DataLife Engine > --- > Мюслі – для здорового сніданку

Мюслі – для здорового сніданку

Найбільшою кухонною проблемою часто виявляється сніданок. На жаль, в українців немає усталеної сніданкової традиції, як, наприклад, в англійців: бекон, яйця, вівсяна каша. Тому нашою ранковою їжею найчастіше виявляються або розігріті залишки вечері, або бутерброди, що зовсім не корисно.
Можливо, найбільш здоровою альтернативою такому сніданку є мюслі. Ці сухі суміші злакових пластівців, сухофруктів і горіхів містять багато клітковини, вітамінів, запобігають хворобам шлунка й кишківника і навіть виводять зайвий холестерин. Вони з’явилися в наших гастрономах і на ринках понад десять років тому. Тоді це були дорогі імпортні мюслі, а зараз ринок цілком заповнений вітчизняною продукцією.
У чернівецьких магазинах найчастіше трапляються мюслі від марок "Доктор Беннер", "Еко", "Геркулес". Ціни у різних виробників приблизно однакові: від 10 до 14 гривень за кілограм. Трохи дорожче буде, якщо ви купуєте мюслі у півкілограмовій, 400-, 200-грамовій упаковці. Ціна кожної суміші залежить від наповнення: якщо більше дорогих компонентів, то дорожче. Дорогими мюслевими продуктами є лісовий горіх, мигдаль, волоський горіх, інжир, чорнослив, шоколадні пластівці, цукати з екзотичних фруктів, концентрати натуральних соків та якісні сиропи. Натомість дешеві компоненти – соняшникове насіння, родзинки, бананові чіпси, арахіс. До речі, арахіс вважається небажаним додатком до мюслевої суміші, оскільки він спотворює смак інших складових. Те ж саме стосується гречаних пластівців.
Більшість українських виробників сьогодні фасують чіпси у прозору упаковку. Маркетингові дослідження, здійснені компанією "Marketing Media Index" в Україні, засвідчили, що покупець хоче побачити суміш, перш ніж її купити. При цьому багатох споживачів розчаровує те, що вісімдесят або й дев’яносто відсотків суміші складають пластівці – вівсяні, пшеничні, житні. Адже це – дешевий продукт, і виникає враження, що виробник хоче вас обманути. Справді, якщо ціна кілограма суміші 12 гривень, то частка пластівців у ній зазвичай не більше трьох гривень. Але якщо порахувати далі, то родзинки, курага, соняшникове та гарбузове насіння, взяті по сто грамів, разом становитимуть приблизно шість гривень. Решта ціни – це досить дорогі злакові кульки чи хрусткі пластівці, які зараз додають майже до всіх сумішей мюслі, а також упаковка, виробничі витрати та торговельна націнка.
Незважаючи на відносну дешевизну компонентів, мюслі загалом – досить дорогий продукт, і купують його, як свідчать ті ж дослідження "Marketing Media Index", переважно люди із середнім та вище середнього достатком. Однак це можна пояснити також тим, що забезпечені люди мають менше часу на приготування їжі або більше дбають про власне здоров’я.


Географічно-біографічна довідка
Мюслі вважаються стравою швейцарської національної кухні. Але, на відміну від більшості надбань кухонь народів світу, мають конкретного автора, ім’я якого історія зберегла. Мюслі винайшов доктор Бірхнер-Беннер – відомий на весь світ дієтолог, пропагандист рослинного харчування.


Не плутати
Мюслі чи кранчі?
Сьогодні на поличках супермаркетів поряд із мюслі з’явився споріднений продукт – кранчі. Кранчі дещо, а іноді й значно дорожчі за мюслі. Це пояснюється і їхнім переважно імпортним походженням (наприклад, від такої поважної марки, як "Nestle"), і більш складним виробництвом. Пластівці, які використовують у кранчах, завжди обсмажені чи запечені та просякнуті сиропом. Тобто це смачніше, але ніяк не корисніше. Калорійність кранчевих пластівців майже удвічі вища, ніж мюслевих.




Повернутися назад