DataLife Engine > --- > Гриби купуйте лише на офіційних ринках

Гриби купуйте лише на офіційних ринках

На ринках міста з’явилося багато грибів. Мабуть, затяжні дощі посприяли цьому. У вихідні на "Центральному" ринку свіжі гриби продавали майже два десятки продавців. Переважно – сироїжки, чи, як у народі називають, голубінки. А великі м’ясисті шляхетні білі гриби продавали лише двоє-троє продавців.
Жінка із тацею сироїжок припрошувала перехожих придбати "усе за п’ять гривень":
– Голубінки продаю недорого, бо додому хочу йти. Онде, інші продають маленьке відеречко за 10 гривень, а я вдвічі дешевше.
– Я би взяла, але оцей гриб мені не подобається, дуже вже червона у нього шапочка, – відгукнулася перехожа.
– Та не зважайте, викинемо його, гай, беріть голубінки, – відповіла продавець із Хотинського району.
За п’ять гривень кошик і за десять – відро вже почищених та нарізаних сироїжок продавали й інші продавці на ринку. Таку ж кількість білих грибів оцінили в дванадцять разів дорожче. Маленький кошик великих боровиків пропонували за 65 гривень, трохи більший – за 70.
– Сьогодні ми перевірили товар у п’ятнадцятьох грибників – переважно з Хотинського та Сторожинецького районів.
– Ще, буває, з грибами приїжджають із Косова. Після посухи пішли великі дощі – тож і гриби з’явилися, – розповідає Марія ШАЛЕНКО, лаборант лабораторії ветсанекспертизи №1 ринку "Центральний", яка саме зібрала для перевірки гриби у щойно прибулих продавців. – Гриби перевіряємо на рівень радіації за шістьома вимірами. Скільки разів здійснюємо дослідження, ніколи не виявляли підвищеної дози. А ось недозволені для продажу гриби чи невідомого походження вилучаємо та знищуємо. Зокрема, за останні десять днів склали вже п’ять актів про утилізацію товару. Так, декілька днів тому вилучили п’ятнадцять кілограмів грибів невідомого походження. Навіть сам продавець не знав, що то за гриби, як вони називаються. Ще вилучаємо сатанинський гриб, його інакше називають синяк або чортів гриб. Продавати його забороняємо, бо цей гриб належить до категорії умовно їстівних. Забороняємо продавати й інші умовно їстівні гриби – свинушки, маремухи, грузді тощо. Хоча деякі умовно їстівні гриби люди збирають і навіть вживають. Важливо під час приготування таких грибів зняти шкірку і першу воду злити.
– Невдовзі пожвавиться грибний сезон, і з’являться на ринках маслюки, опеньки. Це добрі, смачні гриби. На ринку можна купувати гриби сміливо, – продовжує Марія Костянтинівна. – Не раджу купувати їх за межами ринків, у перехожих чи на стихійних ринках. Бо інколи й самі продавці погано розуміються на грибах, тому недосвідченому грибникові сплутати бліду поганку із сироїжкою легко. Найперше треба запам’ятати, що у блідої поганки під шапочкою є округла плівка, а у сироїжки її немає. Небезпечна бліда поганка й тим, що якщо вона просто полежала серед хороших грибів, вона може їх усіх отруїти. Часто люди думають, що коли до грибів під час варіння вкинути цибулину, то це допоможе визначити, чи є серед грибів отруйні: якщо є, кажуть, цибулина повинна почорніти. Такі народні засоби не спрацьовують. Тому збирати гриби треба лише досвідченим грибникам, а купувати – лише на офіційних ринках.



Повернутися назад