DataLife Engine > --- > Перепілки оселилися у Тисівцях

Перепілки оселилися у Тисівцях

Вирощуванням екзотичних птахів – перепелів – кандидат фізико-математичних наук Володимир Баранюк почав займатися ще десять років тому. Якось навідався у гості до найвідомішого в Україні любителя перепелів Івана Сененкова з Полтавщини. Земляк з радістю поділився з ним таємницями, дав маленький інкубатор, перепелині яйця. Пташки вилупилися й почали мешкати на балконі чернівецької квартири фізика, а пізніше вони переїхали вже у приватний будиночок, де сімейство перепелів збільшилося. Цінний продукт – яйця – молодий учений почав продавати на ринку, де й познайомився зі своїм нинішнім компаньйоном, колишнім військовим Василем Мінтенком. Останнього привела на базар біда: на ниркову недостатність хворіла його донька, і лікарі порадили лікуватися ще перепелиними яйцями і м’ясом.

Перепелині яйця допомагають при радіації і гіпертонії

– Спочатку ми почали орендувати вільне приміщення у Шипинцях Кіцманського району, – розповідає Василь Мінтенко. – А навесні цього року взяли в оренду на десять років з правом викупу недіюче приміщення ферми у Тисівцях Сторожинецького району. Маємо понад тисячу перепелів трьох порід – "Фараон", "Золотистий фенікс" і "Японський", перша з яких бройлерного типу, ще й несеться. Вага пташок невелика – від 150 до 330 грамів.

– Чи важко утримувати цих птахів?

– Дуже важливо виростити перепелят до тритижневого віку, бо саме в цей період їх найбільше гине, – приєднується до розмови Володимир. – Найголовніше – обігрівання. Не можна обійтися без інкубатора, адже перепілка – не квочка й висиджувати пташенят не буде. Площу ящика для перепелят слід передбачати з розрахунку 50 кв. см на одну голову до тритижневого віку. Після цього переселяємо їх у клітки і утримуємо як дорослу птицю. У перші дні треба давати пташенятам круто зварені і протерті на терці яйця (перепелині – зі шкаралупою, курячі – без шкаралупи). До них додається дрібно просіяний комбікорм, різні крупи. Можна згодовувати варену рибу, товчені сухарі. Не зайве давати подрібнену зелень (кульбабу, кропиву, деревій). З другого дня додають добре відтиснутий сир, зелень цибулі, з третього – терту моркву, варену нежирну рибу, кілька крапель риб’ячого жиру, полівітаміни (1 крапля на 2 голови), кормовий біоміцин (1 чайна ложка на 100 голів), через добу – левоміцетин-сукцинат. На четвертий день яйце з раціону поступово вилучається. У перший тиждень перепелятам не можна давати пісок. Питну воду наливаємо у капронові кришки, щоби не потопилися. Раз на тиждень до води слід додавати трішки марганцівки для профілактики.

Перепели бояться протягів і яскравого світла

Дорослі перепели утримуються в клітках за температури 20-22 градуси, вони бояться протягів (випадає пір’я) та надмірної кількості світла. Годують птицю двічі-тричі на добу – кухонними відходами, подрібненою пшеницею, кукурудзою, просом, соєю, люцерною, сиром, зеленню, подрібненим сіном, вареною картоплею, капустою, морквою, буряком. Для нормального росту і розвитку перепелам необхідні мінеральні речовини. Використовуємо крейду, річковий пісок, вапно, шкаралупи з яєць. Згодовуються і комбікорми, зокрема, й ті, які призначені для бройлерів чи для молодняка курей.

Звичайно, ми не змогли не покуштувати перепелиних яєць – смак відмінний.



Повернутися назад