Ножі потребують уваги

Правильно різати – ціла наука
- Обираючи ніж для певної роботи, зверніть увагу на ширину його полотна: що воно ширше, то рівніше ріже ніж. З іншого боку, широке лезо дає більше тертя, і деякі продукти можуть зминатися під дією такого ножа. Ніж із вузьким полотном ріже легше, але може зламатися від твердого продукту.
- Обов’язково використовуйте всю довжину леза, аж до кінчика. У такому разі ніж буде легше наточуватися.
- Дощечки зі скла, кераміки, поверхні з натурального каменю дуже гарно виглядають, але ножі від роботи на них швидко та сильно затуплюються. Небажані також тверді пластмаси. Найкращий матеріал для дошки для нарізання – натуральне дерево.
- Заморожені продукти, масло, твердий сир легше нарізати підігрітим ножем. Випускаються спеціальні ножі, лезо яких нагрівається електрикою. Якщо ж такого немає, вмочуйте лезо звичайного ножа в окріп.
- Натомість свіжу випічку із пісочного тіста краще різати ножем, охолодженим у морозильній камері.
Гаряча вода – не для ножа
- Догляд за ножем – важливий чинник його довговічності. Найголовніше, про що треба пам’ятати: ножі миють одразу ж після використання. По-перше, деякі продукти можуть залишити на лезах плями, якщо їх вчасно не змити. По-друге, якщо на ножі щось засохне, і вам доведеться його відчищувати із зусиллями, лезо затупиться.
- Бажано спочатку полоскати ніж у холодній воді, щоб усунути неприємні запахи, а потім мити теплою. Що ж до гарячої води, то від неї сталеве лезо швидше затуплюється.
- Ножі з дерев’яними ручками не варто мити разом із посудом або у посудомийній машині. Дерев’яні ручки від цього тріскаються. Натомість корисно протирати їх ганчіркою, змоченою в олії.
- Посудомийної машини загалом варто уникати, хоч деякі виробники ножів і вказують в інструкції, що такий догляд допустимий. Висока температура води та потужні потоки шкодять гостроті й довговічності лез.
n Темні плями або іржу на сталевих поверхнях можна відчистити пляшковим корком. Перед цим корок варто вмочити в олію та сіль. Можна також чистити лезо ножа зрізом цибулини.
Не можна застосовувати металеві губки або засоби, що містять абразив та хлор.
Заточуванням не зловживайте
Всупереч уявленню, що ножі треба часто й ретельно точити, сучасні леза з твердої сталі цього не потребують. Їх треба заточувати лише в разі потреби – якщо затупилися.
Сучасний інструмент для точіння ножів – спеціальний мусат із хром-ванадієвої сталі. Його зараз виготовляють у вигляді такої собі невеличкої шпаги і додають до набору ножів.
Під час заточування між лезом ножа та віссю мусата має бути нахил приблизно 20 градусів.
Повернутися назад