Генетично змінені організми знаходять у томатах, сої і навіть ковбасі
З листопада на прилавках офіційно з’являться генетично модифіковані продукти. Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Питання обігу харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми". Згідно з нею, виробників зобов’язано вказувати на упаковці харчових продуктів інформацію про наявність у них тканин генетично модифікованих організмів (ГМО). Прийняття цього документа – одна з вимог для вступу України до Світової організації торгівлі.
Постановою передбачається ввести обов’язкове маркування харчових продуктів, які містять або можуть містити генетично модифіковані організми, обов’язкову вказівку складу ГМО або мікроорганізмів, якщо їхній вміст у продукті перевищує 0,9%.
Також документом заборонено ввозити, виробляти і реалізовувати харчові продукти, призначені для дитячого харчування, які містять ГМО. Постанова набуває чинності з 1 листопада нинішнього року. А поки що виробники повинні впроваджувати нові правила маркування, щоби у листопаді споживачі знали, які продукти вживають.
Як повідомили "МБ" в ДП "Буковинастандартметрологія", нині вже діє закон "Про якість та безпечність харчової продукції та продовольчої сировини". Згідно з ним, виробники вже тепер повинні вказувати дані про наявні в продукті генетичні зміни. Однак наразі на жодній упаковці продуктів харчування, які продають в області, немає позначки про генетично модифіковані організми.
– Але це не означає, що в продуктах відсутні генетично змінені організми. На сьогодні не реально перевірити всю продукцію на вміст ГМО. Бо в країні є лише декілька лабораторій, де здійснюють такі дослідження, та й коштують вони недешево, – пояснила Наталя НАКОНЕЧНА, начальник сектору сертифікації продукції ДП "Буковинастандартметрологія". – Виробник повинен вимагати у постачальника документи, які підтверджують якість та вміст сировини. Найчастіше ГМО виявляють в кукурудзі, томатах, картоплі, а також сої – її використовують у виробництві олії, додають до ковбас. Зокрема навесні цього року в ковбасі одного з місцевих виробників було виявлено вміст ГМО. Виходить, що виробники не дотримуються цього закону. Є надія, що із введенням у дію нового закону буде розроблено й механізм контролю за його дотриманням.
Нагадаємо, нещодавно у Мінохорони здоров’я заявили, що буде створено державний реєстр генетично модифікованих продуктів, які буде дозволено ввозити і продавати в Україні.
Довідка:
ГМО – організми, у яких генетичний матеріал (ДНК) змінений неможливим у природі способом. Наприклад, вже виведено особливий сорт картоплі, який не їсть колорадський жук, а полуниця з генами північних риб легко переносить холод тощо. Продукти з ГМО легше вирощувати, оскільки вони стійкі до погодних умов та шкідників, тому й дешевші, ніж природна сировина. Водночас реальних досліджень щодо впливу їх на людський організм наразі немає. Є лише досліди, які здійснювалися на пацюках, організм яких дуже подібний до людського. За даними громадської організації "Екологічна ліга", у піддослідних тварин виявлялися зміни в репродуктивній функції та алергічні реакції.
Постановою передбачається ввести обов’язкове маркування харчових продуктів, які містять або можуть містити генетично модифіковані організми, обов’язкову вказівку складу ГМО або мікроорганізмів, якщо їхній вміст у продукті перевищує 0,9%.
Також документом заборонено ввозити, виробляти і реалізовувати харчові продукти, призначені для дитячого харчування, які містять ГМО. Постанова набуває чинності з 1 листопада нинішнього року. А поки що виробники повинні впроваджувати нові правила маркування, щоби у листопаді споживачі знали, які продукти вживають.
Як повідомили "МБ" в ДП "Буковинастандартметрологія", нині вже діє закон "Про якість та безпечність харчової продукції та продовольчої сировини". Згідно з ним, виробники вже тепер повинні вказувати дані про наявні в продукті генетичні зміни. Однак наразі на жодній упаковці продуктів харчування, які продають в області, немає позначки про генетично модифіковані організми.
– Але це не означає, що в продуктах відсутні генетично змінені організми. На сьогодні не реально перевірити всю продукцію на вміст ГМО. Бо в країні є лише декілька лабораторій, де здійснюють такі дослідження, та й коштують вони недешево, – пояснила Наталя НАКОНЕЧНА, начальник сектору сертифікації продукції ДП "Буковинастандартметрологія". – Виробник повинен вимагати у постачальника документи, які підтверджують якість та вміст сировини. Найчастіше ГМО виявляють в кукурудзі, томатах, картоплі, а також сої – її використовують у виробництві олії, додають до ковбас. Зокрема навесні цього року в ковбасі одного з місцевих виробників було виявлено вміст ГМО. Виходить, що виробники не дотримуються цього закону. Є надія, що із введенням у дію нового закону буде розроблено й механізм контролю за його дотриманням.
Нагадаємо, нещодавно у Мінохорони здоров’я заявили, що буде створено державний реєстр генетично модифікованих продуктів, які буде дозволено ввозити і продавати в Україні.
Довідка:
ГМО – організми, у яких генетичний матеріал (ДНК) змінений неможливим у природі способом. Наприклад, вже виведено особливий сорт картоплі, який не їсть колорадський жук, а полуниця з генами північних риб легко переносить холод тощо. Продукти з ГМО легше вирощувати, оскільки вони стійкі до погодних умов та шкідників, тому й дешевші, ніж природна сировина. Водночас реальних досліджень щодо впливу їх на людський організм наразі немає. Є лише досліди, які здійснювалися на пацюках, організм яких дуже подібний до людського. За даними громадської організації "Екологічна ліга", у піддослідних тварин виявлялися зміни в репродуктивній функції та алергічні реакції.
Повернутися назад