DataLife Engine > --- > Влаштуйте рибний тиждень

Влаштуйте рибний тиждень

Лящ, фарширований грибами і рисом

Лящ (приблизно 1 кг), склянка грибів, півсклянки рису, круто зварене яйце,

2 столові ложки масла, цибулина, склянка сметани, товчені сухарі чи тертий сир, сіль, оцет, зелень.

Рибу почистити, видалити плавці і голову, промити, вирізати хребет, насипати всередину солі та змочити оцтом. Оброблену рибу охолодити впродовж 20-30 хвилин. Для фаршу відварити рис до готовності, додати порізані гриби і яйце, підсмажену на олії цибулю та подрібнену зелень. Якщо фарш буде сухим, додати до нього сметани. Рибу нафарширувати, покласти на сковорідку, змастити сметаною, посипати товченими сухарями або тертим сиром і запекти в духовці. На гарнір можна подати відварену картоплю і сметанний соус.


Риба, тушкована з грибами і картоплею

1 кг риби (окунь або судак), 5-6 картоплин, 3 цибулини, півсклянки олії, столова ложка гострого соусу, оцет або кисле яблуко, сіль, імбир або мускат, зелень.

Рибу почистити і розрізати на філе, нарізати шматками і викласти в змащений олією сотейник. Перешарувати відвареною картоплею, цибулею, приправами та подрібненими грибами. Посолити, залити олією, що залишилася, змішаною з натертим яблуком або оцтом. Сотейник накрити кришкою і тушкувати рибу на слабкому вогні до готовності. Подавати з посипаною дрібно нарізаною зеленню. На гарнір можна запропонувати відварену цвітну капусту або салат із огірків.


Запечений карась

Почистити великого карася. Голову відділяти не варто. Потім натерти його сіллю і перцем зсередини і зовні. Цибулю нарізати півкільцями, змішати з вареним рисом, посолити, поперчити, можна додати спеції та лавровий лист. Отриманий гарнір покласти всередину карася. Згори по спинці зробити 4-5 надрізів вздовж хребта, щоб краще просмажився, обмастити рибину майонезом і покласти в духовку. Спочатку включити сильний вогонь, потім його зменшити. Весь процес – від чищення риби до подавання на стіл –займає годину. До готової страви можна подати багато зелені та свіжі овочі. n

Риба по-бухарськи в часниковому соусі


На 1 кг чищеної риби півлітра олії, 5-6 зубочків часнику, столова ложка томатного соусу на півлітра окропу.


Середню і велику рибу (0,5-4 кг) почистити, промити, нарізати шматками розміром із долоню, посолити. Приготувати часниковий соус: почищений часник дрібно нарізати, покласти в каструлю і залити окропом. Можна додати столову ложку томатного соусу або кетчупу.

Рибу смажити найкраще в чавунному казанку або алюмінієвій каструлі, на олії. Шматки кидати в олію невеликими порціями, щоби вони були цілком занурені, вільно плавали, не прилипали до стінок і дна казанка і не торкалися один одного. Смажити рибу до того часу, доки вона не покриється рум’яною скоринкою. Потім рибу вийняти, одразу перекласти в каструлю з часниковим соусом і помішувати ложкою 5-8 секунд. Цього часу достатньо, щоби риба увібрала часниковий аромат. Перекласти її в чистий посуд і закрити покришкою.

Подавати рибу можна в холодному і гарячому виглядах, виклавши шматки на велику пласку тарілку і прикрасивши дольками лимона, помідора та огірка.




Повернутися назад