DataLife Engine > Новини України / Здоров'я > Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори

Як вживання кави впливає на рівень цукру в крові: дієтологи перелічили 4 фактори


Рівень цукру в крові протягом дня природно коливається. Проте як розповіла дієтолог Кейтлін Бенсон, у людей з інсулінорезистентністю або діабетом це підвищення може бути більш значним і тривалим, оскільки організм не реагує на інсулін так ефективно або не виробляє його в достатній кількості.

Про це пише Eating Well.



"Після їжі рівень цукру підвищується у всіх, оскільки вуглеводи розщеплюються на глюкозу", - пояснила Бенсон.

Оскільки чимало людей мають звичку випивати зранку чашку або навіть дві кави, їх може цікавити, чи впливає ваш щоденний напій на рівень цукру в крові на початку кожного дня.

"У більшості людей рівень цукру в крові найнижчий вранці після нічного голодування і підвищується після їжі, коли організм перетравлює і засвоює вуглеводи", - поділилася дієтолог Лорен Манакер.

За її словами, сама кава як правило, не викликає значного підвищення рівня цукру в крові. Проте добавки, як, наприклад, цукрові сиропи та деякі підсолоджувачі, можуть призвести до тимчасового підвищення рівня глюкози в крові.

"Якщо ви п'єте каву після їжі, вплив на рівень цукру в крові, ймовірно, буде мінімальним, особливо якщо їжа містить білки та корисні жири", - додала дієтолог.

Вказується, що ті, то чутливий до кофеїну і не страждає на діабет, також можуть спостерігати більш різке підвищення рівня цукру в крові порівняно з іншими.

"Кава може підвищувати рівень цукру в крові у деяких людей, оскільки кофеїн може стимулювати гормони, які спонукають печінку виділяти додаткову глюкозу", - розповіла Бенсон.


Вона додала, що такий ефект залежить від чутливості людини до кофеїну та кількості випитого напою.

Тож, дієтологи виділили 4 фактори, які впливають на рівень цукру в крові при вживанні кави:

1. Тип підсолоджувача, який ви використовуєте

Недавнє дослідження показує, що вживання декількох чашок чорної кави щодня пов'язане з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.

Проте це не стосується випадків, коли до кави додають цукор або навіть штучні підсолоджувачі.

2. Тип вершків, які ви додаєте

Існує безліч видів вершків, і кожен з них може по-різному впливати на рівень цукру в крові. Вершки з цільним молоком можуть трохи підвищити рівень цукру в крові, якщо їх вживати у великих кількостях, через вміст природної лактози.

3. Вживання кави натщесерце

Як вказується на сайті Science Direct, кофеїн збільшує вивільнення гормонів стресу, таких як кортизол, адреналін і норадреналін. Ці гормони сигналізують печінці про необхідність вивільнення запасів глюкози, що може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові.

4. Чутливість людини до кофеїну

Бенсон поділилася, що як вказує Endocrine Abstracts, якщо людина зазвичай погано спить або працює на роботі з високим рівнем стресу, у неї, можливо, вже підвищений рівень кортизолу.

"Додавання кофеїну може посилити підвищення рівня глюкози в крові", - пояснила вона.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад