Чиновники виявили «винних» у зростанні цін – «човників»
До нового врожаю споживчі ціни можуть зрости ще на 2-3 відсотки. Потім, якщо рік буде врожайним, цей відсоток може бути нівельований. Ціни на нафтопродукти, за прогнозами, найближчим часом залишаться приблизно на тому ж рівні або навіть знизяться на невеликий відсоток. Такий прогноз робить Віталій УСИК, заступник голови ОДА.
Ажіотаж навколо борошна й цукру та деяких інших продуктів, за його словами, зараз створений штучно. Цих продуктів сьогодні достатньо на ринку, частина їх ще може бути додатково викинута в продаж з держрезерву.
Чиновники стверджують, що виплати заощаджень і зростання зарплат на цінах не позначилися. За їхньою статистикою, ціни за перші два місяці року зросли на 5,7%, а грошей у людей стало більше лише на 0,9 %.
Натомість суттєвим фактором подорожчання стали "човники" з сусідньої Румунії. Після вступу Румунії до ЄС мешканці прикордонних румунських міст і сіл масово їздять до чернівецьких магазинів закуповувати дешевші товари. Порівняно з минулим роком, кількість громадян Румунії, які приїжджають на Буковину, зросла у сім разів. Покупці-іноземці суттєво впливають на ціни, особливо на продукти харчування.
Але проблема зростання цін, за словами В. Усика, закладена в основі нашої економіки:
– У нас трохи перевернута економіка. У всьому світі ціни на основні товари формуються таким чином: 30-35% вартості товару становить ціна переробки, 10% – торгові націнки, решта – вартість виробництва. В Україні склалося так, що ціна виробництва, скажімо, хліба чи м’яса, складає відсотків 25 у загальній ціні товару. 30-35% – це вартість переробки. І до 50% у ціні товару сягає частка торгової надбавки. Це гроші, які заробляють на перепродажу товару двоє-троє людей на ринку чи в мережі магазинів.
Один із наслідків такої "неправильної" економіки, за словами В.Усика, – ситуація, яку можна спостерігати щороку. Зростають ціни, скажімо, на цукор чи м’ясо, штучно роздувається ажіотаж, лунають заяви про дефіцит продуктів. Врешті увесь цей галас здіймається для того, щоби натиснути на Верховну Раду, дати квоти і дозволити завозити цукор із тростини чи польське м’ясо. І програє від цього вітчизняний виробник.
Ажіотаж навколо борошна й цукру та деяких інших продуктів, за його словами, зараз створений штучно. Цих продуктів сьогодні достатньо на ринку, частина їх ще може бути додатково викинута в продаж з держрезерву.
Чиновники стверджують, що виплати заощаджень і зростання зарплат на цінах не позначилися. За їхньою статистикою, ціни за перші два місяці року зросли на 5,7%, а грошей у людей стало більше лише на 0,9 %.
Натомість суттєвим фактором подорожчання стали "човники" з сусідньої Румунії. Після вступу Румунії до ЄС мешканці прикордонних румунських міст і сіл масово їздять до чернівецьких магазинів закуповувати дешевші товари. Порівняно з минулим роком, кількість громадян Румунії, які приїжджають на Буковину, зросла у сім разів. Покупці-іноземці суттєво впливають на ціни, особливо на продукти харчування.
Але проблема зростання цін, за словами В. Усика, закладена в основі нашої економіки:
– У нас трохи перевернута економіка. У всьому світі ціни на основні товари формуються таким чином: 30-35% вартості товару становить ціна переробки, 10% – торгові націнки, решта – вартість виробництва. В Україні склалося так, що ціна виробництва, скажімо, хліба чи м’яса, складає відсотків 25 у загальній ціні товару. 30-35% – це вартість переробки. І до 50% у ціні товару сягає частка торгової надбавки. Це гроші, які заробляють на перепродажу товару двоє-троє людей на ринку чи в мережі магазинів.
Один із наслідків такої "неправильної" економіки, за словами В.Усика, – ситуація, яку можна спостерігати щороку. Зростають ціни, скажімо, на цукор чи м’ясо, штучно роздувається ажіотаж, лунають заяви про дефіцит продуктів. Врешті увесь цей галас здіймається для того, щоби натиснути на Верховну Раду, дати квоти і дозволити завозити цукор із тростини чи польське м’ясо. І програє від цього вітчизняний виробник.
Повернутися назад