Кальян – гість зі Сходу

Кальян призначений для куріння тютюну. Здебільшого застосовується ароматизований тютюн з надзвичайно широким спектром запахів – фруктів, ягід, ванілі, шоколаду... Прихильники кальяну вважають, що це – найбезпечніший для здоров’я спосіб споживання тютюну. Адже дим у такому разі, перш ніж потрапити в дихальні шляхи, проходить через воду, в якій і залишаються більшість шкідливих смол. Крім того, дим із кальяну – вологий, тож не пересушує горло. Однак, попри всі переваги, це все ж таки куріння, і цілком безпечним для здоров’я його вважати не можна.
Іноді замість води в кальян наливають вино. Але робиться це не заради хмільного ефекту, а щоби, знову ж таки, ароматизувати дим. Натомість вживати алкоголь одночасно з курінням кальяну не варто.
Тонкощі і таємниці
- Що більший і важчий кальян – то кращий він для куріння. Якщо він має розміри до 30 см у висоту – то вважається радше декоративним. Подібні функції і в зовсім великих кальянів – понад 2 метри.
- Кілька шлангів на кальяні – це ознака "неправильного" виробу, призначеного для заманювання недосвідчених. n Курити можна лише кальян з одним шлангом, а для гігієнічності використовують змінні мундштуки.
- Якщо дим із кальяну гірчить, від нього першить у горлі – це може бути ознакою негерметичності пристрою. Необхідно перевірити всі з’єднання, а насамперед – місце, де прикріплено шланг.
- Якщо вдихати дим важко – треба перевірити рівень води. Трубка з верхньої частини кальяну має бути занурена у воду не більше, ніж на 2-5 см.
- Для кальяну використовується лише спеціальний тютюн – на дотик він мокрий і липкий.
- Ніколи не ставте кальян вище рівня, на якому ви сидите, тобто найкраще, коли він стоїть на підлозі.
Повернутися назад