DataLife Engine > Новини України / Здоров'я > Коли приймати Омега-3: названо найкращий час для максимального засвоєння

Коли приймати Омега-3: названо найкращий час для максимального засвоєння

Коли приймати Омега-3: названо найкращий час для максимального засвоєння


Жирні кислоти Омега-3 відіграють вирішальну роль у функціонуванні серця, мозку та суглобів. Ці сполуки, відомі своїми протизапальними властивостями та здатністю знижувати ризик хронічних захворювань (серцево-судинних недуг, артриту), часто потребують додаткового прийому, оскільки їхній дефіцит пов'язаний із депресією та зниженням розумової активності.

Як отримати максимальну користь від добавок і який час для цього найкращий, розповідає EatingWell.



Коли приймати Омега-3

Дієтолог Кілін Мерфі зазначає, що дослідження щодо точного часу прийому Омега-3 обмежені.

Однак один експеримент, про який йдеться у журналі StatPearls, показав кращі результати для здоров'я серця, коли добавку приймали під час вечері, і гірші - під час сніданку натщесерце. Це пов'язано з циркадними ритмами та окисленням під дією шлункового соку, якщо жир споживається на голодний шлунок.

Але найважливіше правило полягає в тому, що оскільки Омега-3 є жиророзчинними, їх необхідно споживати з їжею, що містить жири (авокадо, оливкова олія, горіхи).

Це сприяє виробленню ферментів, які розщеплюють жир, покращуючи його абсорбцію. Для цього ідеально підходять капсули з покриттям, які можна знайти онлайн, зокрема у категорії БАДи на Rozetka.

Варто зазначити, що прийом добавки натщесерце може викликати дискомфорт, зокрема, небажаний рибний присмак.

Порада для чутливих. Дієтолог Джеймі Бахтелл-Шелберт радить розділяти дозу: приймати половину перед сніданком, а другу - перед вечерею.

Тип Омега-3 та джерела: що засвоюється краще?

В інформаційному бюлетні Національного інституту охорони здоров'я США (NIH) зазначається, що існує три основних типи жирних кислот: EPA, DHA та ALA.

EPA і DHA (риб'ячий жир, олія водоростей) легше засвоюються організмом.

ALA (лляне насіння, волоські горіхи) міститься в рослинних джерелах і потребує неефективного перетворення в EPA і DHA.

Експерти рекомендують шукати добавки, що містять саме EPA і DHA.

Що стосується джерел, дослідження, результати якого описані науковцями у журналі Food Chemistry: X, показують, що крилевий жир може мати вищу біодоступність (краще засвоєння), ніж риб'ячий.

Крім того, крилевий жир містить потужний антиоксидант астаксантин. Олія водоростей (багата на ALA та іноді фортифікована EPA) є найкращим вибором для веганів та вегетаріанців.

Фізична активність та свіжість

Дієтолог Мерфі підкреслює, що спортсменам властивості Омега-3 можуть бути особливо корисними: добавка покращує продуктивність, прискорює відновлення та знижує ризик травм.

Хоча менш активні люди мають інші вимоги, більшість дорослих отримують недостатню кількість Омега-3 з типового раціону.

Також украй важлива свіжість добавки. Омега-3 схильні до окислення, що знижує їхню користь і потенційно виробляє шкідливі вільні радикали.

Дієтологи радять купувати нові добавки кожні три-чотири місяці та зберігати їх у холодильнику. Для гарантії свіжості варто обирати перевірені партії, наприклад, на Розетка, де дати виробництва завжди актуальні.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад