Ціни на м’ясо у нас підвищилися через неврожай на півдні
%0%Ціни на м’ясо б’ють черговий рекорд. На ринку "Центральний" вчора, 15 серпня, за кілограм вирізки свинини просили щонайменше 40 гривень, яловичини – 28, за сало – 10 гривень за кілограм, а за печінку – 30 гривень. Відчутно подорожчало й м’ясо птиці – до 15 гривень за кілограм тушки.
Продавці м’яса кажуть, що "винні" в усьому дорогі корми.
– У нашій області добрий врожай, а в усій країні – поганий, – сказав продавець Олександр. – Тож зерно все одно подорожчало, а за ним і закупівельна ціна м’яса. Селяни підняли ціни – 15 гривень за кілограм "битого" м’яса, і кажуть: не хочеш – не бери. Коли таке було? Декілька років були низькі закупівельні ціни, стало не вигідно вирощувати тварин на забій, тож люди відмовилися. А що залишилося – стало дороге.
Чому м’ясо подорожчало і чи варто чекати на його здешевлення?
Олександр ГЖЕБОВСЬКИЙ, начальник інспеції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Головного управління агропромислового розвитку ОДА:
– Корми подорожчали, бо зросло у ціні зерно – вплинув на ціни і в нашій області ажіотаж щодо неврожаю в південних та східних регіонах. Якщо минулого року тонна зерна коштувала 700-800 гривень, то нині – 1000-1170. Причому це державні розцінки. А ціна тонни зерна на базарі вже сягає 1400-1450 гривень. Це вдвічі більше, ніж торік.
Минулими роками закупівельна ціна м’яса була надто низькою, тож кількість поголів’я зменшилася. Навіть нині люди приносять квитанції за здану на забій худобу і кажуть, що більше не будуть вирощувати її – не вигідно. А тепер, через дорогі корми зросла й закупівельна ціна м’яса до дев’яти-десяти гривень за кілограм живої ваги. І навіть більше – заготівельники з інших областей скуповують у наших виробників м’ясо по 12 гривень.
У таких випадках, коли ажіотажно зростають ціни, держава здійснює інтервенції певної продукції на ринок, збільшується конкуренція, тож ціни автоматично падають. Але в області на сьогодні немає державного замовлення на закупівлю м’яса, відтак і державних запасів м’яса немає.
Наталя АСАУЛКО, заступник начальника державної інспекції контролю за цінами в області:
– На ринках здебільшого продають м’ясо приватні виробники, і ціна тут формується від попиту та пропозиції. Зросла заготівельна ціна на свинину та яловичину і, водночас, зменшилися обсяги реалізації, відтак м’ясо подорожчало.
На підприємствах торгівлі ціна регулюється встановленням граничного рівня торговельної надбавки. Якби виробники м’яса підписали меморандум з урядом, то інспекція контролювала би дотримання його умов. З досвіду попередніх меморандумів, на підприємствах, які входять до об’єднань та корпорацій виробників м’яса, ціна кілограма не повинна перевищувати 15% від ціни, за-
значеної в угоді.
Олександр ШКУМАТОВ, заступник директора ДП "М’ясо Буковини":
– Щороку в цей час м’ясо традиційно дорожчає, оскільки худоба вся на пасовиськах, люди менше здають на забій. Але цього року ситуацію "підігрів" неврожай зернових та подорожчання комбікормів. Відтак закупівельна ціна м’яса стрімко зросла – за три тижні на чотири гривні на кожному кілограмі. Якщо й далі м’ясо дорожчатиме, ми змушені будемо підвищити ціни і на м’ясопродукти.
P.S
Вчора, 15 серпня, уряд України та організації, до яких входять вітчизняні тваринницькі та м’ясопереробні підприємства, підписали меморандум про стабілізацію ситуації на ринку м’яса.
Відповідно до документу, виробники тваринницької продукції зобов’язуються не допускати до кінця 2007 року необгрунтованого підвищення закупівельних гуртово-відпускних цін на свою продукцію. Також виробники повинні забезпечити зростання обсягів виробництва м’яса 2008 року на 10% за умови збереження державної підтримки галузі на рівні не нижче, ніж цього року, і недопущення ввезення в Україну неякісної тваринницької продукції.
Зі свого боку, Кабінет Міністрів зобов’язується не допустити необгрунтованого зростання торговельних надбавок на м’ясну продукцію та яйця, сприяти одержанню виробниками тваринницької продукції пільгових середньо- й короткострокових кредитів, регулювати експорт та імпорт фуражного зерна.
Продавці м’яса кажуть, що "винні" в усьому дорогі корми.
– У нашій області добрий врожай, а в усій країні – поганий, – сказав продавець Олександр. – Тож зерно все одно подорожчало, а за ним і закупівельна ціна м’яса. Селяни підняли ціни – 15 гривень за кілограм "битого" м’яса, і кажуть: не хочеш – не бери. Коли таке було? Декілька років були низькі закупівельні ціни, стало не вигідно вирощувати тварин на забій, тож люди відмовилися. А що залишилося – стало дороге.
Чому м’ясо подорожчало і чи варто чекати на його здешевлення?
Олександр ГЖЕБОВСЬКИЙ, начальник інспеції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Головного управління агропромислового розвитку ОДА:
– Корми подорожчали, бо зросло у ціні зерно – вплинув на ціни і в нашій області ажіотаж щодо неврожаю в південних та східних регіонах. Якщо минулого року тонна зерна коштувала 700-800 гривень, то нині – 1000-1170. Причому це державні розцінки. А ціна тонни зерна на базарі вже сягає 1400-1450 гривень. Це вдвічі більше, ніж торік.
Минулими роками закупівельна ціна м’яса була надто низькою, тож кількість поголів’я зменшилася. Навіть нині люди приносять квитанції за здану на забій худобу і кажуть, що більше не будуть вирощувати її – не вигідно. А тепер, через дорогі корми зросла й закупівельна ціна м’яса до дев’яти-десяти гривень за кілограм живої ваги. І навіть більше – заготівельники з інших областей скуповують у наших виробників м’ясо по 12 гривень.
У таких випадках, коли ажіотажно зростають ціни, держава здійснює інтервенції певної продукції на ринок, збільшується конкуренція, тож ціни автоматично падають. Але в області на сьогодні немає державного замовлення на закупівлю м’яса, відтак і державних запасів м’яса немає.
Наталя АСАУЛКО, заступник начальника державної інспекції контролю за цінами в області:
– На ринках здебільшого продають м’ясо приватні виробники, і ціна тут формується від попиту та пропозиції. Зросла заготівельна ціна на свинину та яловичину і, водночас, зменшилися обсяги реалізації, відтак м’ясо подорожчало.
На підприємствах торгівлі ціна регулюється встановленням граничного рівня торговельної надбавки. Якби виробники м’яса підписали меморандум з урядом, то інспекція контролювала би дотримання його умов. З досвіду попередніх меморандумів, на підприємствах, які входять до об’єднань та корпорацій виробників м’яса, ціна кілограма не повинна перевищувати 15% від ціни, за-
значеної в угоді.
Олександр ШКУМАТОВ, заступник директора ДП "М’ясо Буковини":
– Щороку в цей час м’ясо традиційно дорожчає, оскільки худоба вся на пасовиськах, люди менше здають на забій. Але цього року ситуацію "підігрів" неврожай зернових та подорожчання комбікормів. Відтак закупівельна ціна м’яса стрімко зросла – за три тижні на чотири гривні на кожному кілограмі. Якщо й далі м’ясо дорожчатиме, ми змушені будемо підвищити ціни і на м’ясопродукти.
P.S
Вчора, 15 серпня, уряд України та організації, до яких входять вітчизняні тваринницькі та м’ясопереробні підприємства, підписали меморандум про стабілізацію ситуації на ринку м’яса.
Відповідно до документу, виробники тваринницької продукції зобов’язуються не допускати до кінця 2007 року необгрунтованого підвищення закупівельних гуртово-відпускних цін на свою продукцію. Також виробники повинні забезпечити зростання обсягів виробництва м’яса 2008 року на 10% за умови збереження державної підтримки галузі на рівні не нижче, ніж цього року, і недопущення ввезення в Україну неякісної тваринницької продукції.
Зі свого боку, Кабінет Міністрів зобов’язується не допустити необгрунтованого зростання торговельних надбавок на м’ясну продукцію та яйця, сприяти одержанню виробниками тваринницької продукції пільгових середньо- й короткострокових кредитів, регулювати експорт та імпорт фуражного зерна.
Повернутися назад