DataLife Engine > Новини України / Їжа > Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу — ось чому це небезпечно

Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу — ось чому це небезпечно

Ніколи не загортайте залишки їжі у фольгу — ось чому це небезпечно


Ми всі це робили: використовували фольгу, щоб загорнути залишки вечері або відправити гостей додому з рештою їжі.

Це, безумовно, зручно, але чи дійсно алюмінієва фольга є безпечним способом зберігання залишків, пише NV Food.



На відміну від інших популярних методів зберігання залишків їжі, таких як поліетиленові пакети та контейнери, фольга не може створити герметичне ущільнення. Це означає, що незалежно від того, наскільки щільно вам вдасться загорнути їжу у фольгу, деяка кількість повітря все одно потрапить всередину.

Правильне зберігання продуктів знижує ризик росту бактерій, обмежуючи вплив повітря та запобігаючи втраті вологи. Фольга не досягає успіху ні в тому, ні в іншому: вона не є клейкою за своєю суттю та не ідеально прилягає до поверхонь.

Ризик росту бактерій

Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) попереджають, що наявність повітря може сприяти швидшому росту потенційно небезпечних бактерій, таких як стафілокок та Bacillus cereus, які можуть процвітати в умовах, створених зберіганням у фользі. CDC оцінює, що приблизно кожна четверта людина має стафілокок на шкірі та в носі. Їжа може бути забруднена, якщо люди, які є носіями бактерій, торкаються її, не миючи попередньо руки. Стафілокок може розмножуватися в їжі та навіть виробляти токсин, який викликає харчове отруєння навіть після приготування.

Неправильне зберігання алюмінієвої фольги також збільшує ризик харчових отруєнь, включаючи Clostridium botulinum та Listeria monocytogenes. Хоча це трапляється рідко, обидва ці явища можуть призвести до серйозних захворювань. Неправильне зберігання продуктів може призвести до інших небезпек для здоров’я, включаючи хімічні реакції та забруднення.

Якщо вам доводиться використовувати алюміній для зберігання їжі, обмежте це короткими періодами (не більше двох днів). Уникайте загортання гарячих або теплих продуктів безпосередньо у фольгу. Натомість дайте їжі охолонути до кімнатної температури або швидко поставте її в холодильник. Краще зробити подвійне загортання фольгою або почати з загортання їжі в шар харчової плівки.

Швидке охолодження

Воно запобігає розмноженню бактерій у "небезпечній зоні" (від 4,4°C до 60°C). Ви можете зробити це, розділивши великі порції на менші, неглибокі контейнери. Ніколи не залишайте їжу на відкритому повітрі більше ніж на дві години.

Герметичні контейнери запобігають забрудненню та зменшують втрату вологи. Краще обрати скляні або пластикові без бісфенолу А, які підходять як для охолодження, так і для розігріву. Уникайте металів, таких як алюміній, які можуть реагувати з кислими продуктами.

Етикетка та дата

Використовуйте малярну стрічку або етикетки, щоб зазначити дату та тип продукту в кожному контейнері. Це допомагає відстежувати, як довго зберігалися залишки їжі.

Для короткочасного зберігання залишки їжі повинні лежати в холодильнику (при температурі не вище 4°C) до чотирьох днів. Для тривалого зберігання в морозильній камері більшість залишків їжі безпечні протягом двох-трьох місяців, але з часом можуть втратити якість.

Уникайте перехресного забруднення


Тримайте залишки їжі подалі від сирих продуктів і щільно закривайте контейнери кришками або харчовою плівкою.

Нагрівайте до внутрішньої температури щонайменше 74 °C (для точності використовуйте харчовий термометр) і ретельно перемішуйте, щоб забезпечити рівномірне нагрівання. Обов’язково розігрівайте всю порцію одночасно, щоб уникнути росту бактерій.

Викиньте, якщо сумніваєтеся

Неприємний запах, незвичайна текстура та/або видима цвіль — все це ознаки псування. Якщо зберігати довше, ніж рекомендовано, безпечніше викинути.

Безпечні методи загортання їжі у фольгу

‭• Використовуйте алюмінієву фольгу переважно для короткочасного зберігання.
• Уникайте загортання кислих або солоних продуктів безпосередньо у фольгу; замість цього подумайте про використання скляних або контейнерів без бісфенолу А.
• Для тривалішого зберігання використовуйте фольгу з герметичним контейнером або пластиковою плівкою.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад