Уникайте ризиків: топ-поради зі зберігання продуктів і води під час відключень електрики

Продукти у холодильнику можуть зіпсуватись унаслідок вимкнень світла у межах дії графіка погодинних відключень електроенергії. Тому варто дотримуватись порад, щоб зберегти їжу придатною для споживання й уникнути ризиків для здоров’я.
Про це Суспільному розповів головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич.
За його словами, вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння організму. У знеструмленому холодильнику продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці — 48 годин, у напівпорожній — 24. Крім того, харчові продукти можна зберігати у термосумці, підвалі й погребі.
Що робити, аби зберегти їжу й убезпечити своє здоров'я, якщо упродовж тривалого періоду немає електропостачання:
Відчиняти холодильник і морозильну камеру за потреби на короткий час.
Покласти у холодильник акумулятори холоду або місткості з замороженою водою, адже температура у ньому має бути не більше, ніж 4°C тепла.
Не куштувати продукти, що швидко псуються (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), аби визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви, їх краще викинути.
Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно приготувати. Якщо такої змоги немає — викинути, адже після повторного замороження вони можуть стати небезпечними для вживання.
Якщо немає можливості приготувати або розігріти страву, варто вживати попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.
Не залишати приготовлені продукти більше, ніж на 2 години за межами робочого холодильника.
Що робити, якщо зникло централізоване водопостачання:
Використовувати бутельовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.
Зберігати запас питної води у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення і розмноження бактерій. Її потрібно закорковувати після кожного використання.
Якщо немає доступу до бутельованої чи привізної води, використовувати воду з бюветів або колодязів, прокип’ятивши її перед вживанням до утворення бульбашок. Кип'ятіння — найефективніший спосіб очищення води від мікроорганізмів.
Тримати воду у прохолодному, темному місці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду.
Слідкувати за терміном придатності води. Після відкриття пляшки воду варто використати упродовж 3-5 днів, інакше її якість може погіршитися.
Дотримуватись гігієни: не використовуйте повторно одноразові пляшки й мити багаторазовий скляний посуд.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад