Звичні продукти можна замінити дарами дикої природи
Лісові овочі
У соснових лісах, на сухих піщаних грунтах, на горбах і пагорбах часто можна зустріти молодило кровельне, яке нагадує на смак брюссельську капусту. Ранньою весною з нього варять борщ і роблять салат. Родич молодила – заяча капуста – також зустрічається в сухих лісах. Цю рослину помітно здалеку завдяки рожевим або червонуватим квітам, зібраним у пухнасті шапки. Паростки заячої капусти соковиті та м’ясисті, з них можна приготувати смачний суп і салат, а відварене коріння може бути другою стравою.
Гусяча лапка – ніжна рослина, яка стелиться землею на лугах, галявинах, на лісових дорогах. У неї пористі листочки, вкриті знизу білими ворсинками. Її дуже люблять гуси – звідси і назва. У ній багато вітаміну С. Із гусячої лапки також можна зварити суп і зробити салат. Так само, як і з листя медунки, кислиці, іван-чаю, споришу, мокриці.
Борошно, хліб
Із висушених та розтовчених кореневищ рогози й очерету можна отримати борошно. Це дуже поширені та відомі рослини, які зеленою стіною оточують озера, ростуть на краю боліт, у заболочених місцях та на берегах річок.
На озерах і ставках зустрічається біла лілея. Її сильне, змієподібне кореневище – справжня хлібна комора. Кореневище розрізають на дрібні шматочки, висушують на сонці, а потім товчуть на камінні. Отримане борошно заливають водою, а потім висушують і випікають хліб.
Дика картопля
Ми всі полюбляємо картоплю, але у похід її багато не візьмеш – важка. Та у природі є чудовий замінник картоплі. Це водяна стріла, або стрілолист, який росте на берегах річок, ставків. Цю рослину важко сплутати з іншими – її листя нагадує стріли, що стирчать із води. На стеблі – жменя білих квітів. У воді у стрілолиста розвиваються м’які стрічкові листки, а у землі – кореневища, на кінцях яких виростають бульби завбільшки з горіх. Бульби стрілолиста мають більший вміст крохмалю, ніж сама картопля. У вареному вигляді вони нагадують на смак горох, у печеному – справді як картопля.
"Курячий" бульйон
Борщовик росте суцільними заростями серед кущів по краю лісу та на вологих лугах. У борщовика шершаві з гранями листки висотою 1,5-2 метри. Відвар із листя та стебла
борщовика нагадує на смак курячий бульйон. А ніжне молоде листя збирають для салату.
Снить – нижчий на зріст родич борщовика – має товсте дудчасте стебло. Листя – велике, з приємним ароматом. Снить також дає хороший навар, і її можна використовувати для борщу. Але треба бути дуже обережним, тому що на борщовик і на снить зовні схожа смертельно отруйна рослина цикута, яка росте на болотистих місцях, на берегах рік і озер. У неї дрібні квіти, зібрані у парасольку і товсті кореневища з порожнинами. Листя і стебло, якщо їх розтерти, мають неприємний запах.
Олія до салату
Рослин, з яких можна отримати олію, у природі чимало. Наприклад, насіння сосни має 30% олії, ядра кісточок дикої вишні – 36%, насіння горобини – 20%, а іван-чаю – аж 45%. Смакові якості цих олій різні, але їх можна з успіхом додавати до каші, змащувати сковорідку. Щоб отримати олію, насіння спочатку підсушують, потім товчуть і заливають невеликою кількістю гарячої води. Через деякий час на поверхні з’явиться масна плівка. Її і треба зібрати. Найсмачнішу олію можна отримати з ліщини.
(Продовження – у наступних числах "МБ-четвер".)
У соснових лісах, на сухих піщаних грунтах, на горбах і пагорбах часто можна зустріти молодило кровельне, яке нагадує на смак брюссельську капусту. Ранньою весною з нього варять борщ і роблять салат. Родич молодила – заяча капуста – також зустрічається в сухих лісах. Цю рослину помітно здалеку завдяки рожевим або червонуватим квітам, зібраним у пухнасті шапки. Паростки заячої капусти соковиті та м’ясисті, з них можна приготувати смачний суп і салат, а відварене коріння може бути другою стравою.
Гусяча лапка – ніжна рослина, яка стелиться землею на лугах, галявинах, на лісових дорогах. У неї пористі листочки, вкриті знизу білими ворсинками. Її дуже люблять гуси – звідси і назва. У ній багато вітаміну С. Із гусячої лапки також можна зварити суп і зробити салат. Так само, як і з листя медунки, кислиці, іван-чаю, споришу, мокриці.
Борошно, хліб
Із висушених та розтовчених кореневищ рогози й очерету можна отримати борошно. Це дуже поширені та відомі рослини, які зеленою стіною оточують озера, ростуть на краю боліт, у заболочених місцях та на берегах річок.
На озерах і ставках зустрічається біла лілея. Її сильне, змієподібне кореневище – справжня хлібна комора. Кореневище розрізають на дрібні шматочки, висушують на сонці, а потім товчуть на камінні. Отримане борошно заливають водою, а потім висушують і випікають хліб.
Дика картопля
Ми всі полюбляємо картоплю, але у похід її багато не візьмеш – важка. Та у природі є чудовий замінник картоплі. Це водяна стріла, або стрілолист, який росте на берегах річок, ставків. Цю рослину важко сплутати з іншими – її листя нагадує стріли, що стирчать із води. На стеблі – жменя білих квітів. У воді у стрілолиста розвиваються м’які стрічкові листки, а у землі – кореневища, на кінцях яких виростають бульби завбільшки з горіх. Бульби стрілолиста мають більший вміст крохмалю, ніж сама картопля. У вареному вигляді вони нагадують на смак горох, у печеному – справді як картопля.
"Курячий" бульйон
Борщовик росте суцільними заростями серед кущів по краю лісу та на вологих лугах. У борщовика шершаві з гранями листки висотою 1,5-2 метри. Відвар із листя та стебла
борщовика нагадує на смак курячий бульйон. А ніжне молоде листя збирають для салату.
Снить – нижчий на зріст родич борщовика – має товсте дудчасте стебло. Листя – велике, з приємним ароматом. Снить також дає хороший навар, і її можна використовувати для борщу. Але треба бути дуже обережним, тому що на борщовик і на снить зовні схожа смертельно отруйна рослина цикута, яка росте на болотистих місцях, на берегах рік і озер. У неї дрібні квіти, зібрані у парасольку і товсті кореневища з порожнинами. Листя і стебло, якщо їх розтерти, мають неприємний запах.
Олія до салату
Рослин, з яких можна отримати олію, у природі чимало. Наприклад, насіння сосни має 30% олії, ядра кісточок дикої вишні – 36%, насіння горобини – 20%, а іван-чаю – аж 45%. Смакові якості цих олій різні, але їх можна з успіхом додавати до каші, змащувати сковорідку. Щоб отримати олію, насіння спочатку підсушують, потім товчуть і заливають невеликою кількістю гарячої води. Через деякий час на поверхні з’явиться масна плівка. Її і треба зібрати. Найсмачнішу олію можна отримати з ліщини.
(Продовження – у наступних числах "МБ-четвер".)
Повернутися назад