DataLife Engine > --- > Додайте перчику, але без фанатизму

Додайте перчику, але без фанатизму

Сотні років тому приправи були на вагу золота. А за підробку деяких видів приправ, наприклад шафрану, шахраїв спалювали чи ховали живцем. Батьківщиною ж багатьох приправ є Індія, тому й використовуються вони здебільшого в кухні, наближеній до східних традицій, – в овочевих, м’ясних, рибних стравах тощо.

У продажу з’явилося чимало пакетиків з пахучим вмістом та іноземними назвами. А на ринку навіть на вагу їх продають. Здавалося би, не так важливо, що саме там намішано, головне, що курка із цією приправою виходить смачною. Проте Лариса КУДАК, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів, застерігає, що купувати приправи варто лише тоді, коли на упаковці, нехай дуже маленькій, є вичерпна інформація про виробника та склад продукту. Не спокушайтеся на маловідомі суміші. Якщо ж дуже кортить придбати якусь приправу, орієнтуйтеся на знайомий запах чи складові.

Кажуть, що…

- насіння тмину – підвищує активність нирок, знімає спазми, знижує підвищену кислотність;

- імбир – лікує захворювання шкіри, бронхіальну астму, знімає втому, лікує застуду;

- перець чілі – сприяє лікуванню доброякісних пухлин;

- коріандр – стимулює імунну систему, знімає психологічні навантаження;

- кріп – заспокоює, регулює роботу печінки та нирок, лікує кашель та захворювання шлунково-кишкового тракту тощо.

Кулінари радять:

- зберігайте приправи на холоді у скляній сухій, щільно закритій банці. Кладіть тару окремо від інших пахучих сумішей, оскільки вони здатні втягувати сторонні запахи;

- не кип’ятіть прянощі, в окропі вони згорають, а те, що залишається, мало нагадує першоджерело. У духовці, навпаки, додають більше аромату;

- у жирах вони уповні не виявляються, а сіль, навпаки, підсилює їхню дію;

- деякі приправи, наприклад, лавровий листок, треба додавати під час приготування, але приготувавши – викинути, інакше вони загірчать страву;

- страви, приготовлені з прянощами, бажано вжити свіжими. Підігріта вдруге страва псує аромат приправи. 


Коментар фахівця


Ельвіра МОРОЗ,

гастроентеролог:

– Приправи, спеції бувають гострі і помірно гострі. І майже усі вони стимулюють секрецію шлунка, отже, підвищують кислотність. Тому людям із гастритом, дуоденітом, панкреатитом захоплюватися спеціями не можна. Навіть якщо людина часто вживає гостре і добре почувається, вона має знати, що рано чи пізно пікантне харчування може спричинити такі хвороби. Тому зловживати спеціями не треба. А такі рослини, як тмин, коріандр, кардамон, корінь аїру, кріп, корисні для організму. Принаймні сухі, у вигляді приправи, не зашкодять. Але, щоби лікуватися ними, треба запарювати і вживати їх як відвар за певною схемою.




Повернутися назад