Пийте м’яту для хорошого зору та лікуйте нею опіки
М’ята відома своїми цілющими властивостями, насамперед заспокійливим ефектом. І саме час розпочинати збирати м’яту, щоби корисна рослина завжди була у домашній аптечці.
Аромат м’яти став еталоном свіжості. Він покращує настрій, стимулює роботу мозку, а настої та настоянки (відповідно – на воді та на спирті) м’яти – дуже корисні засоби у народній медицині. Крім того, м’ята має приємний смак, що досить незвично для лікарських засобів.
Серед багатьох видів м’яти найвідоміша – перцева. Вона містить вітамін С, каротин, дубильні речовини, ефірну олію. Продається м’ята перцева в аптеці і суха, і у вигляді чаїв та олії.
В ефірній олії м’яти перцевої багато ментолу. Вона діє як потогінний та антисептичний засіб, знімає напругу, підвищує опір організму, допомагає при підвищеній метеочутливості. 2-3 краплі олії розчиніть у чайній ложці меду (за відсутності алергії на мед) і додайте у чай.
Зовні олію м’яти можна використовувати у суміші з рослинною олією – 5 крапель м’ятної ефірної олії на 10 міліграмів рослинної олії. Такою сумішшю добре розтирати груди під час застуди, а також шкіру при укусах комах і свербінні.
М’ятний чай можна пити практично всім. Виняток становлять маленькі діти: через високий вміст ментолу їм варто давати менш концентрований настій для зняття болю у кишківнику. І ще: олія м’яти не рекомендується при хронічній печії.
Внутрішньо
м’яту вживають:
- При шлунково-кишкових захворюваннях. М’ята має протизапальні, знеболювальні і жовчогінні властивості. Зручно робити настої у термосі – залийте 2 столові ложки сухої м’яти 2 склянками окропу і дайте настоятися. Пити 1/3 склянки тричі на день. Можна додавати цукор чи мед і пити при болях у шлунку, печінці та кишківнику.
- Для зниження температури. Настій м’яти збільшує потовиділення і швидко знімає жар при застуді.
- Як заспокійливий засіб. При серцебитті, депресії і безсонні корисно пити гарячу воду з кількома краплями м’ятної олії чи м’ятний чай.
- При проблемах із зором. Завдяки антиоксидантним властивостям м’ята запобігає виникненню катаракти (настій п’ють кілька разів на день).
- Як афродизіак. Щоби посилити статевий потяг, пийте настій або настоянку м’яти протягом місяця.
Зовні м’яту використовують:
- М’ята заспокоює біль, у тому числі ревматичний – компрес із настоянкою м’яти прикладіть до хворого місця. Те ж саме можна зробити при укусах комах, щоби зняти свербіння.
- Засіб від опіку: змішайте настоянку м’яти з оливковою олією.
- При головному болю змішайте олію м’яти та евкаліпта і натирайте скроні.
- Якщо загойдує у транспорті, вдихайте пари олії м’яти.
Аромат м’яти став еталоном свіжості. Він покращує настрій, стимулює роботу мозку, а настої та настоянки (відповідно – на воді та на спирті) м’яти – дуже корисні засоби у народній медицині. Крім того, м’ята має приємний смак, що досить незвично для лікарських засобів.
Серед багатьох видів м’яти найвідоміша – перцева. Вона містить вітамін С, каротин, дубильні речовини, ефірну олію. Продається м’ята перцева в аптеці і суха, і у вигляді чаїв та олії.
В ефірній олії м’яти перцевої багато ментолу. Вона діє як потогінний та антисептичний засіб, знімає напругу, підвищує опір організму, допомагає при підвищеній метеочутливості. 2-3 краплі олії розчиніть у чайній ложці меду (за відсутності алергії на мед) і додайте у чай.
Зовні олію м’яти можна використовувати у суміші з рослинною олією – 5 крапель м’ятної ефірної олії на 10 міліграмів рослинної олії. Такою сумішшю добре розтирати груди під час застуди, а також шкіру при укусах комах і свербінні.
М’ятний чай можна пити практично всім. Виняток становлять маленькі діти: через високий вміст ментолу їм варто давати менш концентрований настій для зняття болю у кишківнику. І ще: олія м’яти не рекомендується при хронічній печії.
Внутрішньо
м’яту вживають:
- При шлунково-кишкових захворюваннях. М’ята має протизапальні, знеболювальні і жовчогінні властивості. Зручно робити настої у термосі – залийте 2 столові ложки сухої м’яти 2 склянками окропу і дайте настоятися. Пити 1/3 склянки тричі на день. Можна додавати цукор чи мед і пити при болях у шлунку, печінці та кишківнику.
- Для зниження температури. Настій м’яти збільшує потовиділення і швидко знімає жар при застуді.
- Як заспокійливий засіб. При серцебитті, депресії і безсонні корисно пити гарячу воду з кількома краплями м’ятної олії чи м’ятний чай.
- При проблемах із зором. Завдяки антиоксидантним властивостям м’ята запобігає виникненню катаракти (настій п’ють кілька разів на день).
- Як афродизіак. Щоби посилити статевий потяг, пийте настій або настоянку м’яти протягом місяця.
Зовні м’яту використовують:
- М’ята заспокоює біль, у тому числі ревматичний – компрес із настоянкою м’яти прикладіть до хворого місця. Те ж саме можна зробити при укусах комах, щоби зняти свербіння.
- Засіб від опіку: змішайте настоянку м’яти з оливковою олією.
- При головному болю змішайте олію м’яти та евкаліпта і натирайте скроні.
- Якщо загойдує у транспорті, вдихайте пари олії м’яти.
Повернутися назад