Сезон кишкових інфекцій
Неспекотне літо "загальмувало" віруси
За п’ять місяців нинішнього року захворюваність на групу кишкових інфекцій разом із дизентерією у Чернівцях знизилася, повідомили у міськСЕС. Якщо торік за цей період було зареєстровано 111 випадків, то сьогодні – 68.
За словами лікаря-епідеміолога міської СЕС Галини Граждан, неспекотне літо, яке було досі, "загальмувало" розвиток кишкових інфекцій. Але вже з липня їхня кількість збільшиться.
Чому турбує шлунок
Існує декілька причин зростання кількості випадків кишкових інфекцій саме влітку. По-перше, цієї пори ми вживаємо багато сирих овочів та фруктів, на немитій поверхні яких безліч мікробів, що потенційно небезпечні для здоров’я людини. По-друге, потрапляючи у молочні продукти, м’ясо, рибу, бульйони, – деякі хвороботворні мікроби розвиваються дуже швидко і досягають такої кількості, яка без проблем "прориває" захисні бар’єри шлунково-кишкового тракту. У деяких випадках небезпеку становлять не самі мікроби, а продукти їх життєдіяльності – токсини. Потрапивши до шлунка, а потім у кишківник, токсини здатні призвести до симптомів важкої хвороби. По-третє, плавання у відкритих водоймах, у яких сумнівна якість води, так само небезпечне для нашого здоров’я.
Крім того, до "кишкових" проблем може призвести така банальна причина, як немиті руки. Тож правило "їжа – чистими руками" актуальне кожної пори року, але особливо влітку.
Як розпізнати хворобу
Такі симптоми, як загальне нездужання, головний біль, слабкість, нудота, можуть свідчити про те, що причиною хвороби стали токсини, які з’явилися в організмі людини через вживання неякісних продуктів.
Якщо збудники "окуповують" шлунок, людина потерпає від блювання, якщо кишківник – від проносу. Найпоширенішими збудниками кишкових інфекцій є ротавіруси, збудники сальмонельозу і дизентерії. Кишкова інфекція дуже часто супроводжується ще й такими симптомами, як нежить, почервоніння зіву і підвищення температури.
Захист від отруєнь
- Якщо ви забули покласти у холодильник якийсь продукт, не варто потім довіряти своїм відчуттям, коли ви нюхаєте або куштуєте: деякі хвороботворні мікроби, розмножуючись, не впливають на смак продукту.
- Добре мийте овочі і фрукти, особливо ті, які могли контактувати із землею, наприклад, полуниці чи салат.
- М’ясні, рибні, молочні страви, бульйони – ідеальне середовище для розмноження мікробів. Тому таких страв готуйте не більше, ніж на один день.
Повернутися назад