Багато їсти можна, але маленькими порціями

Одна з найпоширеніших хвороб після переїдання на свята – холецистит (запалення жовчного міхура). Загострення процесу може спровокувати масна, важка, м’ясна їжа.
Як розпізнати: постійний розпираючий біль у шлунку, здуття, печія.
Після новорічних свят зростає кількість хворих на панкреатит (запалення підшлункової залози). Основні причини хвороби – зловживання алкоголем, масною та гострою їжею, а також супутні захворювання.
Як розпізнати: гострий, інтенсивний біль у верхній частині живота, який часто віддає у спину, а також нудота, блювання.
Різні консерви, соління, особливо популярних грибів та огірків, можуть стати причиною серйозної інфекції – ботулізму. Збудник цього захворювання виділяє одну з найсильніших природних отрут, тому самолікування неприпустиме, потрібна термінова госпіталізація.
Як розпізнати: сухість у роті, порушення зору – перед очима з’являються мушки, сітка, в очах двоїться, а також порушення ковтання і мови.
Швидка допомога
При переїданні випийте мезим форте, фестал, по 1-3 таблетки на день перед їжею або під час їжі.
Активоване вугілля – незамінний засіб при розладах шлунка, отруєннях, газоутворенні. Вживати по 2-3 таблетки кілька разів на день.
Для зняття кишкової кольки можна використати один з варіантів: 2 таблетки но-шпи запити склянкою теплого молока або зробити теплу клізму з відваром м’яти чи меліси. Корисно випити смекту (1 порошок на півсклянки води). Після цього 6 годин не варто їсти нічого "серйозного", пити неміцний чай із сухариками.
Корисно знати
День 31 грудня почніть сніданком з вівсяних пластівців у вигляді каші-вівсянки чи мюслі з молоком. На обід добре приготувати легкий супчик і салат, а від гострих страв утримайтеся.
Підготувати травну систему до застілля допоможе ромашковий чай. Він заспокоює слизову і нормалізує вироблення травного соку. Заварюйте натуральні сушені квіти ромашки.
Їжу корисно запивати мінералкою. Лужне середовище нормалізує кислотність і травлення.
Якщо у вас все гаразд з органами травлення, не створюйте для них додаткового навантаження, пам’ятайте про невеликі порції і частіше влаштовуйте невеликі перерви під час застілля.
Народна медицина
Від похмілля – чай з листя малини
Якщо ви не прихильник різних таблеток, тоді скористайтеся відварами з лікарських трав, радять фітотерапевти Микола МИГАЛАТЮК та Віктор ФУШТЕЙ.
При нестравності шлунка. Трава парила звичайного – 3 частини, листя м’яти перцевої – 10 частин, коріння валеріани лікарської – 3 частини, плоди кропу звичайного – 1 частина, листя шавлії лікарської – 3 частини, суцвіття ромашки – 4 частини.
2 столові ложки суміші залити 0,5 л окропу, настояти годину, пити по 120 мл при кольках у шлунку та кишківнику.
При гострому гастриті.
Трава полину гіркого – 5 г, трава деревію звичайного –
10 г, листя м’яти перцевої – 10 г, листя шавлії лікарської – 10 г, квіти ромашки лікарської – 30 г.
Столову ложку суміші залити 500 мл окропу, настояти годину, вживати по 10 мл 5 разів на добу.
Квіти ромашки лікарської – 4 частини, листя м’яти перцевої – 2 частини, кореневища валеріани лікарської – 3 частини.
2 столові ложки суміші залити 500 мл окропу, настояти годину, пити по 100 мл у теплому вигляді 5 разів на добу.
Перед вечіркою випийте зеленого або чорного чаю з м’ятою або лимоном.
При надмірному вживанні алкоголю для зняття похмільного синдрому рекомендується досить простий засіб:
3 ст. л. листя малини залити 500 мл окропу, настояти годину, пити по склянці 4 рази на день
Повернутися назад