроамериканці мають на 40 % більший шанс розвитку рака простати й удвічі більший ризик смерті від нього, а найменший - азіатські чоловіки, які живуть в Азії; однак, коли вони мігрують на захід, ризик поступово збільшується.

Спадковість: чоловік, у якого батько або брат мали рак простати, має вдвічі збільшений ризик РП. Цей ризик ще збільшується, якщо РП був діагностирований у молодому віці (до 55 років) або зачіпав трьох або більше членів сімейства.

У той же час, є ряд рекомендацій, дотримуючись яких чоловіки можуть зменшити ризик раку простати або затримати його прогресування. Зокрема, головним поясненням набагато меншої поширеності РП в Азії й збільшенням ризику його виникнення, якщо азіатські чоловіки мігрують на

Захід, уважаються особливості раціону - зокрема, традиційні у західній культурі харчові продукти, які ведуть до окисного ушкодження ДНК. Для запобігання цього розроблено ряд рекомендацій:

1. Споживати менше калорій і мати достатнє фізичне навантаження для підтримки оптимальної ваги тіла. Натепер доведено, що окрім проблем із серцево-судинною системою, надмірна вага тіла сприяє появі багатьох видів раку, у тому числі раку простати. Самий простий метод з’ясувати, чи маєте ви зайву вагу – розрахувати індекс маси тіла, для чого в інтернеті є багато сайтів з відповідними калькуляторами.

2. Зменшити кількість жиру із червоного м'яса й молочних продуктів до мінімуму.


3. Стежити за споживанням кальцію. Не перевищуйте його дозу вище рекомендованих (не більше 1 500 мг кальцію в день).

4. Їсти більше риби - результати декількох досліджень свідчать, що вживання риби може допомогти захистити проти раку простати за рахунок "корисного жиру", особливо омега-3 жирних кислот. Уникайте трансжирних кислот (містяться в маргарині).


5. Намагайтеся вживати приготовлені (бажано на оливковій олії) помідори, а також такі овочі, як броколи й кольорова капуста хоча б раз у тиждень. Соя й зелений чай - також потенційні дієтичні компоненти, які можуть бути корисні.

6. Уникайте паління з багатьох причин (не тільки пов'язаних із РП), алкоголь не вживати або в дуже помірних кількостях.


7. Вчасно лікувати стрес, високий кров'яний тиск, підвищений холестерин і депресію. Лікування цих станів може врятувати ваше життя й поліпшить ваші шанси вижити з раком простати.

8. Уникайте супердобавок із мегавітаминами. Надлишок вітамінів, можливо, може “харчувати рак ”. У той же час, насичення вітамінами навряд чи може бути шкідливим, якщо Ви додержуєтеся здорової дієти з великою кількістю плодів, овочів, цілого зерна, риби і "корисних" масел. У цьому випадку Ви навіть не потребуєте додаткових полівітамінів.


9. Умійте розслабитися й насолоджуйтеся життям. Скорочення напруги в робочий час і вдома збільшує тривалість життя й веде до більш щасливого життя.

10. Нарешті, навіть якщо з'їсти всю броколи у світі, це не зменшить ваш ризик раку простати до 0. Якщо Ви у віці після 50 (а для афро-американців або при наявності в родині хворих із раком простати, то після 40), Ви повинні проходити щорічне ректальне обстеження простати в уролога й тест ПСА (простатспецифічний антиген). Останній залишається на сьогодні самим точним аналізом, що дозволяє припустити наявність РП на ранніх стадіях.

І що ж головне, що нам показав Вусопад?
Не ховатись під ліжко від хвороби, а розуміти, що чим раніше її виявиш, тим більше шанс її подолати. Розуміти, що діагноз РАК на сьогодні є не вироком, а стимулом до боротьби. І розуміти, що багато залежить від нас – хіба важко раз на рік пройти профілактичне обстеження простати та аналіз на простатспецифічний антиген.
Редактор: Леся Токарюк
15-11-2017, 21:22
Коментарів 0 Переглядів 4 631

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги