При кишкових інфекціях корисний компот із сухофруктів
Кишкові інфекції – справжні літні напасті. Причиною хвороби можуть стати віруси, бактерії, а також продукти їхньої життєдіяльності (токсини).
Зараження відбувається через воду, продукти харчування. З брудними руками до рота потрапляють віруси і бактерії. Потім ці мікроби транспортуються у шлунок і кишківник, де починають активно розмножуватися і продукувати різні токсини. Через 6-48 годин з моменту потрапляння мікробів в організм з’являються неприємні симптоми – слабкіcть, відчуття важкості у шлунку, головний біль, втома в очах. Трохи пізніше починається блювання, діарея, біль у животі, можлива висока температура.
Основна небезпека кишкових інфекцій полягає у швидкому зневодненні організму. Тому лікування кишкових інфекцій полягає у відновленні водного балансу, нейтралізації токсинів та знищенні патогенних мікробів. Захисні реакції організму – це блювання та діарея, таким чином організм позбувається сторонніх речовин. Саме тому не варто стримувати блювання, а навпаки, корисно його викликати. Лікувальні заходи – це також промивання кишківника, тобто клізма. Для клізми необхідно використати кип’ячену прохолодну воду (20-25 градусів).
Для нейтралізації токсинів підійдуть сорбенти – це всім відоме активоване вугілля. Бажано вживати його у вигляді порошку, так воно має кращу адсорбуючу здатність.
Щоби не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не пошкодять пісна вівсяна і рисова каша. Вони мають здатність обволікування, тому на подразнений кишківник діють заспокійливо.
А загалом при кишкових інфекціях можна і потрібно без обмежень пити, адже рідина вимиває токсини, очищує і звільняє травну систему. Тому часте пиття невеликими порціями – запорука успішного одужання. Підійдуть чай, компот із сухофруктів, трав’яний чай.
Щоб уберегтися від хвороби, потрібно не забувати про профілактику.
– Головне – стежити за чистотою рук, – радить лікар-епідеміолог міської СЕС Оделя БОДНАРЮК. – Фрукти й овочі мити у протічній воді. Щоби позбутися непомітних окові забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабкому розчині солі. Купуючи продукти, особливу увагу слід звертати на термін зберігання.
Захист втрачається через стрес
В оргінізмі існує свій механізм захисту від кишкових інфекцій. Першу смугу перешкод на шляху виникнення інфекції становить слина, яка має бактерицидні властивості. Тому важливо добре пережовувати їжу – це не лише знезаразить патогенні мікроорганізми, але й сприятиме кращому перетравленню. Потім на захист стає шлунковий сік та мікроорганізми у кишківнику. Постійний стрес, неправильне харчування, тривале лікування антибіотиками призводять до ослаблення захисту, і ми стаємо жертвами кишкових інфекцій.
Зараження відбувається через воду, продукти харчування. З брудними руками до рота потрапляють віруси і бактерії. Потім ці мікроби транспортуються у шлунок і кишківник, де починають активно розмножуватися і продукувати різні токсини. Через 6-48 годин з моменту потрапляння мікробів в організм з’являються неприємні симптоми – слабкіcть, відчуття важкості у шлунку, головний біль, втома в очах. Трохи пізніше починається блювання, діарея, біль у животі, можлива висока температура.
Основна небезпека кишкових інфекцій полягає у швидкому зневодненні організму. Тому лікування кишкових інфекцій полягає у відновленні водного балансу, нейтралізації токсинів та знищенні патогенних мікробів. Захисні реакції організму – це блювання та діарея, таким чином організм позбувається сторонніх речовин. Саме тому не варто стримувати блювання, а навпаки, корисно його викликати. Лікувальні заходи – це також промивання кишківника, тобто клізма. Для клізми необхідно використати кип’ячену прохолодну воду (20-25 градусів).
Для нейтралізації токсинів підійдуть сорбенти – це всім відоме активоване вугілля. Бажано вживати його у вигляді порошку, так воно має кращу адсорбуючу здатність.
Щоби не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не пошкодять пісна вівсяна і рисова каша. Вони мають здатність обволікування, тому на подразнений кишківник діють заспокійливо.
А загалом при кишкових інфекціях можна і потрібно без обмежень пити, адже рідина вимиває токсини, очищує і звільняє травну систему. Тому часте пиття невеликими порціями – запорука успішного одужання. Підійдуть чай, компот із сухофруктів, трав’яний чай.
Щоб уберегтися від хвороби, потрібно не забувати про профілактику.
– Головне – стежити за чистотою рук, – радить лікар-епідеміолог міської СЕС Оделя БОДНАРЮК. – Фрукти й овочі мити у протічній воді. Щоби позбутися непомітних окові забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабкому розчині солі. Купуючи продукти, особливу увагу слід звертати на термін зберігання.
Захист втрачається через стрес
В оргінізмі існує свій механізм захисту від кишкових інфекцій. Першу смугу перешкод на шляху виникнення інфекції становить слина, яка має бактерицидні властивості. Тому важливо добре пережовувати їжу – це не лише знезаразить патогенні мікроорганізми, але й сприятиме кращому перетравленню. Потім на захист стає шлунковий сік та мікроорганізми у кишківнику. Постійний стрес, неправильне харчування, тривале лікування антибіотиками призводять до ослаблення захисту, і ми стаємо жертвами кишкових інфекцій.
Повернутися назад