Португальська кухня: просто і геніально
Та, мабуть, найцікавіший розділ португальської кухні – десерти і випічка. З кількох найпростіших продуктів, як-от кукурудзяне борошно, цукор і вершки, португальські кондитери створюють такі шедеври, які спеціально приїжджають покуштувати ласуни з усього світу.
Рецепти португальської кухні
Рибна запіканка
1,5 кг риби (найкраще – тріски), 200 г олії, 700 г помідорів, 300 г ріпчастої цибулі, 250 г моркви, 100 г борошна, 300 г рибного бульйону, 100 г вершкового масла, 100 г сиру, зелень, сіль, чорний перець.
У глибоку форму для запікання влити олію і розігріти її. Покласти на дно посолені шматочки риби. Потім – шар нарізаних кружальцями помідорів, відтак – знову рибу, а тоді – дуже тонкі кружальця моркви і цибулі. Верхній шар має бути рибним. Поставити форму в духовку і тушкувати за невисокої температури 20 хвилин. Борошно підсмажити на маслі, додати рибний бульйон, зелень, перець і сіль. Отриманий соус вилити на рибу, посипати її тертим твердим сиром і пекти в духовці ще 8-10 хвилин.
Мариновані стейки
6 яловичих стейків (вирізка), 3/4 склянки червоного вина, 1/4 склянки води, 10 зубчиків часнику, 1 перець чилі, 0,5 ч. л. білого перцю, сіль, 1/3 склянки олії.
У невеликій посудині змішайте вино, воду, подрібнений часник, чилі, білий перець та сіль. Стейки покладіть у маринад так, щоби він покривав їх цілком, і час від часу перевертайте. Нагрійте сковорідку, обсмажте стейки без жиру по дві хвилини з кожного боку і покладіть на тарілку. Потім обсмажте ще по дві хвилини, але вже на олії. Злийте залишки олії зі сковорідки, а натомість влийте маринад і тушкуйте в ньому стейки на невеликому вогні приблизно дві хвилини.
Райські вершки
5 яєць, 200 г жирних вершків, 2/3 склянки і 4 ст. л. цукру, 150 мл води, горіхи (мигдаль або волоські) – для посипання, готове безе.
Відділити жовтки від білків. У каструлю влити воду і всипати цукор. Довести до кипіння, кип’ятити три хвилини. Охолодити. У цукровий сироп влити жовтки, добре перемішати. Поставити на вогонь і, постійно помішуючи, знову довести до кипіння. Охолодити. З’єднати дві столові ложки цукру з вершками і збити до утворення густої піни. Збити також білки, додавши і до них дві столові ложки цукру. Обережно додати збиті білки до збитих вершків. У креманки викласти спочатку жовткову масу, а на неї – вершки з білками. Поставити в холодильник на кілька годин, а перед подачею посипати подрібненими горіхами і прикрасити шматочками безе.
Повернутися назад