Дипломатам смакує бануш, а для росіян диво – Маланка

– Влітку на березі річки навіть Президент Віктор Ющенко обідав, – каже господиня садиби Євдокія ФАЛАФІВКА. – Смажила для нього та його сім’ї форель – не менше восьми кілограмів зготувала. Переповідали мені, що Вікторові Андрійовичу риба дуже сподобалася. Зрештою, хто ж форель не любить?
(Закінчення. Поч. на стор. 1)
Звичайно, президенти сюди рідко навідуються, а ось туристи відпочивають у Підзахаричах весь рік. Не лише з усіх куточків України, а й з країн Західної Європи. Господарі іноді дивуються, мовляв: звідки іноземці знають про нас, якщо великої реклами про себе не подаємо?
Найбільше туристи люблять гуцульську кухню
– Вперше прийняли туристів років чотири тому, – ділиться Євдокія Іванівна. – Переживали, адже досвіду туристичного у нас не було. Однак з часом все владналося. Багато нам допоміг Петро Брижак, який тоді в ОДА очолював відділ туризму. Він і зараз, хоча й перейшов на іншу роботу, телефонує, цікавиться, як у нас справи. Крім цього, ми разом з чоловіком зустрічаємося з такими ж господарями, які займаються зеленим туризмом в інших регіонах країни. Навіть брали участь у Всеукраїнській виставці- ярмарку сільського зеленого туризму.
Що ж пропонують колишні лікар та економіст Василь і Євдокія Фалафівки туристам? Одночасно вони можуть прийняти на відпочинок 20 осіб разом з дітьми. До послуг відпочивальників – гарні умебльовані кімнати, розраховані на проживання двох і трьох осіб. Є душ, ванна, туалети. Щоднини господар затоплює російську лазню з парильнею. Що цікаво – деякі туристи приїжджають сюди із собаками. Для останніх теж є відповідне пристановище – сарай.
– Найбільше туристи люблять нашу гуцульську кухню – кулешу, бануш, бринзу, гриби в сметані, галушки, деруни, свіже молоко – навіть козяче, вареники на пару, борщ, – продовжує жінка. – І, звичайно, готуємо чаї з трав. А чоловік ще й готує різні трав’яні настойки й для лазні. Взимку, на Новий рік, у дворі ставимо п’ятиметрову ялинку. Дід Мороз та Снігуронька вручають дітям та дорослим туристам подарунки, які я купую заздалегідь. Гарно святкуємо Різдво та Маланку. Таке дійство особливо вражає туристів з Донеччини, Харкова та росіян. Доба відпочинку з триразовим харчуванням коштує 100 гривень з особи.

Американці були вражені гірськими краєвидами
Відпочивальники мають також можливість побачити мистецтво писанкарів Василини Бойчук, Марії Господарюк, Софії Рудікової, ткалі Василини Кондрук, різьбяра Марка Томнюка.
Якщо туристів небагато, страви готує Євдокія Іванівна, в інших випадках господиня наймає професійного кухаря та офіціантку. Їй з чоловіком допомагають син Микола з дружиною, донька Оксана. Утримують Фалафівки й домашню живність, мають сад, два авто. На зиму консервують майже 100 літрів грибів, це крім сушених, а на опалення кімнат йде три машини дров. Цього року тут відпочивали туристи з Італії, Греції, Румунії, Німеччини.
– А якось зателефонували нам з американського посольства в Києві,– каже пані Євдокія. – Приїхали троє дипломатів, були вражені нашими краєвидами. Питали, з чого живуть наші люди. Казали, що в цих горах можна лише відпочивати, а праця – важка і невигідна.
Як каже жінка, вони з родиною мають намір взяти кредит у банку й побудувати ще один будиночок на десять кімнат класу "люкс". Днями Євдокія Іванівна поїде до Румунії в складі делегації ентузіастів зеленого туризму – вивчати досвід сусідів. Зараз у Підзахаричах, окрім Фалафівок, зеленим туризмом займаються ще двоє господарів – Зірка Шпетко та Наталя Гожда.
Коментар
Григорій Пишний,
НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ
З ПИТАНЬ ТУРИЗМУ ОДА:
Нині на Буковині зареєстровано понад 70 суб’єктів туристичної діяльності. Найбільше таких садиб на Путильщині – 45, з них 19 готові постійно приймати туристів. Середня вартість проживання з однієї особи в таких садибах становить 60-100 гривень. Головними зонами для подальшого розвитку сільського зеленого туризму можуть стати села Виженка Вижницького, Банилів-Підгірний Сторожинецького, Підзахаричі та Розтоки Путильського районів й селище міського типу Путила.
Повернутися назад