Їжаків годують тарганами, але не квартирними
Їжаки – надзвичайно "зручні" домашні вихованці, адже коли вони пересуваються, не створюють зайвої колотнечі у помешканні. За рахунок малої ваги (300-600 грамів) бігають вони дуже швидко й безшумно. Вдома утримують їжаків звичайних, або європейських, білочеревих, даурських та вухастих.
У природних умовах їжаки
харчуються переважно тваринною їжею – великими комахами, равликами, слизнями, жабами, ящірками, дрібними гризунами, не відмовляються від яєць, пташенят і навіть змій. За день доросла тварина може з’їдати до 60-80 хрущів, що свідчить про надзвичайну ненаситність їжаків. Узимку їжаки сплять, а з нори виходять лише із настанням теплих весняних днів. Активний спосіб життя ведуть у вечірній і нічний час.
Упіймати їжака не складно. Коли наближається людина вони скручуються у клубок і можуть лежати так протягом декількох годин. Якщо до їжака піднести руку, він здригнеться і підстрибне так, що може вколоти. Спочатку їжак їсть тільки під час відсутності людини, але коли звикає до свого господаря, стає ручним.
Якщо взимку їжак
не впаде у сплячку, до весни загине
Для утримання їжака потрібна металева клітка з висувним дном, що зручно під час догляду за твариною. Можна використовувати також просторий дерев’яний ящик з високими стінками, аби звірок не втік. Кут ящика або клітки треба відгородити високою дошкою та покласти сіно. У своїй "хатці" їжак удень спить, згорнувшись клубочком, а з настанням темряви починає фиркати, тупотіти та бігати до ранку. Також треба подбати про посудину під туалет. Її можна устелити шматками туалетного паперу або целюлозним наповнювачем. Їжак повинен мати одну годівничку для молока, іншу – для м’ясних продуктів.
До настання холодної пори року звіркові необхідно створити умови для зимової спячки. Для цього клітку з їжаком кладуть у неопалювальне приміщення та вистилають її сухим листям і мохом. Зарившись у підстилку, він буде спати до весни. Перед цим їжака потрібно добре відгодувати, щоби він накопичив жир, адже худий їжак загине взимку. Якщо їжака взимку тримати в теплі, він не впаде в спячку. Проте активність у цей період негативно впливає на його здоров’я, і до весни тварина гине.
Покинутих малят їжаків годують молоком з піпетки
Якщо ви знайшли гніздо із їжаками, не кваптеся брати їх. Простежте за гніздом у вечірній час, чи не з’явиться самка. Якщо сирітство їжаків підтверджене, аби врятувати малят, їх беруть додому й вигодовують штучно. Дитинчатам вагою менше 120 грамів дають молоко або суміш, приготовлену з двох частин молока однієї частини води або чаю. Можна давати також розведене згущене молоко або дитяче харчування, призначене для малят грудного віку. Кожна порція їжі повинна бути свіжою, підігрітою до температури 30-40 °С. Інтервали між годуванням – дві-три години. Годувати їжаків треба з піпетки або з дитячої пляшечки із соскою. Спочатку малята відвертаються від соски, але потім звикають і охоче беруть її. Отвір у сосці або піпетці не повинен бути надто великим, інакше маля може захлинутися. Після годівлі роблять масаж живота, погладжуючи кінчиками пальців згори вниз.
У віці трьох-чотирьох тижнів, коли починають прорізатися зуби, можна переводити їжака на м’ясні харчі. Роблять це поступово. У невеликих порціях годують пісним фаршем, змішаним із звареним круто яйцем. Для їжаків у цьому віці готують також пшоняну кашу на молоці. Після того, як їжачки почнуть поїдати додаткові харчі, молочну їжу скорочують і переводять малят на раціон харчування дорослих звірків. Перехід повинен завершитися, коли малята досягнуть ваги 250 грамів.
Раз на півтора тижня їжакам дають дощових черв’яків
Дорослих їжаків годують перетертим м’ясом, яйцями, хробаками, комахами та їхніми личинками. Дуже люблять їжаки молоко й мед, які особливо корисні ослабленим і з малою вагою звіркам. Годувати їжаків треба ввечері і свіжою їжею. Приготована заздалегідь їжа засихає і стає непридатною. Дорослому звіркові щодня потрібно близько 200 грамів їжі.
Серед комах для дорослого їжака можна обрати зоофобаса (за один прийом їжі шість-вісім штук), мучника (повна столова ложка), одного таргана (не того, що бігає у квартирі, а мадагаскарського), двосантиметрового цвіркуна (три-чотири штуки), коників співочих маленьких (дві-три штуки) або одного великого коника. Із м’ясних страв вашому домашньому улюбленцю сподобаються миші, але лише ті, що спіймані на волі. Дорослої миші їжакові вистачить на 24 години, а двотижневих мишат треба дві-три на одну годівлю.
Якщо у вас немає бажання виловлюти вищезгаданих комах та мишей, тваринку можна нагодувати однією столовою ложкою яловичого, телячого, кролячого або курячого фаршу, який треба давати без спецій та солі. Перед тим, як нагодувати ним їжака, ошпарте або проваріть заготовлене м’ясо. Свинина, риба, ковбаса, сосиски їжакам не підходять.
Раз на півтора тижня їжак задовольниться трьома-чотирма дощовими черв’яками. Курячі яйця їжакові давати заборонено – може з’явитися алергія. Краще годуйте сирим перепелиним яйцем – просто зі шкаралупою, але перед годівлею пробийте ножем у шкаралупі маленький отвір.
Можна давати також котячі консерви – спочатку по чайній, а потім по столовій ложці.
У природних умовах їжаки
харчуються переважно тваринною їжею – великими комахами, равликами, слизнями, жабами, ящірками, дрібними гризунами, не відмовляються від яєць, пташенят і навіть змій. За день доросла тварина може з’їдати до 60-80 хрущів, що свідчить про надзвичайну ненаситність їжаків. Узимку їжаки сплять, а з нори виходять лише із настанням теплих весняних днів. Активний спосіб життя ведуть у вечірній і нічний час.
Упіймати їжака не складно. Коли наближається людина вони скручуються у клубок і можуть лежати так протягом декількох годин. Якщо до їжака піднести руку, він здригнеться і підстрибне так, що може вколоти. Спочатку їжак їсть тільки під час відсутності людини, але коли звикає до свого господаря, стає ручним.
Якщо взимку їжак
не впаде у сплячку, до весни загине
Для утримання їжака потрібна металева клітка з висувним дном, що зручно під час догляду за твариною. Можна використовувати також просторий дерев’яний ящик з високими стінками, аби звірок не втік. Кут ящика або клітки треба відгородити високою дошкою та покласти сіно. У своїй "хатці" їжак удень спить, згорнувшись клубочком, а з настанням темряви починає фиркати, тупотіти та бігати до ранку. Також треба подбати про посудину під туалет. Її можна устелити шматками туалетного паперу або целюлозним наповнювачем. Їжак повинен мати одну годівничку для молока, іншу – для м’ясних продуктів.
До настання холодної пори року звіркові необхідно створити умови для зимової спячки. Для цього клітку з їжаком кладуть у неопалювальне приміщення та вистилають її сухим листям і мохом. Зарившись у підстилку, він буде спати до весни. Перед цим їжака потрібно добре відгодувати, щоби він накопичив жир, адже худий їжак загине взимку. Якщо їжака взимку тримати в теплі, він не впаде в спячку. Проте активність у цей період негативно впливає на його здоров’я, і до весни тварина гине.
Покинутих малят їжаків годують молоком з піпетки
Якщо ви знайшли гніздо із їжаками, не кваптеся брати їх. Простежте за гніздом у вечірній час, чи не з’явиться самка. Якщо сирітство їжаків підтверджене, аби врятувати малят, їх беруть додому й вигодовують штучно. Дитинчатам вагою менше 120 грамів дають молоко або суміш, приготовлену з двох частин молока однієї частини води або чаю. Можна давати також розведене згущене молоко або дитяче харчування, призначене для малят грудного віку. Кожна порція їжі повинна бути свіжою, підігрітою до температури 30-40 °С. Інтервали між годуванням – дві-три години. Годувати їжаків треба з піпетки або з дитячої пляшечки із соскою. Спочатку малята відвертаються від соски, але потім звикають і охоче беруть її. Отвір у сосці або піпетці не повинен бути надто великим, інакше маля може захлинутися. Після годівлі роблять масаж живота, погладжуючи кінчиками пальців згори вниз.
У віці трьох-чотирьох тижнів, коли починають прорізатися зуби, можна переводити їжака на м’ясні харчі. Роблять це поступово. У невеликих порціях годують пісним фаршем, змішаним із звареним круто яйцем. Для їжаків у цьому віці готують також пшоняну кашу на молоці. Після того, як їжачки почнуть поїдати додаткові харчі, молочну їжу скорочують і переводять малят на раціон харчування дорослих звірків. Перехід повинен завершитися, коли малята досягнуть ваги 250 грамів.
Раз на півтора тижня їжакам дають дощових черв’яків
Дорослих їжаків годують перетертим м’ясом, яйцями, хробаками, комахами та їхніми личинками. Дуже люблять їжаки молоко й мед, які особливо корисні ослабленим і з малою вагою звіркам. Годувати їжаків треба ввечері і свіжою їжею. Приготована заздалегідь їжа засихає і стає непридатною. Дорослому звіркові щодня потрібно близько 200 грамів їжі.
Серед комах для дорослого їжака можна обрати зоофобаса (за один прийом їжі шість-вісім штук), мучника (повна столова ложка), одного таргана (не того, що бігає у квартирі, а мадагаскарського), двосантиметрового цвіркуна (три-чотири штуки), коників співочих маленьких (дві-три штуки) або одного великого коника. Із м’ясних страв вашому домашньому улюбленцю сподобаються миші, але лише ті, що спіймані на волі. Дорослої миші їжакові вистачить на 24 години, а двотижневих мишат треба дві-три на одну годівлю.
Якщо у вас немає бажання виловлюти вищезгаданих комах та мишей, тваринку можна нагодувати однією столовою ложкою яловичого, телячого, кролячого або курячого фаршу, який треба давати без спецій та солі. Перед тим, як нагодувати ним їжака, ошпарте або проваріть заготовлене м’ясо. Свинина, риба, ковбаса, сосиски їжакам не підходять.
Раз на півтора тижня їжак задовольниться трьома-чотирма дощовими черв’яками. Курячі яйця їжакові давати заборонено – може з’явитися алергія. Краще годуйте сирим перепелиним яйцем – просто зі шкаралупою, але перед годівлею пробийте ножем у шкаралупі маленький отвір.
Можна давати також котячі консерви – спочатку по чайній, а потім по столовій ложці.
Повернутися назад