актуально
Наприкінці серпня і протягом вересня триватиме грибний сезон, і саме на цей період фахівці прогнозують збільшення кількості отруєнь грибами. Нинішнього року вже на початку липня у Чернівецькій області до лікарні з отруєнням потрапила мешканка Новодністровська. Минулого року було зареєстровано 11 випадків отруєнь. Найбільше потерпілих у Вижницькому та Сокирянському районах. Загалом в Україні протягом 2004 року існувала тенденція щодобового зростання отруєнь грибами, було зареєстровано 1003 випадки отруєнь.
– Переважно люди отруюються грибами, коли з’являються опеньки, – каже завідувач відділу гігієни харчування міськСЕС Наталя Климчук. – Дуже часто замість опеньок кладуть до кошика отруйний гриб – бліду поганку.
Майже всі важкі смертельні випадки отруєнь грибами є наслідком однієї помилки – вживання в їжу блідої поганки. Ці гриби ростуть у лісах з липня до жовтня. Надзвичайно отруйні усі частини поганки, і жоден вид кулінарної обробки не звільняє її від отруйних речовин. Для отруєння достатньо з’їсти навіть третину гриба, а для дитини ще менше. Підступність поганки у тому, що вона містить отруту сповільненої дії. Сиптоми отруєння з’являються через тривалий час після вживання грибів – 6-48 годин.
Лікарі вкотре застерігають: аби уникнути прикрих наслідків вживання грибів, не кладіть до кошика гриби, в яких сумніваєтеся. Окрім того, ще раз пильно перегляньте вдома усю "здобич".
Зібрані гриби необхідно добре помити (не менше трьох разів) перед приготуванням. Варити їх потрібно щонайменше у трьох водах, адже не такий важливий час, протягом якого варять гриби, а кількість зміненої води. Якщо серед грибів трапився отруйний, отрута вийде у відвар.
Якщо все ж трапилася біда, і ви відчули, що почуваєтеся погано, насамперед промийте шлунок водою з марганцівкою чи йодом, чаєм або просто теплою кип’яченою водою. Обов’язково викличте лікаря.
– Переважно люди отруюються грибами, коли з’являються опеньки, – каже завідувач відділу гігієни харчування міськСЕС Наталя Климчук. – Дуже часто замість опеньок кладуть до кошика отруйний гриб – бліду поганку.
Майже всі важкі смертельні випадки отруєнь грибами є наслідком однієї помилки – вживання в їжу блідої поганки. Ці гриби ростуть у лісах з липня до жовтня. Надзвичайно отруйні усі частини поганки, і жоден вид кулінарної обробки не звільняє її від отруйних речовин. Для отруєння достатньо з’їсти навіть третину гриба, а для дитини ще менше. Підступність поганки у тому, що вона містить отруту сповільненої дії. Сиптоми отруєння з’являються через тривалий час після вживання грибів – 6-48 годин.
Лікарі вкотре застерігають: аби уникнути прикрих наслідків вживання грибів, не кладіть до кошика гриби, в яких сумніваєтеся. Окрім того, ще раз пильно перегляньте вдома усю "здобич".
Зібрані гриби необхідно добре помити (не менше трьох разів) перед приготуванням. Варити їх потрібно щонайменше у трьох водах, адже не такий важливий час, протягом якого варять гриби, а кількість зміненої води. Якщо серед грибів трапився отруйний, отрута вийде у відвар.
Якщо все ж трапилася біда, і ви відчули, що почуваєтеся погано, насамперед промийте шлунок водою з марганцівкою чи йодом, чаєм або просто теплою кип’яченою водою. Обов’язково викличте лікаря.
Повернутися назад