Cвиней і худобу беруть за безцінь, а ковбаса дорога

– Сьогодні заготівельники скуповують у населення різну живність, сплачуючи на 2,5 грн за кожен кілограм менше, ніж раніше. Скажімо, взимку брали по 7,5 грн за кілограм живої ваги, а нині – по 4,8 – 5 грн. Люди обурені, а заготівельники навіть чути не хочуть про підвищення цін,– каже жителька Великого Кучурова Сторожинецького району Сільва К. Такої ж думки і Олена Романюк з Їжівців цього ж району:
– Все подорожчало – хліб, газ, світло. А закупівельна ціна на м’ясо знизилася: 5,4 – 5,8 грн за кілограм живої ваги. Я маю бичка, виростила його, вигодувала, й повинна тепер віддавати за безцінь? А ковбаса у магазинах чомусь не дешевшає.
Ці люди не єдині, хто звертається з такою проблемою до редакції. Якщо тенденція до зниження закупівельних цін на м’ясо триватиме, поголів’я громадського стада в області ще більше зменшиться. Крім цього, невідомо, чи буде урожайним нинішній рік, хоча й так ціни на корми немалі.
– Від початку року товаровиробниками області усіх форм власності було здано на переробку 9088 голів молодняка великої рогатої худоби, а це 3893 тонни м’яса, й 13270 голів свиней, що становило 1742,51 тонни м’яса, – розповідає начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Ящук. – За це їм виплачено понад чотири мільйони гривень фінансової підтримки, хоча залишилося виплатити ще два мільйони. Що ж до зниження закупівельних цін на живність, то це пояснюється тим, що буквально місяць тому в Україну знову пішли вантажопотоки м’яса з Польщі, Аргентини, інших держав. Тобто вітчизняний товаровиробник залишився в накладі. Причому, справді, дисбаланс цін на закупівлю худоби й свиней і продукцію з них у торговельній мережі вельми відчутний. Але не ми впливаємо на формування цін, скажімо, ціни на ту ж ковбасу. Значної ж м’ясної переробки в області немає, серйозно нею займаються лише два переробні підприємства – "Колос" і ДП "М’ясо Буковини". Перше з них має для виробництва власну сировину.
До цього додамо, що в загальній кількості проданої на переробку живності левова частка припадає на індивідуальні господарства селян. А скуповують у буковинців худобу і свиней заготівельники переважно із сусідніх областей. Причому, найбільше надурюють мешканців передгірських районів.
Як підрахували спеціалісти головного управління агропромислового розвитку ОДА, на одній свині під час перепродажу вони заробляють до 700 гривень. Хоча цього б не було, якби не інтервенція м’яса імпортного виробництва.
– Державного регулювання цін немає, – каже начальник обласної інспекції за цінами Любов Стебницька. – Тому сільським товаровиробникам радила б не піддаватися тим заготівельникам, які штучно збивають вартість худоби і свиней. Живність слід здавати, приміром, Новоселицькому м’ясокомбінату, заготівельники якого платять за яловичину від 3,1 до 11 грн за кілограм живої ваги, і за свинину – від 6 до 11 гривень. Аналогічну цінову політику здійснює й "Колос". Що ж до вартості ковбас та інших м’ясних виробів, на формування її суттєво вплинуло подорожчання енергоносіїв.
До цього додамо, що днями голова облдержадміністрації Володимир Куліш пообіцяв вивчити ситуацію у тваринницько-переробній галузі області, після чого прийматимуться відповідні рішення.
Повернутися назад