DataLife Engine > --- > Секрет смачного хліба – відсутність «хімії» і добрий настрій

Секрет смачного хліба – відсутність «хімії» і добрий настрій

Про таємниці хлібопекарської майстерності ми дізналися на одному з найстаріших підприємств області. Вручну, на дерев’яних лопатах круглі паляниці на Садгірському хлібозаводі саджали в натоплену дровами піч ще з 1940 року.
– На дровах хлібозавод працює і досі. Через це й хліб смачніший, – каже Богдан СУХОВЕРСЬКИЙ, голова правління Садгірського районного споживчого товариства.
– Ми дотримуємося ще норм держстандарту, затверджених за радянських часів. Хліб печемо з борошна, води і дріжджів. Причому дріжджів живих, а не хімічних. Жодних поліпшувачів не використовуємо. Скажімо, за кордоном такий хліб – рідкість. У Німеччині "натуральний" буханець продається по п’ять євро.
– Від чого ще залежить якість хліба?
– Борошно, так само, як і дріжджі, впливає на якість хліба. Ми беремо його з Неполоковецьго та Тернопільського комбінатів хлібопродуктів. Річ у тім, що великі зернопереробні підприємства дотримуються вимог держстандартів. Там зерно, перед тим, як воно іде на переробку, миють, просушують, просівають. Малопродуктивні млини такого собі не можуть дозволити, і якість борошна у них часто буває гіршою.
– Які ваші прогнози щодо ціни на хліб?
– До кінця року вартість хліба не повинна суттєво змінитися. На жаль, у покупців складається враження, що ціну на хліб встановлюють його виробники. Насправді це не так. Адже рентабельність виробництва хліба та торговельну надбавку органами виконавчої влади обмежено. Тому ціна на хлібобулочну продукцію залежить від вартості борошна, олії, дріжджів, які ми закуповуємо, енергоносіїв та встановленої мінімальної заробітної плати.
Зважаючи на запевнення урядовців, борошно найближчим часом дорожчати не буде. Ми завжди формували ціну нашого хліба на 10-15% дешевше за аналогічні вироби інших підприємств. До речі, спільно з ТзОВ "Ліга-прім" вже впродовж шести років для малозабезпечених громадян ми виготовляємо та реалізуємо хліб за ціною на 30% нижчою, ніж ринкова. Сьогодні такий хліб у магазинах мережі "Ліга-прім" коштує 1 грн 25 коп. Досі облдержадміністрація для виготовлення такого хліба виділяла нам борошно з держрезерву. Маємо надію, що і надалі буде така можливість.
– "Мода" на хліб існує?
– У нашому регіоні більш популярний формовий хліб. А, скажімо, на Тернопільщині – подовий (круглий). Це вже, мабуть, традиція. Ми печемо і хлібини прямокутної форми, і круглі. Я помітив, що насамперед покупець звертає увагу на зовнішній вигляд хліба. Але якщо одного разу спробує красивий буханець, а він несмачний, більше його не купує.
Світлана, тістоміс, поділилася таємницями майстерності:
– На роботу обов’язково потрібно йти з добрим настроєм, з "легкою" душею. Коли працюю, часто наспівую пісень. Скажімо, замовляють калачі на весілля – співаю весільних пісень.
– Попит на хліб Садгірського хлібозаводу виробився роками, і є категорія чернівчан та жителів навколишніх сіл, котрі сьогодні за наявності широкого асортименту хлібобулочних виробів інших виробників надають перевагу лише виробам нашого підприємства, – зазначив Б. Суховерський.



Повернутися назад