Кабачок – король здорової дієти
$
Коли говорять про корисні продукти початку літа, завжди згадують полуницю, черешню, свіжі огірки та помідори. Усі знають, як багато вітамінів у цих ягодах і овочах, і як важливо їх їсти. Кабачки ж у цій компанії – наче бідний родич, просто смачний додаток до літнього столу. Насправді ж кабачок – просто-таки король дієтичного та здорового харчування. Своєму близькому родичеві – гарбузові – він поступається за вмістом каротину (втім, є жовті сорти з високим вмістом і цього вітаміну), зате у кабачкові значно менше вуглеводів (що важливо для охочих схуднути), а вітаміну С – удвічі більше. Є також значна кількість калію, фосфору, магнію, заліза.
Волокна кабачка абсорбують у кишківнику токсини, холестерин, надлишки води. Його рекомендують як сечогінний засіб тим, у кого серцево-судиннні хвороби із набряками. Незамінний він і в антицелюлітній дієті. Досліджено також антисклеротичну дію кабачка, тому його обов’язково треба їсти людям похилого віку.
Щоби отримати максимум корисних речовин від кабачка, не варто його надто довго варити, смажити чи запікати. Загалом, так ми і робимо, адже готується молодий овоч дуже швидко. Але ще корисніше їсти його сирим. Салати з молоденьких кабачків дуже смачні. А терпкість можна усунути, якщо попередньо посолити і відтиснути натертий овоч. Або ж залити його на кілька хвилин окропом. З кабачком у салаті чудово поєднуються яблуко, морква, огірок (особливо малосольний), різноманітна зелень. Заправляти найкраще сметаною чи майонезом.
Досить поширеними у нас стали також цукіні – кабачки із зеленою шкіркою. У деяких народів їх цілком ототожнюють із огірками, і небезпідставно: цукіні за вмістом поживних речовин справді близький до огірка, але менш водянистий.
Рецепти
Запіканка з кабачків
Кабачки нарізати кільцями товщиною 1 см, викласти на деко в кілька шарів, посоливши кожен. Полити сметаною або густими вершками, зверху посипати тертим сиром і панірувальними сухарями. Запікати приблизно 15 хвилин – до появи золотистої скоринки.
Спагеті з цукіні
Тонкі спагеті – 300 г
Цукіні – 3 шт.
Оливкова олія – 5 ст. л.
Сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Листки базиліку, сир пармезан або інший твердих сортів.
Налийте на сковорідку 2 ст. л. олії і нагрійте. Цукіні наріжте тонкими кільцями і обсмажте з обох боків. Посоліть і поперчіть. Спагеті відваріть у підсоленій воді, злийте воду. Додайте до спагеті смажені цукіні разом із соусом, що утворився під час смаження. Влийте решту оливкової олії, посипте дрібно нарізаним базиліком і поперчіть. Кожну порцію посипте тертим сиром.
Суп-крем зі свіжих кабачків
Кабачки – 500 г
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Вода – 2 склянки
Борошно – 1 ч. л.
Вершкове масло – 25 г
Яйце – 1 шт.
Кисле молоко, зелень – за смаком.
Очищені кабачки, нарізані крупними шматочками, і дрібно нарізану цибулю залити двома склянками води, посолити і варити на маленькому вогні до м’якості, відтак протерти через сито. Додати спасероване з маслом борошно. Суміш розвести до бажаної консистенції водою чи овочевим відваром і проварити на маленькому вогні 4-5 хвилин, після чого зняти з вогню. Суп заправляють яйцем, збитим із кислим молоком, посипають зеленню.
Паштет із кабачків з бринзою
Молоді кабачки почистити, залити їх підсоленим окропом і потримати 5 хвилин. Порізати кубиками. Часник почистити і подрібнити. Бринзу натерти на терці. Всі продукти змішати, перетерти (бажано у блендері), заправити олією або сметаною, додати подрібнені грецькі горіхи. За потреби посолити.
Волокна кабачка абсорбують у кишківнику токсини, холестерин, надлишки води. Його рекомендують як сечогінний засіб тим, у кого серцево-судиннні хвороби із набряками. Незамінний він і в антицелюлітній дієті. Досліджено також антисклеротичну дію кабачка, тому його обов’язково треба їсти людям похилого віку.
Щоби отримати максимум корисних речовин від кабачка, не варто його надто довго варити, смажити чи запікати. Загалом, так ми і робимо, адже готується молодий овоч дуже швидко. Але ще корисніше їсти його сирим. Салати з молоденьких кабачків дуже смачні. А терпкість можна усунути, якщо попередньо посолити і відтиснути натертий овоч. Або ж залити його на кілька хвилин окропом. З кабачком у салаті чудово поєднуються яблуко, морква, огірок (особливо малосольний), різноманітна зелень. Заправляти найкраще сметаною чи майонезом.
Досить поширеними у нас стали також цукіні – кабачки із зеленою шкіркою. У деяких народів їх цілком ототожнюють із огірками, і небезпідставно: цукіні за вмістом поживних речовин справді близький до огірка, але менш водянистий.
Рецепти
Запіканка з кабачків
Кабачки нарізати кільцями товщиною 1 см, викласти на деко в кілька шарів, посоливши кожен. Полити сметаною або густими вершками, зверху посипати тертим сиром і панірувальними сухарями. Запікати приблизно 15 хвилин – до появи золотистої скоринки.
Спагеті з цукіні
Тонкі спагеті – 300 г
Цукіні – 3 шт.
Оливкова олія – 5 ст. л.
Сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Листки базиліку, сир пармезан або інший твердих сортів.
Налийте на сковорідку 2 ст. л. олії і нагрійте. Цукіні наріжте тонкими кільцями і обсмажте з обох боків. Посоліть і поперчіть. Спагеті відваріть у підсоленій воді, злийте воду. Додайте до спагеті смажені цукіні разом із соусом, що утворився під час смаження. Влийте решту оливкової олії, посипте дрібно нарізаним базиліком і поперчіть. Кожну порцію посипте тертим сиром.
Суп-крем зі свіжих кабачків
Кабачки – 500 г
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Вода – 2 склянки
Борошно – 1 ч. л.
Вершкове масло – 25 г
Яйце – 1 шт.
Кисле молоко, зелень – за смаком.
Очищені кабачки, нарізані крупними шматочками, і дрібно нарізану цибулю залити двома склянками води, посолити і варити на маленькому вогні до м’якості, відтак протерти через сито. Додати спасероване з маслом борошно. Суміш розвести до бажаної консистенції водою чи овочевим відваром і проварити на маленькому вогні 4-5 хвилин, після чого зняти з вогню. Суп заправляють яйцем, збитим із кислим молоком, посипають зеленню.
Паштет із кабачків з бринзою
Молоді кабачки почистити, залити їх підсоленим окропом і потримати 5 хвилин. Порізати кубиками. Часник почистити і подрібнити. Бринзу натерти на терці. Всі продукти змішати, перетерти (бажано у блендері), заправити олією або сметаною, додати подрібнені грецькі горіхи. За потреби посолити.
Повернутися назад