DataLife Engine > --- > Чернівчани випивають понад тонну квасу за день

Чернівчани випивають понад тонну квасу за день

З усіх безалкогольних напоїв у спеку квас користується чи не найбільшою популярністю. У чернівецьких магазинах здебільшого продають "Хлібний", "Бочковий", "Медовий" кваси у літрових та дволітрових пляшках виробництва львівського ТзОВ "Перша приватна броварня" та чернівецького ВАТ "Роси Буковини". А на вулицях з діжок продається переважно квас виробництва Чернівецького заводу безалкогольних напоїв.

Квас у пляшках може зберігатися півроку

Вміст квасу, який продається у пет-пляшках, виробники зазначають на етикетці. Хоча варто зауважити, що вони неохоче виказують таємницю виготовлення квасу. Валентина ГРІНЧЕНКО, генеральний директор ВАТ "Роси Буковини", підприємства, яке випускає квас у пляшках, розповіла, що напій виготовляють на основі квасного сусла. Цю суміш закуповують у київського виробника, а далі, згідно з рецептурою, напій настоюється, бродить, до нього додають необхідні компоненти.

Квасне сусло готується шляхом змішування концентрату з водою та пастеризації за температури 75-80°С. Після цього додається комбінована закваска і цукровий сироп, згідно з особливостями технології. Потім починається етап бродіння, яке відбувається за температури 28-30°С. Далі напій охолоджують, додають цукровий сироп і розливають у пляшки. До пляшкового квасу ще додають ароматизатори, лимонну кислоту, вітамінну суміш, консерванти, щоби він мав довший термін зберігання. Такий квас може зберігатися до 180 діб. У Чернівцях літрова пляшка квасу коштує в середньому 2,3 гривні, дволітрова – 4,4 гривні.

Діжковий напій бродить добу

Щирі прихильники "живого" квасу з діжок вважають, що єдиним справжнім таким напоєм є хлібний квас. Мовляв, усі добавки – лимонна кислота, харчовий барвник, які додаються у пляшку для тривалого зберігання, перетворюють цей напій на звичайну газовану воду. Користь "живого" квасу полягає у звичайному процесі бродіння. А деякі його активні складові, згідно з науковими дослідженнями, навіть можуть виводити канцерогенні речовини з організму.

Як повідомили нам на Чернівецькому заводі безалкогольних напоїв, який щодня постачає чернівчанам понад тисячу літрів квасного напою в діжках, їхній квас "живе" усього два дні. Про свій рецепт виготовлення квасу на підприємстві нікому не розповідають. Квас, який "підійшов", щодня вивантажують з 7-ї до 9-ї ранку, а наступна партія бродить до наступного ранку.

Хлібний квас можна виготовляти й у домашніх умовах, і він буде не менш корисним, ніж той, що продається у магазинах чи на вулицях.



Повернутися назад