DataLife Engine > --- > Заводи не встигають приймати яблука

Заводи не встигають приймати яблука

Машинам з яблуками для промислової переробки доводиться чекати по декілька годин у чергах до прийомних пунктів. За кілограм фруктів платять від 65 до 85 копійок.
На вулиці Моріса Тореза в Садгорі вздовж огорожі олійно-жирового комбінату вишикувалося понад півсотні вантажівок із різних регіонів.
– Я стою тут вже третю добу, – розповів водій КамАЗа із Закарпаття. – Приїхав так далеко, бо в нас здати яблука ніде. Хоча тут вже зовсім близько до воріт, не знаю, коли потраплю на територію. Черга рухається дуже повільно.
Водії розповіли, що чекати доводиться по дві-три доби. Ночують в кабінах, бо яблука приймають цілодобово, отож доводиться під’їжджати і вночі. Така ж ситуація біля всіх консервних заводів і на Буковині, і в сусідніх областях.
– Біля нас є невеликий завод, але він має дуже малі потужності, – говорить Микола з Коломиї. – Там стоїть 20-30 машин, однак чекати теж доводиться дві-три доби. Я заїхав у Мамаївці на новий завод – а там машин зо двісті. Кажуть, у Хотині менша черга, але там і ціна на яблука нижча.
На територію комбінату охорона нікого не пропускає – лише ті вантажівки, чия черга підійшла. Повільне приймання пояснюють недостатніми потужностями. Тим часом водії між собою домовляються про чергування. Хто ближче живе, їдуть ночувати додому, залишаючи ключі від авто колегам. Ті, хто залишається, сплять у кабінах.
– Ми вже просили директора комбінату, щоби поставив тут туалет і контейнер для сміття, – обурюється інший водій. – Досі не зробили нічого. Найближчий контейнер – десь за кілометр, а якщо вздовж муру з’являється сміття, нас примушують його прибирати, інакше не приймають яблука.
Падані яблука швидко втрачають якість, а значить і ціну. Приймаючи яблука, на комбінаті все враховують і платять менше. Простоявши дві-три доби, можна втратити і п’ять, і двадцять відсотків. Головною причиною черг водії з різних областей вважають великий цьогорічний урожай яблук. Принаймні минулого року черг не було, а директори підприємств самі шукали заготівельників і просили привозити дари садів. Щоби заробити трохи грошей, селяни нині масово струшують яблука, навіть ще зелені зимові. Селами активно трясуть ночами чужі сади, здаючи потім чужий урожай.
Яблука для промислового перероблення сьогодні на Буковині приймають 10 підприємств. Це найкраща мережа заготівельників, порівняно з сусідніми областями, тож вантажівки везуть до нас фрукти і з Тернопільщини, і з Хмельниччини, і з Івано-Франківської областей. Найбільші підприємства – "Букофрут" у Мамаївцях, "Буковинапродукт" у Кам’яній Сторожинецького району, Чернівецький олійно-жировий комбінат, переробні заводи є також у Сокирянському, Кельменецькому, Новоселицькому районах, Хотині. Усі яблука тут ідуть на виготовлення соків та концентратів, і лише "Буковинапродукт" спеціалізується також на повидлах і джемах.
– Яблука товарного вигляду, так звані продовольчі, коштують удесятеро дорожче. Ці плоди продають цілими, у свіжому вигляді. Головні закупівельники – місцеві та столичні мережі супермаркетів. Серйозний попит на наші яблука є й у закупівельників із Польщі та Росії. Цього року ціна на товарне яблуко нижчою за 6-7 гривень за кілограм не буде, бо і в Європі, і в Україні бракує фруктів, вважає заступник голови ОДА Віталій УСИК.
За інтенсивністю насаджування садів область сьогодні посідає перше місце в Україні, а заготівельників яблук у нас найбільше в регіоні. Садів, де вирощують товарні яблука, з кожним роком на Буковині стає приблизно на 1200 гектарів більше. За темпами їх насадження область посідає перше місце в Україні. Найбільше садоводів – у Хотинському, Сокирянському, Кельменецькому та Кіцманському районах. Очікується, що цього року на Буковині буде зібрано 100-150 тисяч тонн товарних яблук – це більше, ніж торік. А за три-чотири роки територія під садами в області буде більшою за півмільйона гектарів.



Повернутися назад