DataLife Engine > --- > Мамалига, бринза, чорба…

Мамалига, бринза, чорба…

Як основою китайської чи японської кухні є рис, так румунська тримається на мамализі. Ця проста, але поживна кукурудзяна каша виконує роль і гарніру, і хліба, а із солодким соусом може бути й десертом. Мамалига з бринзою – кулінарний мінімум румуна. Втім, і бринза – не менш багатофункціональний продукт. Нею фарширують свіжі овочі, посипають запіканки.

Чимало в румунській кухні страв і зі свіжої кукурудзи. Її їдять із м’ясом, додають до овочевих супів і рагу.

Чи не найвідоміший термін румунської кулінарії – чорба. Це кислий суп, який варять на настоянці з пшеничних висівок. Чорбу готують з яловичиною, воловим рубцем, свининою, використовуються також овочі, лимонний сік, зелень. У великій пошані бульйони, які подають із галушками, рисом. Досить популярними є супи-пюре з квасолі, зеленого горошку, щавелю та шпинату, свіжих помідорів з часником.

Загалом румунська кухня, можливо, більше, ніж будь-яка інша, зазнала впливу сусідніх кулінарних культур: болгарської, угорської, турецької. Як і болгари, румуни залюбки готують багато страв із перцю, помідорів, баклажанів, кабачків. Як угорці – щедро додають до страв паприку. Як турки – запікають м’ясо на решітці.

Щодо напоїв, то румунські вина – відомі на весь світ. Вони не такі дорогі, як французькі чи італійські, але за якістю не поступаються. Румуни пишаються також своєю національною горілкою – цуйкою, міцність якої "перевалює" за 50 градусів. За обідом румуни не відмовляють собі в кількох келихах вина, а закінчують трапезу завжди міцною чорною кавою.


Словничок

- Фригеруй – шашлички, приготовлені на розжареному вугіллі.

- Токана – тушковане м’ясо з цибулею і томатним соусом.

- Чулама – м’ясо з овочами і грибами у борошняному соусі.

- Балмуш – мамалига на молоці.

- Плакіє – риба або м’ясо, тушковані в духовці.


Рецепти румунської кухні

Помідори, фаршировані печінкою

Помідори – 150 г

Печінка – 50 г

Булка – 50 г

Півцибулини

Яйце – 1 шт.

Масло вершкове – 10 г

Масло топлене – 5 г

Сметана – 10 г

Перець чорний, сіль.


У помідорів зрізають верхівки і виймають серцевину. Скибки печінки підсмажують і пропускають через м’ясорубку разом із вимоченою в молоці булкою. Дрібно нарізану цибулю пасерують, кладуть у фарш, додають сирий жовток, вершкове масло, збитий на піну білок, сіль, перець. Фарш добре перемішують, фарширують помідори, викладають їх у неглибоку каструлю, кладуть на кожну по шматочку масла і ставлять у гарячу духовку. Серцевину помідорів перетирають через сито і поливають помідори, коли вони вже зарум’яняться. Перед подачею на стіл поливають сметаною.


Галушки з мамалиги

Мамалига – 100 г

Масло вершкове – 5 г

Бринза терта – 10 г

Яйце – 1 шт.

Сухарі – 10 г.


Негусту мамалигу з’єднують із маслом і тертою бринзою. Ложкою формують дрібні галушки, вмочують їх у збите яйце, потім – у сухарі, обсмажуть з усіх боків. Подають зі сметаною.




Повернутися назад