Додайте перчику, але без фанатизму

У продажу з’явилося чимало пакетиків з пахучим вмістом та іноземними назвами. А на ринку навіть на вагу їх продають. Здавалося би, не так важливо, що саме там намішано, головне, що курка із цією приправою виходить смачною. Проте Лариса КУДАК, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів, застерігає, що купувати приправи варто лише тоді, коли на упаковці, нехай дуже маленькій, є вичерпна інформація про виробника та склад продукту. Не спокушайтеся на маловідомі суміші. Якщо ж дуже кортить придбати якусь приправу, орієнтуйтеся на знайомий запах чи складові.
Кажуть, що…
- насіння тмину – підвищує активність нирок, знімає спазми, знижує підвищену кислотність;
- імбир – лікує захворювання шкіри, бронхіальну астму, знімає втому, лікує застуду;
- перець чілі – сприяє лікуванню доброякісних пухлин;
- коріандр – стимулює імунну систему, знімає психологічні навантаження;
- кріп – заспокоює, регулює роботу печінки та нирок, лікує кашель та захворювання шлунково-кишкового тракту тощо.
Кулінари радять:
- зберігайте приправи на холоді у скляній сухій, щільно закритій банці. Кладіть тару окремо від інших пахучих сумішей, оскільки вони здатні втягувати сторонні запахи;
- не кип’ятіть прянощі, в окропі вони згорають, а те, що залишається, мало нагадує першоджерело. У духовці, навпаки, додають більше аромату;
- у жирах вони уповні не виявляються, а сіль, навпаки, підсилює їхню дію;
- деякі приправи, наприклад, лавровий листок, треба додавати під час приготування, але приготувавши – викинути, інакше вони загірчать страву;
- страви, приготовлені з прянощами, бажано вжити свіжими. Підігріта вдруге страва псує аромат приправи.
Коментар фахівця
Ельвіра МОРОЗ,
гастроентеролог:
– Приправи, спеції бувають гострі і помірно гострі. І майже усі вони стимулюють секрецію шлунка, отже, підвищують кислотність. Тому людям із гастритом, дуоденітом, панкреатитом захоплюватися спеціями не можна. Навіть якщо людина часто вживає гостре і добре почувається, вона має знати, що рано чи пізно пікантне харчування може спричинити такі хвороби. Тому зловживати спеціями не треба. А такі рослини, як тмин, коріандр, кардамон, корінь аїру, кріп, корисні для організму. Принаймні сухі, у вигляді приправи, не зашкодять. Але, щоби лікуватися ними, треба запарювати і вживати їх як відвар за певною схемою.
Повернутися назад