DataLife Engine > --- > «Хімії» їмо більше

«Хімії» їмо більше

Натрій пірофосфатний тризаміщений, глюкоза кристалічна, нітрит натрію, емульгатор – такі назви можна вичитати у складі звичайної ковбаси. Харчових добавок, які позначаються на упаковці літерою Е, виробники використовують дедалі більше. За цією позначкою може приховуватися і хімічна сполука, і звичайний крохмаль.
– Кількість стабілізаторів, емульгаторів, барвників та інших добавок у продуктах з кожним роком зростає, – розповіла Наталія ПРОКОПЧУК, завідувач відділення гігієни харчування обласної санепідемстанції. – Ми перевіряємо і продукти в торговій мережі, і продукцію місцевих виробників.
Товарів з недозволеними добавками чи з перевищеною їх концентрацією не виявляли. Якщо на упаковці вказано, скажімо, наявність певної кількості додатків, то саме стільки їх там є. Інша річ, що ми не можемо перевірити, чи у складі цих додатків не використовуються генетично модифіковані продукти, скажімо, та ж соя чи крохмаль. Виявити їх можна лише у спеціальному генетичному центрі у Львові.
– У яких продуктах використовується більше добавок?
– Барвників, стабілізаторів особливо багато в ковбасних виробах. Але це залежить від виробника. Раніше ту ж ковбасу робили за держстандартами. Тепер асортимент зріс, бо ковбаси почали виготовляти за технічними умовами. А ці умови дозволяють використання сої та багатьох інших домішок. Скажімо, у школах заборонено продавати чіпси, солодку воду, сухарики саме через те, що в цих продуктах багато барвників.
– Чи можна купувати дітям їжу з хімічними добавками, навіть якщо вони дозволені?
– Краще брати натуральну їжу. Наприклад, купити на базарі сметану й полуницю і вдома зробити йогурт. Згідно із законодавством, у йогуртах не допускається використання ні консервантів, ні барвників. Але часто діти самі просять, що їм купувати. Моя дитина, скажімо, вимагає "Растішку", бо там наклейки, а склад її не цікавить.
– Перелік добавок є на етикетці. А як бути, коли купуєш сосиски чи сир на вагу?
– Щоби дізнатися їх склад, попросіть у продавця документи на цей товар. Там зазначено і склад, і термін придатності. Тривалість цього терміну теж може свідчити про натуральність продукту. Раніше сосиски зберігалися в холодильнику усього день, потім псувалися. Тепер на наших прилавках з’явилися сосиски з терміном придатності 14 діб. Або молоко у паперових пакетах, яке може стояти три місяці без холодильника. Продавці запевняють, що воно без домішок, натуральне. А ви спробуйте натуральне молоко потримати без холодильника хоча б день...


Поліпшувач роз’їдає руки, а мармеладу без барвників не зробиш
Про використання різних добавок розповіли фахівці харчових підприємств.
– Штучні домішки ми спробували використовувати лише одного разу, – каже Ліляна СУХОВЕРСЬКА, заступник голови правління Садгірського РСТ. – Пам’ятаєте, декілька років тому стали модними пухкі "турецькі" батони? Тоді ми теж поїхали до Тернополя, взяли мішок поліпшувача. І тісто з цим поліпшувачем буквально роз’їло майстрові руку в тому місці, де була подряпина на шкірі. Тісто зі звичайними дріжджами рук не подразнює. Поліпшувач дозволяє майже на половину збільшити об’єм хлібини. Але після того випадку ми не використовували його.
Дивитися насамперед на ціну і на виробника ковбасних виробів радить фахівець підприємства "М’ясо Буковини":
– Якщо сосиски коштують 10 гривень, а поряд на базарі м’ясо продається по 25, зрозуміло, що натуральними їх не назвеш. Тим більше, що на кілограмі цих сосисок заробляє троє-четверо людей: той, хто продав м’ясо, хто зробив сосиски і хто їх продав.
Краще брати продукти перевірених виробників. Багато людей бояться букви Е у складі продукту, кажуть, що то хімія. Але це не завжди так. Скажімо, соя – рослинна продукція, яка навіть корисніша за м’ясо. Окрім складу продукту, обов’язково треба читати на етикетці інформацію про виробника. Повинно бути чітко вказано, хто зробив ковбасу і де, а не просто назва виробу.
Інженер-технолог виробничої лабораторії Лідія ПІДОПРИГОРА:
– За 35 років, які я відпрацювала на кондитерській фабриці, використання харчових добавок неодноразово змінювалося. Скажімо, за Союзу барвники додавалися здебільшого природні. Сьогодні природні барвники уже практично не використовуються. Мабуть, саме барвники містять найбільше штучних речовин. Але без них не обійтися у виробництві драже, мармеладу чи карамелі.
Згущувачі, які теж є харчовим додатком, ми використовували здебільшого натурального походження: агар (виготовляється з водоростей і здатний навіть виводити радіонукліди), пектин (виготовляється з яблук), желатин (тваринного походження). Харчовими добавками з позначенням літерою Е, до речі, є також звичайна сода, кислоти, ароматичні есенції та багато інших речовин, які самостійно не вживаються.


Довідка
ДЕЯКІ З ДОЗВОЛЕНИХ
В УКРАЇНІ ДОБАВОК:


- Е 102, тартразин. Жовтий барвник. Застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, гірчиці тощо. За своєю природою є кам’яновугільним дьогтем, належить до промислових відходів. Небезпечний для астматиків, може спричинити мігрень, свербіння й порушення зору, а у дітей – дратівливість та порушення сну. Заборонений у деяких країнах.
- Е 110, жовтий барвник. Додається до кольорової глазурі, джемів, забарвлених напоїв, пакетованих супів, східних прянощів, соусів. Може спричинити алергію, закладеність носа, нежить, нудоту, біль у животі, гіперактивність.
- Е 211, бензонат натрію. Консервант з властивостями антибіотика й підсилювача кольору. Зустрічається в деяких соусах, пресервах, "фруктових" драже, льодяниках тощо. Може стати причиною алергії. Шкідливі властивості посилюються в поєднанні з Е 102.
- Е 104, жовтий барвник. Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Може спричинити запалення шкіри і підвищену активність у дітей. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.
- Е 122, червоний барвник. Використовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, соусах та напоях. Може спричинити висипку й алергію. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції.
- Е 129, червоний барвник. Зустрічається в деяких солодощах, косметичних засобах, вафлях та інших кондвиробах. Може стати причиною раку, алергії різних видів. Заборонений у дев’яти державах Європи.
- Е 124, червоний барвник. Можна виявити в салатних заправках, кексах, бісквітах, салямі. Може спричинити рак. Провокує напади астми. Заборонений у багатьох країнах.




Повернутися назад